Profile

Bewust onbewust, of onbewust bewust?

Jack Jobing 08-11-2019

Header Image

Je wilt natuurlijk de meest optimale service voor je klanten. En om die te kunnen bieden, heb je kennis én ervaring. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen, je houdt de noviteiten bij en de producteigenschappen kun je dromen! Daarom sta je dagelijks klaar om je klanten te helpen met het maken van de beste keuze. 

Maar ja…. De klant van tegenwoordig komt al bepakt en bezakt met informatie van het internet je winkel binnen en heeft zowel onbewust maar vooral bewust al afwegingen gemaakt. Niet (zeker) wetend of het de best passende afweging is. 

De keuzes die klanten maken, maken ze slechts voor 10% bewust. Daarbij laten ze zich niet leiden door producteigenschappen en de meest optimale oplossing, maar juist door impulsen uit ons bewuste brein. Impulsen als verwachtingen bijvoorbeeld. 

Wanneer een klant bij aanschaf van een product of levering van een dienst alleen maar aan de prijs denkt, zal dat vooral komen door het bewuste deel van zijn overweging. Ga je echter dieper in op de meest optimale oplossing, dan komen heel andere overwegingen naar voren. Dat geef je als specialist de opening om niet de meest adequateoplossing te vinden, maar de meest optimaleoplossing voor je klant.

Wanneer je klant, bepakt en bezakt met voorkennis van het internet, je winkel binnenloopt, heeft hij zijn argumenten al klaar om voor een bepaald product, merk of model te kiezen. Je kunt daarin meegaan. Hoogstwaarschijnlijk loopt de klant daarna de winkel uit met precies wat hij in gedachten had. Je kunt ook op zoek gaan naar de wáre motieven voor een aanschaf. Is die prijs écht zo belangrijk? Of is een andere eigenschap belangrijker, bijvoorbeeld duurzaamheid of kwaliteit? Stel je klant op zijn gemak, stel de juiste vragen en achterhaal de onbewuste afwegingen die hij of zij maakt. 

Overigens zou het goed kunnen dat de klant in zijn digitale zoektocht ook je website heeft gevonden. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat ook dáár de juiste boodschap staat voor de onbewuste afwegingen die een klant maakt. Maak dus bewust gebruik van de onbewuste besluiten van je klant. Hij zal tevreden je winkel uitlopen, en misschien zelfs een positieve recensie op internet achterlaten. Wat weer goed nieuws is voor uw volgende, onbewuste klant…. 

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.