Burn-out? No way!

Kenneth Smit redactie 20-12-2019

Header Image

Sales. We houden ervan. Het is een vak waar je elke dag weer helemaal in op kan gaan. Dat euforische moment waarop je weer een topklant weet binnen te hengelen: het geeft een heerlijk gevoel. Je zou het bijna verslavend kunnen noemen. Maar wil je blijven genieten van dit mooie vak, dan is er één belangrijke sleutel om dit te kunnen doen: Enjoy responsibly!

Klantje lacht, klantje huilt… en jij?

In onze branche kennen we veel hoogtepunten. Maar net als in elk ander beroep, staan de echte toppers op tijdens momenten van tegenslag. De manier waarop je met uitdagingen in het vak omgaat, bepalen of je overeind blijft. Sales is een zeer klantgericht, uitzonderlijk sociaal en daarom soms stressvol beroep. Charmes worden in de strijd gegooid, deals worden gesloten en er wordt van meeting naar meeting gevlogen. Met de juiste tactiek houd je jouw klanten (en bazen) tevreden en haal je je targets. Je wilt je baan natuurlijk wel behouden. Maar met een burn-out ben je nog verder van huis. Dus een tactiek om deze buiten de deur te houden is minstens zo belangrijk!

Herkenning is het begin

Om goed in je vel te blijven zitten, is het belangrijk te herkennen wanneer dit even niet zo is. Veel symptomen van een burn-out sluipen er namelijk geleidelijk in. “Achja, ’t hoort erbij”, is een veelgebruikt excuus. Maar niets is minder waar. Een aantal belangrijke signalen waarbij de alarmbel gerust mag gaan rinkelen:

 • Hoeveel je ook slaapt, je blijft zwaar vermoeid.
 • Alles, zelfs de kleinste taken, voelen zwaarder dan ooit tevoren.
 • Maaltijden laat je liever staan.
 • Het kost je steeds meer moeite je te focussen op je taken.
 • Je irriteert je vaker en je lontje wordt korter en korter.
 • Door de neerwaartse spiraal is je optimisme steeds verder te zoeken.

Blijf toppen, zonder te stoppen

Maar wat kun je eraan doen? Of hoe voorkom je dat je überhaupt met deze alarmsignalen te maken krijgt? Oké; geen werk, geen burn-out. Da’s simpel. Maar daar heeft natuurlijk niemand wat aan. Daarom een paar tips om je werk zodanig in te richten, dat je lekker kan knallen én gezond blijft:

 • Plan en zorg voor een workflow waar je in goede en slechte tijden op kan terugvallen.
 • Stel realistische doelen en deadlines zodat stress jouw dagelijkse ritme niet verstoort.
 • Blijf kritisch onderzoeken of je manier van werken nog steeds voor jóú werkt.
 • Los niet alles zelf op, maar durf te leren, ook van managers. Immers, jouw succes is hun succes.
 • Zoek manieren om productiever en efficiënter te werk te gaan, bijvoorbeeld hier.
 • Accepteer naast succes ook de tegenslagen. Iedereen heeft ze, dus leer ervan en geef jezelf de ruimte.

Check yourself…

Blijf scherp en verlies je fysieke en mentale gesteldheid niet uit het oog. Investeren in jezelf betekent een goede verzorging van lichaam en geest. Het is natuurlijk altijd een voordeel om goed voorbereid voor de dag te komen en zo tegenslagen te beperken. Ook dit kan helpen om met meer rust en vertrouwen aan de slag te gaan. Dus neem eens een kijkje in onze verkooptrainingen en ontdek hoe je jouw skills in sales kan boosten.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.