De 10 sleutels voor succes!

Kenneth Smit redactie 04-12-2015

We zijn er allemaal naar op zoek: succes! Succes in ons professionele leven, maar ook in ons privéleven. Laat je inspireren door de sleutels tot succes.

Header Image
We zijn er allemaal naar op zoek: succes! Succes in ons professionele leven, maar ook in ons privéleven. We spiegelen ons graag aan succesvolle mensen en halen daar vervolgens inspiratie uit. Onlangs werd er op een FD Gazellen congres gevraagd aan het publiek wie hun grote (professionele) held was. Tal van topsporters kwamen uiteraard voorbij, maar het waren vooral namen als Richard Branson en Bill Gates die genoemd werden. Succesvolle ondernemers dus. En, opvallend maar niet toevallig, werd de naam van Jack Ma meerdere keren genoemd. Ma is de oprichter van Alibaba, het Chinese e-commercebedrijf dat groter is dan e-Bay en Amazon samen. Laat je inspireren door de sleutels tot zijn succes.

Een ondernemersverhaal om nooit te vergeten

Het verhaal van Jack Ma is er, zoals veel verhalen van succesvolle ondernemers, één om nooit te vergeten. Na zo’n beetje overal afgewezen te zijn in zijn leven, begon Ma een bedrijfje met samengeraapt geld van zichzelf, zijn vrouw en zijn vrienden. 20.000 Dollar om precies te zijn. Nu, een aantal jaar later, is Ma de rijkste persoon van China en staat hij in de top 20 van de rijkste mensen op aarde met een geschat vermogen van bijna 30 miljard dollar. Een jongensdroom! Ma heeft zijn 10 gouden regels, zijn sleutels tot succes, voor jullie op een rij gezet. Een bron van inspiratie voor elke ondernemer, manager of sales professional.

1. Neem afwijzing voor lief

Ma werd naar eigen zeggen wel 30 keer afgewezen door potentiele werkgevers en werd ook 10 keer afgewezen door de universiteit Harvard. Hij gaf echter niet op en ging koppig door. Een wijze les voor ons verkopers. Vrijwel niemand, behalve wellicht een callcenter medewerker, krijgt vaker te maken met tegenslagen en afwijzing dan een verkoper. Toch is opgeven of bij de pakken neer zitten geen optie. Volharding brengt succes.

2. Houd je droom in leven

We hebben allemaal dromen. Die zijn cruciaal voor ons succes. Ook al zijn er tegenslagen (en die zullen ongetwijfeld komen), blijf altijd gaan voor je droom. Wil jij ooit sales manager worden? Geloof er in, blijf investeren en wellicht komt er een dag dat het je lukt.

3. Focus op de cultuur binnen je team

Een wijze les voor de salesmanagers onder ons. Verkoopafdelingen zijn vaak competitief, net als hun medewerkers. Dat kan snel ten koste gaan van de cultuur in je groep. Bewaak de cultuur van je afdeling en zorg te allen tijde dat jouw team van verkopers voor elkaar door het vuur gaat en gezamenlijke doelen heeft. Laat het niet uiteenvallen in eenlingen.

4. Negeer de criticasters

Als jij de zaken anders ziet, of je hoofd boven het maaiveld uit wil steken, dan zal je kritiek krijgen. Een belangrijk ingrediënt voor succes is echter dat jij je vooral niet teveel aan moet trekken van die kritiek. De meeste mensen om je heen kiezen het liefst voor de ‘veilige weg’. Die veilige weg leidt zelden tot ongekend succes. Hebben mensen kritiek op jouw aanpak in verkooptrajecten, maar geloof je heilig in je aanpak? Durf dan door te zetten!

5. Laat je inspireren

Wij proberen je te inspireren met inspirerende verhalen van topondernemers. Om daar de vruchten van te plukken dien je er echter open voor te staan. Je kunt je ook laten inspireren door professionele sporters, een collega, je partner, je kinderen of anderen.

6. Zorg voor voldoende focus

De grote valkuil voor ondernemers en verkopers is dat ze veel energie hebben en vaak ook veel interesses. Dat kan beroepsmatig een probleem zijn. Zorg dat jij of de verkopers in je team altijd voldoende focus hebben. Bijvoorbeeld door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel dat bij iedereen bekend is. Ook is het prettig om focus te hebben op de diensten of producten die je verkoopt. Doe niet alles. Zoals het gezegd luidt: “Schoenmaker blijf bij je leest.”

7. Bedenk een pakkende naam

Een ‘catchy’ naam is natuurlijk erg belangrijk. Zeker voor bedrijven zoals Alibaba. Wellicht lijkt dit punt voor ons als verkopers wat minder belangrijk, maar ook voor ons is het van belang om ons aanbod van een pakkende naam en inhoud te voorzien. Productnamen of diensten moeten herkenning oproepen bij de klant en internationaal herkenbaar zijn. Wanneer jouw klant niet begrijpt wat je product of dienst is, kun je het tenslotte ook niet verkopen. Maak je aanbod dus helder en eenvoudig te begrijpen.

8. Zet de klant op nummer 1

We hebben het er in dit blog al regelmatig over gehad. Het vak van verkoper is veranderd. Steeds nadrukkelijker is de verkoper een adviseur die zijn klant probeert te helpen en adviseren, alvorens de deal te sluiten. Het begint allemaal bij vertrouwen. Jouw lead of klant moet dus altijd op nummer 1 staan.

9. Klaag niet, zoek naar kansen

Klagen zit in ons bloed. Over het weer, de politiek, of over de economie. Tijdens de crisis werd er door verkopers en bedrijven steen en been geklaagd over het uitblijven van leads en deals. En toch zijn er altijd bedrijven die juist kansen zien waar anderen klagen.

10. Werk met passie

De laatste van de reeks sleutels tot succes spreekt natuurlijk voor zich. Zonder passie geen verkoop! Zo simpel is het. Als jij geen passie hebt voor de diensten of producten die je aan de man moet brengen, hoe ga je dan ooit jouw lead overtuigen. We schreven er al eerder een blog over.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.