Dé grote uitdaging voor organisaties: wendbaarheid

Kenneth Smit redactie 12-04-2019

Header Image

Veranderende omgevingen zijn er vandaag de dag meer dan ooit. Technologische ontwikkelingen grijpen om zich heen en raken vrijwel elke branche. Wat te denken van de retail branche, die het al jaren (in ieder geval offline) erg lastig heeft. Of de taxi branche, waarin Tech startups ineens hun intreden deden. Daarbij hebben nieuwe generaties medewerkers ook behoefte aan nieuwe manieren van werken en andere manieren om vaardigheden te ontwikkelen en in te zetten. Het is dan ook niet vreemd dat ‘wendbaarheid van de organisatie’, naast het werven van talent, bij veel managers en eigenaren op nummer 1 staat als één van de voornaamste uitdagingen voor de komende jaren. Is jouw organisatie wendbaar genoeg om de concurrentie aan te kunnen, uit welke hoek die dan ook komt?

Wendbaarheid versus verandermanagement

Peter Elverding, oud-bestuursvoorzitter van DSM, riep het jaren geleden al: ‘bedrijven die zich niet aanpassen sterven uit als dinosaurussen.’ Zeker in retail is dat de harde waarheid gebleken. Verandering is in de huidige economie min of meer de enige constante factor waar je als bedrijf hoe dan ook mee te maken krijgt. Maar veranderen is eng en we hebben vaak ook weinig vertrouwen in het verandervermogen van onszelf en het bedrijf waar we actief zijn.

Vaak wordt gekeken naar ‘verandermanagement’ als oplossing voor veranderingen in de markt. Maar, verandermanagement is niet meer voldoende. Dit impliceert namelijk dat je middels een gestroomlijnd proces van reorganisatie of transformatie kunt veranderen en je daarmee voor korte of langere tijd weer in een (hetzij nieuwe) situatie kunt functioneren. In de huidige economie is daar geen sprake meer van. Er is continu ontwikkeling en verandering. Jezelf echt wendbaar maken is dus niet hetzelfde als het toepassen van goed verandermanagement, het vereist hele andere strategische kwaliteiten.

TIPS om wendbaar te worden

Een beproefd strategisch model voor wendbaarheid is er niet. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Graag willen we een aantal concrete tips die we bij Kenneth Smit in de praktijk hebben mogen ervaren met jullie delen.

Een alert management van deze tijd

We concluderen dat het topmanagement van de meeste bedrijven nog steeds uit mannen en/of vrouwen bestaat die vaak al ruim de middelbare leeftijd zijn gepasseerd. Uiteraard hoeft dat geen enkel probleem te zijn en daarnaast zijn er ook zeker bedrijven met jongere managers. Gemiddeld gezien is die oudere leeftijdsgroep toch vaak wat minder op de hoogte van alle recente technologische ontwikkelingen. Bij bedrijven die zich daadwerkelijk tot wendbare organisaties hebben doorontwikkeld zien we vaak dat er de afgelopen jaren jonge talentvolle managers, in de richting van digital of Tech, zijn toegevoegd aan het topmanagement om ervoor te zorgen dat er voldoende kennis in huis is in de meest recente ontwikkelingen.

Bouw aan je netwerk middels kwaliteit

Zeker in de zakelijke dienstverlening worden contracten gegund op basis van netwerk en het vertrouwen dat je relatie heeft in jouw bedrijf. Zorg dus dat kwaliteit en het bieden van oplossingen op nummer 1 staat in je strategie. Op die manier win je het vertrouwen van je relatie. Vertrouwen dat niet snel kapot zal gaan. Vertrouwen dat ervoor zorgt dat jouw bedrijf de kans krijgt zich aan te passen als de markt daarom vraagt, zonder direct de strijd te hoeven verliezen. Investeer dus in de oplossingsbereidheid van je organisatie en versterk de relatie met je klanten. De meest succesvolle bedrijven van de afgelopen jaren groeien niet alleen middels het werven van nieuwe klanten, maar vooral door het behouden en uitbouwen van bestaande klanten.

Neem een kijkje bij een digitaal marketing bureau

Er zijn enkele branches die al jaren min of meer gedwongen het toonvoorbeeld van wendbaarheid zijn. Een goed voorbeeld zijn digitale marketing bureaus. Door de enorm snelle ontwikkeling van internet en social media zijn deze bedrijven vaak volledig agile ingericht en super wendbaar. De eigenaar van een middelgroot bureau zei onlangs tegen ons dat ze er in hun bedrijfsvoering vanuit gaan dat ongeveer elke 6 maanden de organisatie opnieuw moet worden uitgevonden en dat het een soort van ‘sport’ is geworden om steeds weer te voorzien waar de markt heen gaat en hoe het bestaande team daarop kan worden voorbereid. Het loont dus zeker om eens een kijkje te nemen bij een dergelijk type bureau.

Agile werken met een flexibele schil

We hebben er vanuit Kenneth Smit al vaker aandacht aan besteed: agile werken. Ook hier weer van groot belang. Om wendbaar te zijn moet je beschikken over een organisatie die zich kenmerkt door efficiëntie en door flexibiliteit. Zowel qua werkwijze, als qua personeel en organisatie. Vaak zie je dat wendbare organisaties werken met een beperkt/beknopt kernteam en zich verder versterken met een flexibele schil aan specialisten die ingeschakeld kunnen worden. Op die wijze kun je altijd wendbaar zijn en een oplossing bieden voor je klant, onafhankelijk van het gevraagde specialisme. Het vaste team waarover je organisatie bezit moet in dat geval vrij breed geschoold zijn en vooral goed snappen wat er gevraagd wordt in een continu veranderende omgeving. Let bij het werven van nieuwe mensen dan ook minder op de vakinhoudelijke kennis, maar meer op de wendbaarheid en flexibiliteit van de persoon.

Wil je weten of jouw medewerkers, strategieën, huidige bedrijfscultuur en processen in balans zijn en wil je met strategische kwaliteiten de organisatie weerbaar maken? Dan gaan we graag in gesprek over jouw Business Improvement. Neem contact met ons op.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.