De valkuilen van een startende ondernemer

01-12-2016

Twee op de drie Nederlanders ambieert ooit in zijn leven nog eigen baas te zijn. Ondernemen is niet voor iedereen, en dus wordt de vurige wens vaak op de lange baan geschoven. Brand het ondernemersvuur nog altijd in jou maar heb je de stap niet durven zetten, dan is dit blog bedoeld voor jou.

Header Image

Altijd al geïnspireerd door die oude jeugdvriend of klasgenoot met een eigen onderneming? Of die succesvolle nicht die een bedrijfje van de grond heeft gekregen en nu nooit meer iets anders wil? Twee op de drie Nederlanders ambieert ooit in zijn leven nog eigen baas te zijn. Bij Kenneth Smit snappen we dat maar al te goed. Ondernemen is een schitterend, hetzij erg moeilijk, vak. Een uitdaging die velen aanspreekt. Maar slechts weinigen durven de stap te wagen. Ondernemen is niet voor iedereen, en dus wordt de vurige wens vaak op de lange baan geschoven. Uitstel is afstel. Brand het ondernemersvuur nog altijd in jou maar heb je de stap niet durven zetten, dan is dit blog bedoeld voor jou.

Wat maakt ondernemen zo moeilijk?

Mensen hebben verschillende motivaties om te gaan ondernemen. Het niet kunnen vinden van een baan wordt tegenwoordig ook regelmatig gebruikt als argument om te gaan ondernemen. Vaak zonder succes, want bij ondernemen komt een hoop kijken. Meestal begint het echter met een idee. De heilige overtuiging dat je iets bedacht hebt dat er nog niet is, of dat voor verbetering vatbaar is. Dat idee, dat is het begin. Doorzetten met koppigheid, wat anderen er ook van zeggen, dat tekent de echte ondernemer. Als startende ondernemer zou je soms willen dat je een glazen bol had om in de toekomst te kunnen kijken: wordt mijn product of dienst wel of geen succes? Helaas kan dat niet.

Net als bij elk nieuw avontuur, zijn de eerste jaren het moeilijkst. Minder dan 50% van de startende ondernemers is na 5 jaar nog actief met zijn of haar onderneming. Daaruit blijkt duidelijk dat ondernemen niet eenvoudig is. De grootste moeilijkheidsfactor is het feit dat je een ware duizendpoot moet zijn. En dat zijn maar weinig mensen. Sommigen kunnen geweldig programmeren, een schitterend product maken of bedrijven op en top adviseren. Maar dat is niet voldoende. Een ondernemer moet tegelijk directeur zijn, verkoper, marketeer, producent, adviseur, boekhouder, werkgever en ga zo maar door. Je moet dus een generalist zijn, of de juiste personen om je heen verzamelen.

Valkuilen gedurende de eerste jaren

Het begin is dus het moeilijkst. Je begint meestal bij nul en moet alles zelf opbouwen. Je klanten moet je zelf werven, je administratie moet je zelf optuigen, je marketing moet je zelf regelen…en ga zo maar door. Jezelf tijdens deze eerste periode weleens afvragen of je goed bezig bent is logisch, maar er bestaan voor de hand liggende obstakels die je kunt vermijden. Hieronder een lijstje met valkuilen die je vooraf al kunt voorkomen.

Te zwakke financiële basis

Ondernemen is een vak waarbij je een lange adem moet hebben. De meeste ondernemers beginnen pas na 9-12 maanden hun eerste echte significante omzet te boeken. Tot die tijd moet jij jezelf dus kunnen onderhouden, alsook de mensen die je eventueel inhuurt kunnen betalen. Vaak beginnen ondernemers met te weinig financiële basis, waardoor ze het helaas niet lang kunnen volhouden.

Je vergeet je netwerk

Je netwerk is alles! Zonder netwerk zal je klantenbestand snel opdrogen. Dit deel van het vak wordt enorm onderschat door tal van startende ondernemers. Ze focussen zich op het product of de dienst die ze bieden, in plaats van op het bouwen van een netwerk.

Je denkt aan minder werken

Ondernemen omdat je het wat rustiger aan wil doen? Vergeet het maar! De eerste 5 jaar van je bedrijf moet je rekening houden met weken van 60 tot 80 uur per week, tenzij je al veel ervaring hebt en een uitgebreid netwerk hebt. Ja, je wint aan vrijheid, maar die vrijheid is slechts beperkt.

Je vergeet te acquireren

Je hebt een aantal mooie projecten gescoord en bent keihard aan het werk. Acquisitie, dat komt later wel weer. Een logische redenering, want de klant gaat natuurlijk voor. Echter, dit is zeer gevaarlijk. Als ondernemer moet je continu blijven acquireren, anders valt het op een bepaald moment onherroepelijk stil en zit je zonder werk.

Je grijpt elke kans aan

Een ander belangrijke capaciteit die een ondernemer succesvol maakt is diens focus. Wanneer je enthousiast bent, wat de meeste ondernemers zijn, zie je overal kansen en mogelijkheden. Door overal maar in te duiken loop je het risico dat je de focus verliest en uiteindelijk aan het kortste eind trekt.

Je wilt alles zelf doen

Ondernemers zijn vaak eigenwijs. Uiteraard is dat een belangrijke en positieve eigenschap. Echter, als dit zich vertaalt in het feit dat je vanuit overtuiging of kostenoverweging alles zelf wil doen, dan kun je weleens van een koude kermis thuiskomen. Je kunt namelijk niet alles zelf. Zoek bijvoorbeeld al snel een goede boekhouder, als je daar zelf je tijd niet aan kunt spenderen.

Niet iedereen is een geboren ondernemer, maar door goed rekening te houden met de mogelijke valkuilen en te zorgen dat je de juiste hulp krijgt, kun je het wel leren. Ondernemen is een moeilijk maar ook prachtig vak!

Ondernemen bij Kenneth Smit

Wil jij graag ondernemen bij Kenneth Smit? Wij zoeken trainers met lef om veranderingen bij mensen en organisaties in gang te zetten. Wil je meer informatie? Bekijk dan de vacature voor trainer.

 

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.