De voordelen van etnische diversiteit op de werkvloer

Kenneth Smit redactie 20.09.2019

Header Image

Nederland is een multiculturele samenleving. Ondanks dat uiteraard niet alles ‘koek en ei’ is, zijn we misschien zelfs wel een van de beste voorbeelden van een goedwerkende en tolerante multiculturele samenleving. Ook voor bedrijven is etnische diversiteit van groot belang. Het blijkt dat bedrijven een multiculturele samenstelling van hun team gemiddeld een hogere omzet behalen, vernieuwender zijn en meer gemotiveerde en loyale medewerkers hebben. Hoe zou dat komen? Wat zijn de voordelen van etnische diversiteit op de werkvloer?

Toename creativiteit

Mensen vanuit diverse achtergronden en met diverse opleidingen, kijken anders en verschillend naar vraagstukken of probleemstellingen. Etnische diversiteit zorgt dus voor een toename in innovatie en creativiteit binnen je organisatie. Door je als bedrijf te verdiepen in het gezichtsveld van de diverse culturen binnen je organisatie, kun je sneller leren en jezelf ontwikkelen.

Meer netwerk, talent en connecties

Omdat mensen van verschillende culturen vaak een groot en uitgebreid netwerk hebben binnen hun eigen etnische omgeving, krijg je als bedrijf ineens toegang tot een breder netwerk aan talent. Zowel qua zakelijke relaties, als qua toegang tot talenten. Zeker culturen van rondom de Middellandse Zee hebben vaak een sterkere sociale cohesie dan de Nederlandse samenleving, wat je toegang tot talent en connecties versterkt en verbeterd.

Toegang tot nieuwe markten

Naast toegang tot een breder netwerk en meer diversiteit qua talent, kan een multiculturele samenstelling van je organisatie ook voor toegang tot nieuwe markten zorgen. Heeft jouw bedrijf ambities om internationaal actief te worden, dan zul je er al snel achter komen dat het benaderen van een nieuwe markt erg moeilijk kan zijn als je de cultuur van het betreffende land slechts beperkt kent en er je weg niet echt weet te vinden. Een of meerdere mensen binnen je team hebben uit het betreffende land verhoogt je kans op succes in hoge mate.

Verbetert de binding en cultuur

Mensen zijn van nature nieuwsgierig. We willen graag leren. Of het nu om eten gaat, of om gebruiken, we houden ervan om te leren van elkaar. Een team dat een grote etnische diversiteit kent, is vaak veel sterker qua binding en cultuur, dan een team zonder grote diversiteit. We kennen bedrijven waar bijvoorbeeld maandelijks voor de lunch gekookt wordt door de verschillende culturen binnen de organisatie. Sterkere teambuilding is bijna niet denkbaar.

Verhoogt de gedrevenheid en loyaliteit

Medewerkers uit een ander land en een andere cultuur brengen vaak een hoge mate van gedrevenheid en loyaliteit met zich mee. Zeker als ze van ver komen, hebben ze een hele bewuste en vaak heftige keuze gemaakt om naar Nederland te komen, bijvoorbeeld om hun toekomstperspectief te verbeteren. Het blijkt dan ook dat medewerkers met een andere etnische achtergrond vaak zeer gedreven zijn en ook loyaal aan je organisatie. Dit heeft dan weer een positief effect op de teamleden van Nederlandse achtergrond.

Het is gewoon ontzettend leuk!

We kunnen nog tientallen voordelen noemen van etnische diversiteit binnen je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het image van je bedrijf richting de buitenwereld. Dat verbetert absoluut als jij een multiculturele samenstelling van je team hanteert. Echter, dat zou nooit de voornaamste reden moeten zijn. Het hebben van een team dat bol staat van de verschillende culturen is bovenal gewoon ontzettend leuk! De diverse achtergronden, de verhalen, het leren van elkaars cultuur. Het zorgt voor een nieuwe dynamiek in je organisatie die het bedrijf zeker ten goede zal komen.