Profile

De Wet van Sinterklaas

Hans Roelfsema 11-12-2019

Header Image

Het is alweer 5 december geweest en de Sint en zijn Pieten zijn  het land weer uit. Commercieel gezien een belangrijk feest voor retailend Nederland. Eten, cadeautjes, versiering, enz. Ongeveer half Nederland viert Sinterklaas, de andere helft Kerst. Iedereen doet iets met Oud & Nieuw en steeds meer mensen doen aan Black Friday. Moneytime dus voor veel winkeliers.

In huize Roelfsema was het ook een heerlijk avondje.  Twee Pieten kwamen zakken vol cadeau’s brengen. Mijn dochter schrok van het bonzen op het raam en was beduusd toen ze binnenkwamen, tijd namen, pepernoten strooiden. Ze deden zelfs een Tik-Tok filmpje samen! Het gaat bij kinderen van acht vooral om de cadeautjes, maar het gevoel van deze avond blijft haar een leven lang bij, terwijl ze volgende week al niet meer weet wat ze precies kreeg. Dat is een teken van welvaart.

Beleving en gevoel zijn dus eigenlijk het grootste geschenk als je verder alles al hebt. Millennials zijn hierin opgegroeid, Babyboomers niet. Daarom begrijpen ze elkaar ook vaak niet. Opgegroeid in relatieve armoede was bezit voor hen een groot goed. Nu draait het meer om welzijn. Maar leg dat een kind van acht maar eens uit.

Fanatiek schoenen zetten, liedjes zingen, water en wortel regelen en verlanglijstjes maken. Steeds maar verlanglijstjes maken. Complete collages werden het. Met foto’s uit folders, beschrijvingen van welke kleur, soort, type of naam. Want het mag niet misgaan. En die precisie is exact het cadeau dat ik jullie als lezer van deze blog wil geven. Misschien wel de belangrijkste les in communicatie, ik noem het “de Wet van Sinterklaas”: “Als je niet precies vraagt wat je wilt hebben, krijg je waarschijnlijk wat anders”.

Hoe vaak weten we na een verkoopgesprek nu echt precies wat de klant wil, waarom de klant dat wil en wat het betekent voor de klant persoonlijk als jij dat kunt leveren? Je komt er maar op één manier achter, stel de juiste vragen en luister naar de klant!

Succes met de verkoop en hele fijne feestdagen gewenst!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.