Doet jouw bedrijf al aan Influencer Marketing?

Kenneth Smit redactie 14-04-2017

Hoe vind jij de influencers binnen jouw markt? Wat kan een influencer voor jouw bedrijf betekenen? En is Influencer Marketing wel iets dat binnen jouw bedrijf past? Binnen dit artikel leggen we in korte stappen uit hoe jij antwoord krijgt op deze vragen.

Header Image
Filmsterren, topsporters of muzieksterren, merken koppelen al langer dan vandaag maar al te graag hun imago aan beroemdheden. Met de komst van het internet is de sociale invloed vanuit online in een stroomversnelling gekomen, waardoor niet alleen de grote beroemdheden maar ook andere influencers zoals vloggers gekoppeld worden aan een merk. Maar hoe vind jij de influencers binnen jouw markt? Wat kan een influencer voor jouw bedrijf betekenen? En is Influencer Marketing wel iets dat binnen jouw bedrijf past? Binnen dit artikel leggen we in korte stappen uit hoe jij antwoord krijgt op deze vragen.

Het doel

De eerste vraag die je kritisch aan jezelf moet stellen is waarom je eigenlijk wil weten wie je influencers zijn? Is het om relaties uit te bouwen? Je naamsbekendheid te vergroten? Meer bereik te creëren? Of wil je wellicht meer links richting je website, om zo je prestaties te verhogen op Google? Na het beantwoorden van deze vraag zal je moeten bepalen welke KPI’s je aan dit doel kunt hangen en wat jouw bedrijf voor een influencer kan bieden. Zijn er in jouw organisatie financiële middelen voor Influencer Marketing? Kunnen wij ons netwerk of content delen? Moet er nog een contract komen voor deze influencer?

Het vinden van influencers

Eenmaal je doel vastgesteld, kun je op zoek gaan naar influencers. Een logische eerste stap in deze zoektocht is letterlijk zoeken met behulp van Google Search. Gebruik relevante zoekwoorden van jouw industrie en ontdek zo welke populaire bloggers er zijn. Ga vervolgens na of de doelgroep en de tone-of-voice van deze blogs wel passen bij jouw bedrijf.

Naast Google Search is er de handige zoekfunctie binnen Twitter. Volg relevante hashtags en ontdek zo wat populaire tweets zijn van invloedrijke personen binnen jouw industrie. Mocht je hierna helaas nog steeds geen influencers kunnen vinden, kijk dan eens naar een zogeheten Social Influence Metric Tool. Deze soort tools als BuzzSumo speuren onder andere Twitterprofielen af naar relevante zoekwoorden om zo tot een lijst van influencers te komen.

TIP: Inmiddels een lijst met influencers samengesteld? Volg dan überhaupt deze personen op social media, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen jouw industrie.

Het benaderen van influencers

Als jij jouw influencers hebt gevonden is het belangrijk om te onthouden dat je een samenwerking aangaat welke voornamelijk is gebouwd op vertrouwen.  Probeer jezelf dus niet op te dringen of extra te verkopen, een influencer moet bij je bedrijf passen en beide partijen moeten elkaar kunnen versterken. Het betrekken van jouw influencer bij jouw content marketing kan bijvoorbeeld een mooie manier zijn om elkaars kwaliteiten te bundelen en te versterken.

Interne influencers

Het grotendeel van je werknemers zal waarschijnlijk op social media zitten. Waarom daar dan ook geen gebruik van maken? Jouw werknemers zijn tevens ook ambassadeurs van je bedrijf! Intern beginnen is immers extern winnen. Zet specialisten in om content te creëren, zij zijn tenslotte degene met kennis in huis! Stel daarnaast een proces op hoe content vanuit jouw bedrijf makkelijk kan worden gedeeld om zoveel mogelijk bereik te genereren.

Maak het meetbaar!

Het is een behoorlijke uitdaging om de uiteindelijke resultaten van influencer marketing te meten. Een eerste stappen is het vaststellen van je KPI’s. Vervolgens kun je bij de inzet van content gebruikmaken van (utm) tagging, zodat je deze KPI’s ook kan gaan meten in bijvoorbeeld Google Analytics. Kan er geen tagging worden ingezet? Probeer dan verkeer te sturen naar een speciale webpagina of maak gebruik van een speciale actiecode.

Influencer marketing campagnes

Je hebt een doel, je hebt je influencers gevonden, je hebt je doel meetbaar gemaakt,  het enige wat nog mist is een campagne. Daarom ter inspiratie een aantal vormen van Influencer Marketing die jij kan gaan inzetten:

Product Placement

Een veelvoorkomende vorm van influencer marketing is product placement, waarbij het logo of het product en diensten van een merk worden betrokken bij de content van de influencer. Denk aan een blogpost waarbij één van je diensten wordt uitgelicht of een tweet waarin je product wordt vermeld.

Eventmarketing

Organiseert jouw bedrijf webinars, seminars of een ander bedrijfsevenement? Dan kan een influencer helpen met het bereiken van jouw doelgroep. Zo kun je kiezen voor take-over, de influencer neemt dan jouw social mediakanalen over om een verslag uit te brengen en maximaal bereik te creëren.

Productlancering

Komt er binnenkort een nieuw product of dienst van jouw bedrijf op de markt? Nodig dan jouw influencer uit voor een exclusieve preview en laat hem of haar content creëren. Zo genereert jouw product maximale bekendheid en kweek je vertrouwen bij jouw doelgroep.

Heb jij al eens influencer marketing ingezet? En was je positief over de resultaten? Deel dan je mening met ons! Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor influencer marketing campagnes, dan is dit blogartikel van HubSpot een absolute aanrader.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.