Doorgroeien, hoe doe je dat en hoe maak je het mogelijk?

Kenneth Smit redactie 29-07-2016

Zowel de medewerker als de werkgever kunnen hier een belangrijke rol vervullen. Aan welke punten moet je als medewerker werken om een promotie te kunnen maken? Hoe kun je als werkgever je mensen motiveren om door te groeien? We gaan het allemaal belichten in dit blog.

Header Image

Zowel de medewerker als de werkgever kunnen hier een belangrijke rol vervullen. Aan welke punten moet je als medewerker werken om een promotie te kunnen maken? Hoe kun je als werkgever je mensen motiveren om door te groeien? We gaan het allemaal belichten in dit blog.

Het is geven en nemen

Niet iedereen heeft de ambitie om door te groeien, laten we dat vooropstellen. En dat is natuurlijk ook prima. Wil jij wel carrière maken binnen de organisatie waar je momenteel werkzaam bent? Denk dan eens aan de volgende aandachtspunten en pas ze toe in de dagelijkse praktijk.

Behulpzaamheid loont, ook als je er niks voor terug krijgt

Lig jij goed in het team? Weten je collega’s dat ze bij jou altijd terecht kunnen als ze zelf een uitdaging of probleem hebben? Ben jij er voor je omgeving op de momenten dat het cruciaal is? Niets werkt zo sterk in je voordeel als het hebben van een ‘rots in de branding’ imago. Behulpzaamheid, ook als die niet direct terugbetaald wordt, is goud waard voor jouw toekomst in het bedrijf. Uiteraard is behulpzaamheid niet hetzelfde als ‘ja en amen’ zeggen op alle verzoeken. Nee durven zeggen is belangrijk, maar alleen op momenten dat dit toepasselijk is. Leer te herkennen wanneer jij je collega’s echt uit de brand kunt helpen door die stap extra te zetten.

Laat zien wat je doet, ook al ben je er wars van

Politieke ontwikkelingen bepalen voor een groot deel je persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie. Helaas hebben veel mensen hier een hekel aan. Dit heeft tot gevolg dat een groot aantal topmedewerkers niet voldoende zichtbaar is voor het management om door te kunnen groeien. Zet jezelf over je bedenkingen heen en laat aan je managers zien waar je mee bezig bent.

Het stopt niet bij het uitvoeren van je taken

Jouw functieomschrijving is uiteraard belangrijk. Daarin staan je verantwoordelijkheden en taken omschreven. Die moet je uiteraard goed en tijdig uitvoeren! Maar, wil jij echt carrière maken, dan is het uitvoeren van je taken niet voldoende. Kom met suggesties, met verbeterpunten en met feedback. Laat zien dat jouw betrokkenheid verder gaat dan enkel de taken uit je functieomschrijving.

Investeer in je team 

Uiteraard is het niet alleen aan de werknemer om interne groei mogelijk te maken. De manager heeft een minstens zo grote invloed. Maar hoe schep jij als werkgever de juiste atmosfeer voor je teamleden om door te kunnen groeien?

Neem de tijd, maak een plan

Managers beperken hun coaching en feedback veelal tot de standaard functioneringsgesprekken. Een gesprekje van 30 minuten waar beide partijen aangeven hoe het gaat en wat er beter kan. Vaak een standaard riedeltje dat wordt afgehandeld. Tussentijds coachen komt er vaak vanwege de hectiek van de dag niet van. En dat is jammer. Neem als manager de tijd om per medewerker daadwerkelijk een plan te schrijven voor diens persoonlijke ontwikkelpad. Uiteraard samen met je medewerker! Zorg dat dit plan SMART is, met concrete doelen en een concrete planning, maar ook met een persoonlijk ontwikkelbudget.

Incompany training geniet de voorkeur

Veel opleidingssessies worden tegenwoordig verzorgd door coachingprofessionals binnen het bedrijf. Onderzoek laat tevens ook blijken dat deze interne opleidingen geprefereerd worden door de medewerkers. Dit verstevigt de band tussen medewerker en werkgever, zeker als de werkgever zelf ook deelneemt.

Laat je angst varen

Je medewerker ervaring laten opdoen, om hem/haar vervolgens te zien vertrekken met de bij jou opgedane kennis. Het is een welbekend doemscenario voor tal van werkgevers. En toch heeft het in de huidige economie, waarin medewerkers steeds vaker wisselen van baan, geen enkele zin om daar angst voor te hebben en houden. Waar je een grotere kans hebt je medewerkers kwijt te raken, is er automatisch ook weer meer talent beschikbaar op de arbeidsmarkt. En bovendien, een medewerker die kans krijgt om zowel intellectueel als financieel te groeien binnen je organisatie, zal veel minder snel opstappen dan iemand die het gevoel heeft vast te zitten.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.