Een beursbezoek: de moeite waard?

Kenneth Smit redactie 08-09-2017

Om maximaal resultaat uit je beursbezoek te halen en niet je kostbare tijd te verdoen, lees je hier hoe je je optimaal kan voorbereiden voor zo’n beursbezoek.

Header Image

Een beursbezoek biedt de uitgelezen kans voor afspraken met leveranciers, een praatje met klanten, het ontdekken van nieuwe producten of diensten of een kijkje in de keuken van de concurrent. Ook al maak je tegenwoordig veel eerder online dan offline kennis met je (toekomstige) relaties, niets blijft persoonlijker dan een fysieke ontmoeting zoals op een beurs. Om maximaal resultaat uit je beursbezoek te halen en niet je kostbare tijd te verdoen, lees je hieronder hoe je je optimaal kan voorbereiden voor zo’n beursbezoek.

De allereerste vraag die je aan jezelf moet stellen is of het beursbezoek wel noodzakelijk is. Een beursbezoek vergt namelijk veel tijd: voorbereiding, de beurs en de follow-up. Gooi niet zomaar geld weg en bepaal of de beurs wel écht in jouw agenda past.

De voorbereiding

Bezoekers en exposanten

Een beurs is hét medium om je (potentiële) klanten, leveranciers, concurrenten of andere relaties één-op-één te spreken. Laat hierbij niets aan het toeval over en communiceer tijdig naar interessante relaties dat je aanwezig bent op de beurs. Mocht je sowieso benieuwd zijn wie allemaal aanwezig zijn op de beurs, dan biedt social media een uitkomst. Tegenwoordig worden beurzen namelijk als evenement toegevoegd op Facebook en vrijwel elke beurs heeft op Twitter wel een speciale hashtag in het leven geroepen.

Het programma

Voor een efficiënt beursbezoek is aan te raden om eerst het programma goed door te nemen. Welke sprekers komen er? Welke masterclasses worden aangeboden? Welke bedrijven zijn er aanwezig? Bepaal van tevoren welke onderdelen van het programma je wilt volgen en stippel zo alvast je dag uit.

Stel een out-of-office bericht in

Natuurlijk vergeet je niet om tijdens de beurs af en toe je e-mail inbox te checken. Sommige relaties zijn echter een snelle reactie van je gewend die je op de dag van de beurs niet kan garanderen. Stel dan ook een out-of-office bericht in zodat je relaties op de hoogte zijn van een verlate reactie.

De beurs

Het gesprek

Het belangrijkste tijdens een beurs is natuurlijk het aangaan van het gesprek, of het nu bij een stand of bij het cafetaria is. Let hierbij op je lichaamstaal, intonatie en houd oogcontact. Sla bijvoorbeeld niet je armen over elkaar (gesloten houding) en kijk niet te vaak op je smartphone. Het gebruik van een smartphone tijdens een gesprek kan onbedoeld al snel als ongeïnteresseerd overkomen.

Social media

Zoals eerder vermeld heeft elke organisator van een beurs wel een hashtag in het leven geroepen. Deel daarom ook jouw bevindingen en maak meteen reclame voor jouw bedrijf. Ga daarnaast door waar je tijdens de voorbereiding al mee begon: volg de hashtags en ontdek welke relaties aanwezig zijn waar jij nog niet van af wist. Sterker nog, ga ook online het dialoog aan!

Follow-up

Na het spreken van relaties op de beurs is het essentieel om snel een follow-up te doen, met name bij  potentiële klanten. De concurrentie was namelijk hoogstwaarschijnlijk ook aanwezig op de beurs en jij dient deze een stap voor te zijn. Stuur na de beurs dan ook spoedig een LinkedIn verzoek en vergeet vooral niet deze uitnodiging persoonlijk te maken. Verzamel daarna alle contactgegevens die je hebt verzameld van relaties en prospects en voer deze in in je CRM-syteem, zodat je deze niet verliest.

Als laatste tip: maak plezier! Een goede voorbereiding is het halve werk, maar plezier moet je hebben en uitstralen voor een succesvol beursbezoek.

Training verkopen op beurzen

Ben jij overtuigd van de meerwaarde die een beursbezoek jouw organisatie kan opleveren en wil je samen met je collega’s optimaal voorbereid worden? De training verkopen op beurzen gaat o.a. in op benaderingstechnieken, gesprekstechnieken en afsluittechnieken tijdens een beursbezoek.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.