Is Elon Musk de nieuwe Steve Jobs?

Kenneth Smit redactie 17-06-2016

Elke generatie heeft zo zijn helden. Topsporters, muzikanten, leiders of ondernemers waar we ons aan spiegelen en die ons inspireren. Een van die mensen is Elon Musk, oprichter van onder andere SpaceX en Tesla. Is Musk de ‘nieuwe’ Steve Jobs?

Header Image

Elke generatie heeft zo zijn helden. Topsporters, muzikanten, leiders of ondernemers waar we ons aan spiegelen en die ons inspireren. De afgelopen jaren zijn we ook tal van helden verloren. Wat te denken van Johan Cruijf, Muhammad Ali, Prince, David Bowie en Steve Jobs. Maar waar oude helden helaas overlijden, staan nieuwe helden op die ons voorzien van eindeloze inspiratie. Een van die mensen is Elon Musk, oprichter van onder andere SpaceX en Tesla. Is Musk de ‘nieuwe’ Steve Jobs?

Grote plannen

Grote leiders worden gekenmerkt door zeer opvallende, krachtige eigenschappen. Jobs stond te boek als een moeilijk persoon om mee te werken vanwege zijn enorme perfectionisme en onvoorspelbaarheid. Maar dat perfectionisme, waar veel mensen zich aan stoorden, was wel de basis van zijn succes. In de sport zien we dit ook terug. Sterke, succesvolle personen zijn bij sommigen ook minder geliefd. Wat te denken van personen als Louis van Gaal en Zlatan Ibrahimović bijvoorbeeld.

De afgelopen jaren is er een nieuwe held opgestaan in ondernemersland: Elon Musk. Waar Jobs bekend/berucht was vanwege zijn perfectionisme, staat Musk bekend vanwege zijn megalomane plannen en denkbeelden. Hij heeft een enorme drang tot innoveren en is een van de meest charismatische personen van deze tijd. Sommigen ergeren zich aan zijn continue grootheidswaanzin, maar is dat niet juist zijn succes?

Het lijstje met Musk’s megalomane plannen, die overigens vrijwel allemaal succesvol zijn, kent bijna geen eind. In 1999 was Musk bijvoorbeeld een van de grondleggers van online betaalsystemen, wat resulteerde in PayPal. Tot dat moment was er altijd wat lacherig gedaan over online betalen. Daarna begon hij in 2002 met SpaceX, dat als ambitie heeft om het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf te worden. Ook dat bedrijf heeft echter de innovatiehonger van Musk niet kunnen stillen. In 2003 investeerde hij in Tesla. De rest van dat verhaal is bekend. Wat niemand ooit verwacht had, is uitgekomen: Tesla is onlangs de verkoop gestart van een zeer betaalbare high-end elektrische auto. Kijk eens rond op de snelweg naar alle Tesla’s die daar inmiddels rijden. Die grootheidswaanzin van Musk heeft hem dus geen windeieren gelegd. Wat kunnen we daarvan leren?

Elon’s lessen

Musk heeft charisma. Hij houdt er dan ook van om zijn verhaal te doen. Regelmatig deelt hij zijn visie en zijn kijk op de wereld. We hebben een aantal van zijn ‘lessen’ voor je op een rijtje gezet:

Denk groter dan groots

Omarm de Blue Ocean strategie. Denk groter dan groots en vooral ook tegendraads. Laat je niet beperken in je denken en doen door de normen van vandaag de dag. Enkel door volledig uit het je comfort zone te breken en de meest absurde dromen te dromen, kun je echt disruptief zijn. Kortom: grootheidswaanzin is geen zwakte, juist een kracht.

Blijf zelf aan het roer

Veel ondernemers bouwen hun bedrijf op met het doel zelf uiteindelijk misbaar te worden en een stapje terug te kunnen doen. Op operationeel vlak is dat prima. Musk is echter van mening dat je altijd zelf aan het roer moet blijven en ook zelf eigen geld moet investeren. Jouw visie maakt of kraakt het succes.

Ben perfectionist

Ook al maak je het je omgeving nog zo lastig, blijf altijd die geboren perfectionist. Door continu zelf betrokken te blijven en kritisch te blijven, garandeer je de kwaliteit.

Specialiseer je niet

In de moderne economie wordt er van je verwacht dat je een specialist bent. Hoe kun jij je anders onderscheiden? Ook tijdens opleidingen komt de focus steeds meer te liggen op het ontwikkelen van specialismes. Musk heeft een andere mening. Hij begon een ruimtevaartbedrijf zonder enige kennis van zaken. Zijn les: specialiseer je vooral niet op een ding, maar blijf leren op alle gebieden.

Negatieve reacties zijn goed

Aan ‘ja-knikkers’ heb je niks. Als je ideeën geen negatieve reacties opwekken, dan doe je iets niet goed. En van negatieve feedback kun je bovendien enorm veel leren. Voor ondernemers is dit zeer herkenbaar. Hoe vaak heeft iemand uit de familie of kennissenkring wel niet gezegd dat het wellicht niet zo’n goed idee zou zijn om te gaan ondernemen? Juist! Luister naar jezelf, en deins niet terug van negatieve reacties.

Nog meer horen van Elon Musk? In dit filmpje zijn 8 memorabele momenten van Musk op een rij gezet. Welk Elon Musk verhaal inspireert jou het meest?

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.