Even opfrissen: wat is een visie, missie en strategie?

Kenneth Smit redactie 11-01-2019

Om het jaar helemaal goed te beginnen, frissen we jouw geheugen even op. We vertellen in deze blog in het kort wat een visie, missie en strategie is.

Header Image

In de blog van twee weken geleden, hebben we het gehad over welke business trends dit jaar belangrijk worden. Deze business trends hebben je aan het denken gezet en je bent opnieuw gaan nadenken over je strategie. De strategie voor de komende jaren had je al helemaal uitgestippeld: je weet precies wat je gaat doen om het bedrijf nog verder te laten groeien. Toch heb je ergens een lichte twijfel. Want hoe zat het nu ook alweer? Je weet niet meer precies wat nu de visie en missie is en of je wel goed bezig bent met jouw strategie. Om het jaar helemaal goed te beginnen, frissen we jouw geheugen even op. We vertellen in deze blog in het kort wat een visie, missie en strategie is.

Wat is een visie?

Het begrip visie kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Veel bedrijven zien het begrip visie als datgene waar je als organisatie voor gaat. De toekomstdroom van de organisatie wordt dan beschreven en er wordt uitgelegd welke bijdrage ze willen leveren aan de maatschappij. Een andere invalshoek die minder gebruikelijk is, is vanuit een communicatie standpunt. Crucq-Toffolo & Knitel (2013) beschrijven een visie als volgt: een bepaalde houding, blik of motivatie ten opzichte van een product of dienst, de mens of de wereld. Volgens hen komt een visie van binnenuit een organisatie en hiermee geef je richting aan je organisatie. De benadering die we in onze trainingen gebruiken, is de visie waar je als bedrijf of organisatie voor gaat.

Wat is een missie?

Ook het begrip missie kun je via allerlei benaderingen uitleggen. De meest gebruikelijke definitie is dat de missie is waar je voor staat. Het bestaansrecht en het doel van een organisatie wordt dan uitgelegd. Een benadering die minder vaak voorkomt, is om de missie te bekijken vanuit een communicatie bril. Michels (2013) beschrijft een missie welk doel de organisatie wil bereiken in de wereld en de markt waarin ze werkzaam is. Volgens hem bestaat een missie uit het streven naar ambities voor de toekomst en de markt waarin de organisatie werkzaam is. In onze trainingsprogramma’s gaan we uit van de eerste definitie: een missie is waar je als organisatie voor staat.

Wat is een strategie?

Een strategie legt uit hoe je de doelstellingen gaat bereiken. Het is een plan waarmee je de doelstellingen gaat realiseren. Met een strategie maak je keuzes en je legt uit waarom je deze keuzes maakt. Om een strategie op te kunnen stellen, moet je eerst je visie en missie helder hebben. Wanneer deze concreet zijn geformuleerd, kun je aan de slag met je strategie.  Er zijn verschillende soorten strategieën zoals een organisatiestrategie,  marketingstrategie of een communicatiestrategie. Een communicatiestrategie is vaak afgeleid van de organisatie- en marketingstrategie. Het is zeer belangrijk dat je bij een strategie keuzes durft te maken en dat je duidelijk verantwoord waarom je deze keuzes maakt. Wil jij meer leren over deze begrippen visie, missie en strategie? In deze blog over strategie van visie naar missie gaan we hier dieper op in.

Hulp nodig?

Wil jij in real life geholpen worden met de ontwikkeling van jouw visie, missie en strategie? Onze 80 trainers staan voor jou klaar tijdens één van onze managementtrainingen.

Bronnen

Crucq-Toffolo, G. & Knitel, S (2013). Conceptdenken. Van slapend naar levend, basisboek conceptontwikkeling. Amsterdam, BIS Publishers.Michels, W (2013). Communicatiestrategie. Groningen, Noordhoff Uitgevers. 

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.