Grijp jouw saleskansen tijdens de feestdagen

Kenneth Smit redactie 14-12-2018

Ben jij als verkoper helemaal klaar voor de feestdagen? Nee? Het is nog niet te laat! Wij geven jou een paar tips om op de valreep voor de feestdagen saleskansen te pakken.

Header Image

We zitten midden in de drukke decembermaand.  Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw: we hebben het er maar druk mee. Ook ondernemend Nederland zit tijdens de feestdagen niet stil. En jij? Ben jij als verkoper helemaal klaar voor de feestdagen? Nee? Het is nog niet te laat! Wij geven jou een paar tips om op de valreep voor de feestdagen saleskansen te pakken.

1. Benader huidige klanten

Tegen het einde van het jaar willen veel managers de budgetten opmaken. Doen ze dit niet dan is de kans groot dat ze volgend jaar minder budget krijgen. Het is slim om nu nog een rondje langs je klanten te maken. Dit kan weleens het moment zijn om dat product of project te verkopen dat je het hele jaar al aan de klant had willen verkopen. Benader dus je huidige klanten en haak hierbij in op de feestdagen. Lanceer bijvoorbeeld een “last minute adventskalender” met daarin speciale aanbieding voor de feestdagen of specifieke kerstartikelen. Als je een vaste klant benadert op een creatieve manier dan kan het zomaar gebeuren dat je opdrachten voor komend jaar vooruit mag factureren. Of wat dacht je van nog een paar mooie opdrachten direct uitvoeren?

2. Communiceer met je relaties

December is het perfecte moment voor zowel interne als externe communicatie. Communicatie creëert kansen: communicatie met je klanten en medewerkers is tijdens deze feestmaand erg belangrijk. Denk hierbij aan het sturen van een chocoladetelegram met daarop de letters “bedankt voor de fijne samenwerking”. Of wat dacht je van het sturen van een fles wijn met op het etiket een attente kerstgroet? Door een leuk cadeautje te sturen met een boodschap, creëer je goodwill bij je klanten. Ze zien dat je aan hen denkt en stellen het erg op prijs dat ze iets van jou ontvangen.

3. Analyseer je klantenlijst

Ben jij verkoper en wil je meer verkopen? Natuurlijk ken je jouw doelgroep goed. En door de juiste vragen te stellen kun je moeiteloos de behoefte achterhalen. Waar is de andere persoon naar op zoek? Aan welke eisen moet het voldoen? Maak in deze drukke periode tijd vrij om je klantenlijst te analyseren. Stel jezelf de vraag of er bepaalde patronen in te ontdekken zijn. Zijn er bijvoorbeeld kenmerken te ontdekken bij je huidige klanten die ook kunnen spelen bij andere doelgroepen? Waarom kopen klanten jouw product en welk probleem los jij op? Het beantwoorden van deze vragen levert waardevolle informatie op. Deze informatie kun je direct gebruiken om jouw product of dienst aan te bieden bij een nieuwe doelgroep. Zo kun je net voor de feestdagen nieuwe saleskansen benutten. Haal het maximale uit deze feestelijke decembermaand. Voor jezelf, maar ook voor je bedrijf en je collega’s.

4. Verbeter je verkoopvaardigheden

Wil jij leren hoe je nog beter saleskansen kunt grijpen? Met een verkooptrainining leer jij hoe je jouw verkoopvaardigheden verbetert. Tijdens een training staat de praktijk centraal en ga je direct de getrainde vaardigheden toepassen in interactieve simulatiegesprekken.