Heeft jouw team nog voldoende uitdaging?

Kenneth Smit redactie 07-05-2015

Je nieuwe medewerkers gaan altijd vol enthousiasme aan de slag. Maar wat begint als een grote wervelwind vol nieuwe ervaringen en leermomenten verandert daarna al snel in een dagelijkse sleur met routinematige werkzaamheden. Hoe zorg jij als manager voor meer uitdaging in de werkzaamheden van je team?

Header Image
Je nieuwe medewerkers gaan altijd vol enthousiasme aan de slag. Ze zien de ene na de andere uitdaging voorbij komen en krijgen daar energie van. Maar wat begint als een grote wervelwind vol nieuwe ervaringen en leermomenten verandert daarna al snel in een dagelijkse sleur met routinematige werkzaamheden. Zeker in geval van minder afwisselende functies, die elke manager in zijn of haar team heeft. Altijd aan de telefoon op zoek naar klanten en hetzelfde verkooppraatje keer op keer. Of telkens dezelfde orderformulieren afwerken als salessupport medewerker, het gaat vervelen. Hoe zorg jij als manager voor meer uitdaging in de werkzaamheden van je team?

Wat veroorzaakt dalende motivatie?

 

De meeste mensen houden van leren. Al vanaf dat we baby zijn willen we alsmaar leren. Door te leren komen we niet terecht in een routine. Uitzonderingen daargelaten houden we niet van routinematig werk, dat vinden we saai. Alle taken zijn al velen malen gedaan en je hoeft er niet meer over na te denken. Op het moment dat we niet meer na hoeven te denken, treedt routine op en lijkt het werk steeds langer te duren. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de dalende motivatie in je team. Je medewerkers doen alles op de automatische piloot. De uitdagingen die ze in het begin overal vonden, zien ze nu meer als bijkomende werkzaamheden die in de weg staan voor het totaalplaatje. Naast de uitdaging is ook de voldoening verdwenen die je haalt uit het succesvol oplossen van nieuwe problemen en taken. Ga maar na: als iets nieuw is en je blijkt er goed in te zijn, dan is dat erg leuk. Doe je het vervolgens elke week, dan gaat de lol er vaak al snel vanaf.

‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’

Cruijf zei het al en wie zijn wij om Cruijf tegen te spreken! Dalende motivatie in je team is gevaarlijk. Het zorgt voor ontevreden medewerkers die sneller zullen vertrekken. De routine heeft echter niet alleen maar nadelen. Vanuit het perspectief van jou als manager is het zelfs een interessant gegeven. Het kan namelijk betekenen dat jouw medewerkers hun taken zodanig goed onder de knie hebben, dat ze tijd overhouden of zich vervelen. Interessant! Je kunt ze nu namelijk taken gaan geven die in het begin “too much” zouden zijn geweest. Ze kunnen hun aandacht nu gaan focussen op belangrijkere werkzaamheden. Voorwaarde daarvoor is dan wel dat er, binnen je team of organisatie, andere werkzaamheden voorradig zijn om aan te pakken.

Het is niet altijd op te lossen

In veel gevallen zullen jouw medewerkers prima door kunnen groeien als ze toe zijn aan een nieuwe stap. Ze hebben hun werkzaamheden onder de knie en voeren die goed en snel uit. Extra taken en verantwoordelijkheden bieden weer nieuwe uitdaging, waardoor de motivatie hoog blijft. In sommige functies of organisaties is het echter simpelweg niet mogelijk om de routine te doorbreken. In veel service organisaties, zoals callcenters, zie je die ontwikkeling. Groeien tot de functie van teamleider is daar meestal het hoogst haalbare. Het wegvallen van uitdaging is dus niet altijd op te lossen, leg je daar dan ook bij neer. Ga er in dergelijke gevallen vanuit dat jouw team een flink en geregeld verloop zal hebben en ga daar slim mee om. Veel wisselingen in een team zijn lastig, maar bieden ook dynamiek.

Loop op je troepen vooruit, maar niet te snel

Mensen zijn complexe individuen. Aan de ene kant vinden we routine, zeker op termijn, vervelend. Aan de andere kant is het ook erg prettig. De gewoonte in je werk is namelijk veranderd in vertrouwen. En vertrouwen, dat biedt veiligheid. Je team is goed in haar taken, en dat wordt als prettig ervaren. Als manager moet je jouw team een stap voor zijn. Onderbewust gaan je medewerkers zich op termijn vervelen, terwijl ze dat nu nog niet door hebben. Jij moet als teamleider het gevaar dat op de loer ligt voor zijn.  Dit vergt meer aandacht van jou als manager, maar zorgt er wel voor dat je team gefocust blijft. Schat per medewerker in wanneer de kans op een dalende motivatie toe begint te nemen en grijp dan in. Maar vooral niet te snel en rigoureus, want uitdaging moet niet omslaan in stress.

Training

Zijn er mensen binnen jouw team die zich verder willen ontwikkelen of die meer uitdaging nodig hebben? Wellicht zijn onze trainingen dan iets voor jouw organisatie. Of kijk bij Team Development en leer hoe je een hecht team creëert.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.