Het origineelste idee voor teambuilding

Kenneth Smit redactie 28-07-2017

In deze blog een kort stappenplan hoe je een teambuildingsactiviteit het beste kunt aanpakken en vervolgens wat inspiratie voor het organiseren van één van de meest originele teambuildingsactiviteiten.

Header Image
Bij het organiseren van een teambuildingsactiviteit kom je er tegenwoordig niet meer makkelijk vanaf met een middag karten of een barbecue op de vrijdagmiddag. Van teambuilding wordt een doel verwacht, een unieke ervaring waar nog maanden over wordt gepraat en het liefst ook nog eens zo uniek mogelijk. Maar hoe organiseer je überhaupt een teambuildingsactiviteit? Welke activiteit is absurd origineel en wordt maandenlang hét onderwerp bij het koffiezetapparaat? In deze blog een kort stappenplan hoe je een teambuildingsactiviteit het beste kunt aanpakken en vervolgens wat inspiratie voor het organiseren van één van de meest originele teambuildingsactiviteiten.

Stappenplan

Hoe origineel het idee voor een teambuildingsactiviteit ook is, met een slechte voorbereiding kan een activiteit alsnog eindigen in een flater. Hieronder een kort stappenplan om dit te voorkomen.

1. Een doel

Waarom organiseer je een teambuildingsactiviteit? Wat wil je bereiken? Wat zijn verbeterpunten binnen de organisatie? Door doelen te stellen maak je een teambuildingsactiviteit meetbaar en bovendien kan je doelgericht op zoek naar een (originele) activiteit. Voorbeelden van doelen:

Samenwerken

Het meest voorkomende doel voor teambuilding, waarbij er gelet wordt op specifieke gedragskarakteristieken.

Vertrouwen

Bij de ene organisatie is het onderlinge wantrouwen groter dan bij de ander, met name bij een reorganisatie of fusie kunnen nieuwe gezichten al snel zorgen voor conflict. Een teambuildingsactiviteit is een begin van het herstel van dit vertrouwen.

Communicatie

Heldere en effectieve communicatie is essentieel voor het functioneren van een organisatie. Maar wordt dit wel op een correcte manier gedaan en hoe is het gesteld met de afstand tussen het management en personeel?

Visie

Elk management moet kunnen uiteenzetten hoe personeel deel uitmaakt van het groter geheel. Met een teambuildingsactiviteit kan het personeel op een laagdrempelige manier worden betrokken bij deze visie.

Bevordering gedeelde waarden

Een teambuildingsactiviteit met een maatschappelijk karakter om de gedeelde waarden van de organisatie onder de aandacht te brengen.

2. De activiteit

Hoeveel budget is er beschikbaar? Welke datum is efficiënt? Om hoeveel personen gaat het? Inventariseer eerst bij het personeel voordat je een besluit neemt over de activiteit.

3. De follow-up

Na de activiteit is het tijd om te evalueren of het gewenste doel is bereikt. Maak de vooraf gestelde doelen meetbaar door bijvoorbeeld een korte enquête rond te sturen. Op deze manier weet je ook meteen hoe je volgend jaar de teambuildingsactiviteit weer tot een daverend succes kan maken.

Originele ideeën voor teambuilding

Workshop schapen drijven

Samenwerken en communiceren op een compleet nieuw niveau? Ga dan een keer met je organisatie schapen drijven. Alleen al het benoemen van de activiteit zal zorgen voor enig vertier. Maar vergis je niet, met deze activiteit wordt de manier van leidinggeven en het doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld.

Escaperoom

De Escaperoom, sinds vorig jaar een enorme hype en ondertussen ook populair als teambuildingsactiviteit. Bij een escaperoom moet je, zoals de naam al zegt, binnen een bepaalde tijd ontsnappen uit een kamer door middel van het oplossen van diverse puzzels en raadsels. De focus op deze activiteit ligt dan ook op het samenwerken. Een overzicht van alle escaperooms in Nederland vind je hier.

Productpitch

Een activiteit waar samenwerking centraal staat. Het personeel wordt opgesplitst in teams, waarbij elk team een eigen product of dienst moet creëren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een eigen wijn bij een wijngaard of het maken van een tv-commercial met het personeel in de hoofdrol. Elk team moet uiteindelijk zijn product of dienst pitchen. Een activiteit waar de strijd zal losbarsten.

Flashmob

De trend voor flashmobs is ondertussen weer voorbij, maar als teambuildingsactiviteit is de flashmob zeker nog origineel. Voor degene die de trend hebben gemist: een flashmob is een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks zoals een dans doet en vervolgens weer verdwijnt.

Welke doelen stel jij bij een teambuildingsactiviteit? Wat zijn jouw originele ideeën voor een teambuildingsactiviteit?

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.