Het personal brand van Donald Trump!

Kenneth Smit redactie 26-02-2016

Trump beschikt over een discutabel doch ijzersterk personal brand. Volgens Forbes is ‘gehaat worden’ zijn campagnestrategie. Wat kunnen we leren van Donald Trump?

Header Image
De Amerikaanse verkiezingen staan weer voor de deur. Voor ons Europeanen altijd een schouwspel dat we met verbazing aanschouwen. Waar Hillary Clinton voorlopig de beste papieren lijkt te hebben om kandidaat te worden voor de democraten, is Donald Trump hard op weg de republikeinse kandidaat te worden. Voor veel Nederlanders is het vrijwel ondenkbaar dat een volk Trump kan kiezen als nieuwe president, maar in Amerika denken ze daar anders over. Trump beschikt over een discutabel doch ijzersterk personal brand. Volgens Forbes is ‘gehaat worden’ zijn campagnestrategie. Wat kunnen we leren van Donald Trump?

Kenmerken van een sterk merk

Apple, Coca-Cola, Google, Shell…..noem ze maar op. De grote merken van deze wereld hebben aan aantal kenmerken overeen en daar kunnen we veel van leren. Als manager, directeur, leider of verkoper moeten we ook aandacht besteden aan ons eigen personal brand, om ons te onderscheiden van de massa. Hoe doe je dat? We hebben een aantal kenmerken uit de merkenmanagement literatuur voor je op een rij gezet. Kun jij deze lessen tot je nemen en naleven?

The creation story

Elk sterk merk heeft een krachtig verhaal, een heritage. Wat te denken van Coca-Cola, dat een geweldig verhaal heeft als cultproduct voor Amerikaanse soldaten. Of Google, dat vanuit een schuurtje begonnen is.

The creed

Sterke merken hebben vaak een centrale visie, of een motto. Een slagzin die herkenbaar is en staat voor wat het bedrijf uit wil stralen. Wat te denken van de ‘just do it’ van Nike. Herkenbaar en krachtig.

The icons

Wie kent het appeltje met de hap eruit niet? Of de schelp van Shell? Deze herkenbare iconen spelen een grote rol bij het vormen van een sterk merk.

The non-believers

Het klinkt wellicht wat vreemd, maar sterke merken hebben vaak ook een grote groep ‘haters’ of in minder extreme vorm, de ‘non-believers’. Je bent een Apple of een Microsoft persoon, een tussenweg is nauwelijks mogelijk. Succesvolle merken roepen vaak een haat/liefde verhouding op en hebben zowel fans als tegenstanders. Hoe feller, hoe beter!

The leader

Steve Jobs of Richard Branson. Sterke merken hebben meestal een duidelijke leider die zeer belangrijk is in de uitstraling van het merk naar de buitenwereld. Vaak is deze leider ook zeker niet geliefd bij iedereen. Juist dat maakt dat de fans alleen maar steeds hardnekkiger fan worden. Een prima ontwikkeling voor je merk.

Deze lessen uit de merkenmanagement kunnen we perfect spiegelen aan onze eigen personal branding. Het verklaart ook direct waarom een aantal personen,waar jij wellicht een enorme hekel aan hebt, bij andere groepen zo populair zijn.

Hoe bouw je een sterk personal brand?

Wat zijn de sterke personal brands van onze tijd? Als snel komen namen zoals Obama, Jobs of Richards Branson naar voren. Zij staan voor hun mening en hebben een grote groep aanhangers (en tegenstanders), maar als we even buiten onze eigen belevingswereld kijken zien we ook tal van andere personal brands waar we van kunnen leren. Paris Hilton, Miley Cyrus, Justin Bieber. Allemaal voorbeelden van personen die wellicht aversie oproepen bij een groot deel van de bevolking, maar erg succesvol zijn in wat ze doen en tevens idolen zijn voor velen. Dus ook Donald Trump. In Nederland vaak uitgelachen, maar in Amerika een personal brand om rekening mee te houden. Forbes heeft het ‘merk’ Donald Trump onder de loep genomen en benoemt een aantal belangrijke vuistregels die verklaren waarin hij toch zo succesvol is. Deze vuistregels kunnen ook wij gebruiken in het vormen van ons eigen personal brand.

Consistent en zelfverzekerd

Trump heeft een mening en hij is niet bang om die mening te laten horen. Je zult hem niet snel betrappen op het veranderen van die mening. Dat maakt hem herkenbaar. Zijn zeer zelfverzekerde houding en historie als succesvol ondernemer versterken dit beeld. Het gebrek aan zelfverzekerdheid, wat voor een wat klungelige uitstraling zorgt, wordt bijvoorbeeld als een van de voornaamste oorzaken genoemd voor het afhaken van Jeb Bush. Hij kon simpelweg niet op tegen de bravoure van Trump.

Een duidelijk standpunt

Trump houdt zijn standpunten bewust zeer eenvoudig en helder, zodat ze duidelijk zijn voor iedereen. Zoals vaker gezegd wordt: ‘een allemansvriend is een niemandsvriend’. Donald Trump heeft harde standpunten waar veel mensen het niet mee eens zijn. Toch is het hebben van een eigen visie een belangrijk onderdeel van zijn merkidentiteit. Personal branding betekent niet zorgen dat iedereen je mag of het met je eens is. Kijk maar naar Geert Wilders. Ook een persoon met een zeer uitgesproken standpunt, die daarmee zichzelf een sterk personal brand heeft verworven.

Wek nieuwsgierigheid op

In opspraak komen is voor een personal brand helemaal niet erg! Trump is altijd en overal in het nieuws. Dat intrigeert mensen. Hij neemt risico’s in de manier waarop hij campagne voert, hetgeen mensen nieuwsgierig maakt naar zijn volgende gewaagde uitspraak.

We kunnen dus concluderen dat je een sterk personal brand niet op kunt bouwen door een allemansvriend te zijn. Wil jij boven het maaiveld uitkomen als manager, leider of verkoper, dan zal je een sterke onderscheidende mening moeten hebben, en je moet vooral niet bang zijn die mening ook te ventileren, zelfs als dit negatieve reacties oplevert.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.