Hoe kan psychologie jou helpen een betere manager te worden?

Kenneth Smit redactie 10-05-2019

Header Image

Mensen zijn gecompliceerde wezens. Elk individu is anders en vereist een andere aanpak. Dat maakt het vak van managers zo ontzettend moeilijk. Als manager heb je vrijwel dagelijks met onverwacht of irrationeel gedrag te maken. Tenminste, irrationeel in jouw ogen, want ook jij hebt je eigen unieke denkwijzen en doet dingen op jouw manier. Toch kunnen we houvast halen uit een aantal kernwaarden van de mens die al jaren geleden door psychologen en sociologen zoals Maslow, Watson, Freud en Jung zijn bedacht. Zij hebben getracht het gedrag van de mensen, het brein, te doorgronden. Omdat we niet allemaal psychologie gestudeerd hebben en omdat dit in onze dagelijkse praktijk als manager eigenlijk best jammer is, hebben we een aantal belangrijke lessen uit de psychologie op een rij gezet.

Leg uit waarom

Het zit in de aard van de mensen om zaken te willen verklaren, om logica te zoeken in alles wat we doen. Als manager moet je beslissingen nemen waarvan je weet dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Door helder en duidelijk uit te leggen waarom je een besluit neemt of moet nemen, kun je beter voldoen aan de wens naar logica en komt ook een vervelend besluit al snel plausibel over.

Neem onzekerheden weg

Verandering. We kunnen er niet zo goed tegen. Verandering brengt namelijk onzekerheid en daar is ons brein geen voorstander van. Een belangrijke taak van jou als manager is dan ook het wegnemen van onzekerheden waar dat mogelijk is, ook in de veranderende situaties die zich binnen bedrijven geregeld voordoen. Een contractverlenging bijvoorbeeld, op het moment dat jouw medewerker in een lastige periode zit.

Ga tussen en niet boven je team staan

Het menselijk brein heeft de neiging om mensen die zich boven anderen verheffen per definitie niet te vertrouwen. Zeker in de westerse maatschappij hebben we daar moeite mee. Het is juist daarom dat populistische politici, die ‘tussen’ de mensen lijken te staan of dat in ieder geval zo willen laten overkomen, zo populair zijn geworden. Als manager moet je uiteraard een bepaalde autoriteit uitstralen, maar dat is niet hetzelfde als boven je team gaan staan. Sta tussen je mensen, win het vertrouwen. Ga niet in je ivoren toren zitten, maar gewoon op de werkvloer.

Beloon creativiteit en initiatief

Managers zijn er vaak geen fan van als hun medewerkers naast het werk actief zijn met een eigen hobby, in de politiek of bijvoorbeeld met een eigen bedrijfje. Uiteraard wil je voorkomen dat je medewerker meer met eigen zaken bezig is dan met zijn of haar werk, maar de praktijk wijst wel uit dat zelfontplooiing ook op het werk voor betere prestaties zorgt. Niet voor niks plaatste Maslow in zijn behoeftepiramide erkenning en zelfrealisatie helemaal bovenaan. Beloon creativiteit, initiatief, hobby’s en ondernemerschap dus onder je medewerkers, in plaats van het tegen te werken.

Iedereen is onderdeel van het team

Er is nog een psychologische les waarbij Maslow ons kan helpen. In dezelfde behoeftepiramide is namelijk ook plek voor een belangrijke andere eigenschap van de mens. De behoefte aan sociaal contact. We voelen ons lekker en veilig als we contact hebben met anderen. Daarom is het werken in teams vaak ook succesvoller dan individueel. Als manager is het cruciaal om je dat te realiseren. Die inspanningen om aan teambuilding te doen, waar je wellicht niet altijd zin in hebt, zijn een cruciaal onderdeel van het succes. En dat geldt ook voor de cultuur in je team.

Wil jij een betere manager en inspirerende leider worden voor je team? Wil je deze en meer psychologische lessen leren toepassen in de praktijk? Bekijk dan eens ons managementtraining aanbod, waaronder de training inspirerend leiderschap.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.