Hoe kun je ervoor zorgen dat een team beter samenwerkt?

Kenneth Smit redactie 23-11-2018

In elk team heb je verschillende persoonlijkheden. Hoe deze teamleden met elkaar samenwerken is erg belangrijk voor het succes van het team. Hoe kun je ervoor zorgen dat een team beter samenwerkt? In deze blog helpen wij je op weg met een handige tool.

Header Image

In elk team heb je verschillende persoonlijkheden. Hoe deze teamleden met elkaar samenwerken is erg belangrijk voor het succes van het team. Een slechte samenwerking is niet goed voor de prestaties van het team. Een goede samenwerking daarentegen werpt juist zijn vruchten af. Hoe kun je ervoor zorgen dat een team beter samenwerkt? In deze blog helpen wij je op weg met een handige tool.

Krijg inzicht in je persoonlijkheid

Elke medewerker is uniek en heeft zijn eigen schatkist aan kwaliteiten. De ene persoon kan goed analytisch denken, inhoudelijke teksten schrijven en projectmatig werken. Weer een andere medewerker is goed in overtuigen, heeft altijd zijn woordje klaar en is een ster in verkopen. Deze kwaliteiten dragen bij aan jouw unieke persoonlijkheid.

Je persoonlijkheid bepaalt hoe je reageert, denkt en handelt. Hoe reageer jij bijvoorbeeld op een onverwachte situatie: verstijf jij helemaal of kom je direct in actie? En tijdens een eerste kennismaking: neem jij de leiding en ben je erg aanwezig? Of ben je juist relatief stil en kijk je de kat uit de boom? Hoe jij reageert, wordt bepaald door jouw gedragsvoorkeuren. Deze gedragsvoorkeuren zorgen er o.a. voor dat jij op een bepaalde manier reageert. Door de jaren heen heb je een voorkeur ontwikkeld en ook de context speelt hierin een grote rol.

Wat is  Insights Discovery

Deze voorkeuren zijn schematisch weergegeven in een tool: Insights Discovery. In onderstaande afbeelding zie je het Insights Discovery kleurenmodel.

Insights Discovery kleurenmodel

De kleuren verwijzen naar gedragsvoorkeuren die bepalen hoe je reageert, denkt en handelt. Iedereen heeft alle kleuren in zich en de combinatie van de kleuren maakt ons als mens uniek. Deze kleurentaal is makkelijk te begrijpen en te onthouden. Insights Discovery geeft jou meer inzicht in jezelf. Door te kijken naar jouw voorkeuren ontstaat er een persoonlijk profiel en zo leer je waar je kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen.

Insights Discovery zorgt voor een effectievere samenwerking

En niet alleen in jezelf, ook in collega’s krijg je meer inzicht. Je leert om kleuren te herkennen bij collega’s. Heb jij je altijd afgevraagd waarom een collega altijd afhaakt bij een inhoudelijk lang verhaal? Of waarom die ene collega overtuigd moet worden met feiten? Door te werken met Insights Discovery leer jij de kleuren bij jezelf en bij jouw collega’s te herkennen. Er is een effectievere samenwerking, meer wederzijds begrip en een betere communicatie. Een win-win-win-win situatie dus!

Wil jij zelf aan de slag?

Wil jij meer weten over Insights Discovery? Of wil jij direct aan de slag met Insights Discovery?  Neem dan contact met ons op!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.