Hoe kun je meer verkopen door emotionele marketing?

Kenneth Smit redactie 07-12-2018

De meeste aankopen worden gedaan op basis van emotionele argumenten. Rationele keuzes spelen ook een rol, maar dit is een rechtvaardiging nadat het product is gekocht op basis van een emotionele keuze. Hoe kun je als verkoper emotionele marketing inzetten? In deze blog geven wij enkele tips.

Header Image

Emotionele marketing is geen nieuw fenomeen. Marketeers gebruiken dit al lang om klanten binnen te halen en om de verkoopcijfers te verhogen. Bij emotionele marketing draait het niet om de producten die gekocht worden, maar om de emoties, gevoelens en waarden die het oproept.

De meeste aankopen worden gedaan op basis van emotionele argumenten. Rationele keuzes spelen ook een rol, maar dit is een rechtvaardiging nadat het product is gekocht op basis van een emotionele keuze. We kopen emoties. Kerstreclames zijn bijvoorbeeld meer emotioneel dan productgerelateerd, de producten komen vaak zelf niet groots in beeld. Het gaat om de emotionele aantrekkingskracht die jou iets over een product laat voelen. Hoe kun je als verkoper emotionele marketing inzetten? In deze blog geven wij enkele tips.

1. Maak gebruik van muziek

Wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt met een sterke emotionele lading, neemt ons brein de omgeving nauwkeurig op. Als er op dat specifieke moment muziek op de achtergrond wordt gespeeld , dan leggen onze hersens snel een link met een bepaalde emotie. Uit onderzoek blijkt dat als de muziek en het product op elkaar aansluiten dan neemt de aankoopintentie toe. Als verkoper kun je hiervan gebruik maken door bijvoorbeeld muziek in een showroom af te spelen. Het is wel belangrijk dat deze muziek de juiste emotie oproept en dat het past bij je product. Neem daarom de tijd om te onderzoeken welke emotie bij jouw product past.

2. Verras je klanten

Verrassing is een belangrijke emotie. Je kunt deze emotie goed gebruiken door je klanten meer te laten kopen. Zappos, een online schoenen-en kledingmerk, staat erom bekend dat het zijn klanten vaak verrast. Zo geven ze vaak gratis upgrades aan klanten zodat hun bestelling eerder aankomt dan de gebruikelijke levering van 2 tot 5 werkdagen. Als verkoper zijn er talloze manieren waarop jij je klanten kunt verrassen. Bijvoorbeeld door het bieden van een snellere levering, een gratis product of extra garantie.

3. Achterhaal de koopmotieven

Wanneer jij in gesprek bent met een klant, is het belangrijk dat je de koopmotieven achterhaalt. Dit doe je door oprechte interesse te tonen en door het stellen van de juiste vragen. Als je bijvoorbeeld merkt dat een klant status erg belangrijk vindt dan benadruk je dit tijdens het verkoopgesprek. En wanneer je merkt dat een klant erg veel waarde hecht aan zekerheid, leg dan de nadruk op de garantieperiode. Koppel de koopmotieven dus aan de eigenschappen van het product. Wanneer jij als verkoper hier goed gebruik van maakt, ben jij in staat om meer te verkopen.

Wil jij je verkoopvaardigheden verbeteren?

In deze blog hebben wij enkele tips gegeven hoe jij als verkoper emotionele marketing kunt inzetten. Al meer dan 30 jaar helpen wij organisaties om beter te verkopen. Wij hebben een groot aanbod aan verkooptrainingen en leren jou graag hoe jij jouw verkoopvaardigheden verbetert.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.