Hoe manage je verschillende generaties?

Kenneth Smit redactie 19-07-2019

Header Image

Generatie Z, babyboomers, generatie y, generatie x. Je ziet door de bomen het bos bijna niet meer. De meeste bedrijven bevatten tegenwoordig een gemêleerd gezelschap van generaties, die allemaal hun eigen kenmerken en manier van werken hebben. Als manager is het cruciaal om je te realiseren dat verschillende generaties behoefte hebben aan verschillende managementstijlen. In dit blog proberen we je een aantal concrete tips te geven die je in staat stellen om te gaan met generatieverschillen.

De werkende generaties

Wanneer we kijken naar de werkende beroepsbevolking, hebben we het vaak over de volgende generaties:

Babyboomers

Werknemers tussen de 55 en 64 jaar, afkomstig uit de geboortegolf die ontstond na de tweede wereldoorlog. Al jaren actief op de arbeidsmarkt en opgegroeid in een tijd van groeiende welvaart na de oorlog.

Generatie X

De kern van de huidige arbeidsmarkt. Tussen de 35 en 54 jaar oud. Deze groep wordt deels gekenmerkt door een periode van economisch verval, waardoor het lastig was een baan te vinden. Veel hoogopgeleiden zaten zonder werk.

Generatie Y

Ook wel millennials genoemd. Young professionals tussen de 25 en 34 jaar. Opgegroeid in een vrij beschermde omgeving met veel economische welvaart, maar wakker geschud door de economische crisis (kredietcrisis) van 2007-2011. Sterk gericht op carrière maken en materialisme.

Generatie Z

De huidige toetreders tot de arbeidsmarkt, van tussen de 18 en 24 jaar. In tegenstelling tot de millennials juist weer wat minder materialistisch en carrière gevoelig. Opgegroeid in een wereld van digitale media, social media en smartphones.

Tips voor het omgaan met de generaties

Iedere generatie staat anders in het leven en heeft een andere beleving bij werk. Iedere generatie vereist daarom ook een andere aanpak en managementstijl. Dat kan best lastig zijn. Zeker wanneer je als manager zelf uit een andere generatie komt dan de persoon tegenover je, kan er veel onbegrip ontstaan aan beide kanten. Om je op gang te helpen hebben we een aantal concrete tips per generatie op een rij gezet.

Babyboomers

Je hebt te maken met een ervaren groep. Al jaren aan het werk en dus niet meer eenvoudig te vormen of te beïnvloeden. Richt je bij deze doelgroep op een betrokken en intensieve manier van managen.

 • Geef geen orders maar stel vragen.
 • Toon persoonlijke (intensieve) belangstelling voor het individu.
 • Maak duidelijk en inzichtelijk waar ze uniek in zijn en waar hun toegevoegde waarde zit.
 • Daag hen uit om, door gebruik te maken van hun ervaring en overwicht, impact te maken binnen je organisatie.

Generatie X

Deze groep werknemers staat midden in het leven. Heeft meestal (jonge) kinderen en is hun tijd dus beperkt. Ook op het werk. De meeste managers zitten zelf in deze groep. Een to-the-point manier van managen sluit het beste aan op de verwachtingen van generatie X.

 • Manage op output, stel heldere doelen en verwachtingen.
 • Laat het hen op hun eigen manier aanpakken en doen, geef de ruimte.
 • Coach op een proactieve manier, maar zonder ze te veel op de huid te zitten.
 • Bind ze niet te veel aan regeltjes die het werk kunnen vertragen of belemmeren.

Generatie Y

Deze generatie is enorm ambitieus en relatief materialistisch ingesteld. Veel van de high potentials binnen je organisatie komen uit deze generatie. Je bedrijf zal de komende jaren deels moeten worden gedragen door generatie Y. Dat vereist een stijl van management waarin groei, persoonlijke ontwikkeling en perspectief belangrijke elementen zijn.

 • Geef hen verantwoordelijkheid en perspectief voor de toekomst.
 • Stel jezelf op als mentor, maar niet te veel als baas.
 • Geef ze de tools om te leren en zichzelf verder te ontwikkelen.
 • Probeer ze aan boord te houden en te laten groeien binnen je organisatie.

Generatie Z

Tot slot, de generatie van nieuwkomers. Net klaar met de studie en aan het begin van hun carrière. Als tegenbeweging van de millennials is deze generatie meer bezig met gezondheid, met vrijheid en hobby’s, en wat minder met werk en carrière. Generatie Z bevat ook veel mensen die het liefst part-time werken om wat vrije tijd over te houden. Dit vereist een flexibele opstelling vanuit jou als manager.

 • Denk mee in werktijden, werkplekken en werkdagen. Wees flexibel.
 • Hou het kort en bondig, de concentratieboog van generatie Z is vanwege social media en smartphones korter dan die van andere generaties.
 • Geef feedback, maar vooral opbouwend.
 • Maak het werk visueel, generatie Z is erg visueel ingesteld.
 • Geef ruimte voor hobby’s en persoonlijke ontwikkeling.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.