Profile

Hoe overleef je als ondernemer 2020……

Thamar Pessel – Hekman 13-10-2020

Het is oktober en we zitten weer midden in een periode van een milde lockdown. Misschien zijn de maatregelen zelfs wel weer aangescherpt op het moment dat ik deze blog met jullie deel. Als je de krantenkoppen bekijkt zitten we financieel in de ellende en gaat het er voorlopig ook niet beter op worden. Voor bepaalde branches is dat natuurlijk ook echt zo, maar geldt dat voor iedereen? Zeker niet, in mijn beleving! Er zijn veel bedrijven die prima doordraaien in 2020 en er zijn zelfs bedrijven die het beste jaar ooit gaan ervaren qua omzet én winstverwachting.

Header Image

Het allerbelangrijkste in deze periode is jouw mindset. Laat jij je leiden door de berichten waarmee we in kranten, op tv en social media worden overspoeld? En laat jij je leiden door tegenvallende cijfers? Of kijk je naar de mogelijkheden? Wat kunnen we wel doen, wat kunnen we anders of zelfs beter gaan doen?

 


Cirkel van Invloed

Ik wil in deze blog graag de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid aan jullie voorleggen. Stephen Covey is de bedenker en grondlegger van de Cirkel van Invloed. De cirkel beschrijft hoe je, door proactief te handelen, je invloed kan vergroten. Welke invloed heb je op een bepaalde situatie en hoe ga je hiermee om? Veel mensen besteden vaak behoorlijk wat tijd aan de zogenaamde Cirkel van Betrokkenheid. Anders geduid: dit zijn zaken in het dagelijkse leven waar je zelf geen directe invloed op kan uitoefenen, maar die jou wel heel erg bezig kunnen houden en behoorlijk kunnen afleiden.

Dit zijn zaken zoals:

 • Het coronavirus
 • Het humeur van een collega
 • Het weer
 • De nieuwe RIVM-maatregelen
 • Een eventueel nieuwe lockdown

Op het moment dat jij je daar heel erg druk over gaat maken, dan heeft dat direct invloed op jouw Cirkel van Invloed. Deze zal namelijk kleiner worden.

Mensen die zich niet laten afleiden door zaken die horen in de Cirkel van Betrokkenheid (zaken waar je geen directe invloed op hebt), maar zich gaan richten op zaken die horen in de Cirkel van Invloed zijn vele malen pro-actiever, creatiever en óók succesvoller.

Hun Cirkel van Invloed zal daardoor worden vergroot. Zaken waar jij wél invloed op hebt zijn:

 • Het naleven van de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden
 • Gezond(er) leven
 • Werken aan je persoonlijke ontwikkeling
 • Je onderneming waar nodig bijsturen zodat je weer op een nieuwe en goede koers ligt
 • Creatief zijn en kijken waar de kansen liggen
 • Werken aan het verbeteren van interne processen

In een bedrijf heb je vaak te maken met een directie, een managementteam en met medewerkers. En hoe zorg jij er nou voor dat jouw medewerkers zich bezig gaan houden met zaken die horen in hun Cirkel van Invloed. En wat doe jij als jouw management zich meer bezighoudt met zaken die horen in hun Cirkel van Betrokkenheid?!

Communicatie

Het allerbelangrijkste is natuurlijk communicatie. Praat met elkaar, toon begrip voor elkaar en steun elkaar. Wees duidelijk in je communicatie wat jij van je medewerkers of MT team verwacht en vooral ook waarom jij dat van hen verwacht. Vertel waar jij met je bedrijf naar toe wilt en betrek je team hier ook volledig bij. Ondanks dat veel mensen nu thuiswerken, investeer in de ontwikkeling van jouw team. Zorg ervoor dat je met de mensen in contact blijft en schep intern zo’n klimaat dat medewerkers zich veilig voelen. Dat ze het ook aan durven geven als ze hulp nodig hebben of als ze het even niet meer zien zitten. Coach je mensen om creatief te zijn en te denken in kansen. Zorg voor veerkracht in je organisatie en bij jouw mensen. Een leidinggevende zal zich moeten realiseren dat niet iedereen met de huidige COVID-19 situatie hetzelfde omgaat. Pas daarom ook je manier van leidinggeven aan. Kijk goed naar de persoon die je voor je hebt.

Veel ondernemers zijn nu vooral druk bezig om hun bedrijf overeind te houden, maar vergeten daarbij weleens om vooruit te blijven kijken, er is namelijk – en gelukkig maar – ook nog een periode ná Corona! In dat proces van ‘overleven’ vergeten ondernemers nog wel eens hun belangrijkste kapitaal, namelijk de mensen.

Als je wel naar de toekomst kijkt en jij zorgt goed voor je mensen, dan kom je als bedrijf zeker sterker uit de strijd. Misschien niet in elke branche qua omzet maar wel als team en ben je klaar voor betere tijden.

Laten we daar met elkaar voor gaan en naar toe werken, samen op weg naar betere tijden!

Thamar Pessel

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.