Hoe word jij besluitvaardiger?

Kenneth Smit redactie 21-05-2015

Niemand ontkomt er aan om beslissingen te maken. Hoe vaker je beslissingen zal nemen, hoe beter je ook in gaat zien wat goed is en wat niet. Besluitvaardigheid kun je leren…en oefenen!

Header Image
Niemand ontkomt er aan om beslissingen te maken. Het is een onderdeel van ons leven. Of het nu gaat om kleine of grote beslissingen, je moet geregeld een knoop doorhakken. En ja, net als iedereen heb ook jij vast beslissingen genomen waar je achteraf spijt van had.  Net als vele vaardigheden moet je het maken van beslissingen ook ontwikkelen. Verkeerde beslissingen zijn belangrijk om ervaring op te doen. Ben jij een beslisser? Durf jij op stressvolle momenten waar de belangen groot zijn een besluit te nemen? Hoe vaker je beslissingen zal nemen, hoe beter je ook in gaat zien wat goed is en wat niet. Besluitvaardigheid kun je leren…en oefenen!

Geboren managers

Als manager of teamleider kom je vaak voor keuzes te staan. Het is de basis van je functie! Waar anderen niet durven, moet jij een besluit nemen. En veel belangrijker nog: de verantwoordelijkheid dragen! In managementfuncties maken of kraken jouw keuzes je toekomst. Leiderschap en keuzes maken kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar. Dat is dan ook precies de reden dat jíj goed moet zijn in het maken van keuzes. Het zijn jouw beslissingen die ervoor zorgen dat je bedrijf succesvol is of faalt. En die bepalen of jij wordt uitgekozen voor promotie. Hoewel besluitvorming maar al te vaak op basis van onderbuik gevoel gebeurt is het zeer zeker te trainen. Realiseer je als manager vooral dat het jaren kost om jezelf met goede keuzes van de bodem naar de top te werken. Maar dat er maar één grote verkeerde beslissing nodig is, om jou weer jaren terug te werpen. Daarom is het ook zo belangrijk om je beslissingen gefundeerd te nemen! Geboren managers hebben de feilloze capaciteit om zeer snel en kundig op basis van de aanwezige informatie een besluit te kunnen nemen. Rationeel en onderbouwd. Niet op basis van gevoel dus, of druk van buitenaf.

Hoe zit het met de foute keuzes die je maakt

Ook de meest succesvolle mensen maken weleens foute keuzes. Sterker nog, juist succesvolle mensen maken foute keuzes. De meeste succesvolle ondernemers zijn vaak eerder in hun carrière failliet gegaan, of in grote problemen geweest. Daarvan leren ze en die bagage is goud waard in de toekomst. De cruciale factor is dan ook hoe je met deze foute beslissingen omgaat. Soms gebeurt het nou eenmaal dat je niet goed genoeg geïnformeerd bent om juiste beslissingen te maken. Of je krijgt juist teveel informatie op je af waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Om hiermee om te gaan is het belangrijk dat je begrijpt wat voor informatie er allemaal op je af komt en welke waarde je aan deze informatie toe dient te kennen. Je zult als ware een filter moeten ontwikkelen, waarmee jij waardevolle en niet waardevolle informatie moet kunnen onderscheiden.  Maar wees ook vooral niet bang om foute beslissingen te maken. Het overkomt iedereen weleens en het zorgt er uiteindelijk voor dat je juist een betere beslisser gaat worden.

Twijfel is de vijand van besluitvaardigheid

 

Het is aan jou om een belangrijke beslissing te maken. En dat is precies het moment dat bij veel mensen de twijfel toeslaat! Hierdoor wordt het maken van het besluit een stuk moeilijker. Je hebt namelijk geen idee van de gevolgen die jouw beslissing heeft en bent dus bang voor een foute keuze. Wie wil er nu verantwoordelijk zijn voor een foute keuze? Niemand natuurlijk! Maar wat is precies de oorzaak van jouw twijfel? Dit is waarschijnlijk een gebrek aan informatie. Twijfel moet dus eigenlijk als een soort alarmbel gelden. “Ik heb te weinig informatie om een goede beslissing te nemen, dus moet ik op zoek naar meer informatie.” Laat je nooit forceren tot het nemen van een besluit, hoe hoog de druk ook is. De gevolgen van een cruciale fout zijn simpelweg te groot. Door twijfel als alarmbel voor informatie te laten fungeren, neem je tegelijkertijd ook een deel van de onzekerheid bij jezelf weg. Bovendien weet je omgeving dat je nooit geforceerd beslissingen neemt. Dat wekt vertrouwen.

Intuïtie is belangrijk, maar niet leidend

Hoewel dit niet altijd het geval is, heeft je intuïtie toch een bepaalde invloed op je keuzes. Zelfs op momenten dat je het zelf even niet meer weet, heeft je intuïtie meestal toch een bepaalde voorkeur voor de ene keuze boven de andere. Het is dan logisch om af te gaan op je gevoel. Voor de meest ervaren managers is dat niet zo erg. Ze zijn zo gewend aan het nemen van belangrijke besluiten, dat ze meestal de juiste stap nemen. Voor de minder ervaren managers is het echter erg gevaarlijk. Luister zeer zeker naar je intuïtie, maar zoek altijd naar informatie om je gevoel te staven met gefundeerde argumenten. Laat je gevoel niet de overhand krijgen.

Coaching

Heb jij professionele hulp nodig om besluitvaardiger te worden? Een coachingstraject helpt jou hierbij. Samen gaan we jouw competenties aanscherpen en de nodige veranderingen doorvoeren.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.