Profile

Ik kan het wel, want ik heb het nog nooit gedaan!

Bert Geerts 19-08-2020

Nog steeds, zelfs na 50 jaar, zijn de avonturen van Pippi Langkous populair en spreekt haar optimisme, durf en enthousiasme tot de verbeelding van velen. Maar juist nu in de vreemde tijd van grote verandering en onzekerheid, na een periode van economische groei, maar ook van veel ontevredenheid en grote verschillen, worden andere vaardigheden van ons gevraagd en is haar aanpak dus weer heel actueel. Zo zei Darwin al eens: Het zijn niet de sterksten en de meest intelligenten die overwinnen, maar diegenen die het beste reageert op veranderingen.

Header Image

Laat je je afremmen door de publieke opinie, je schooladvies of de mannen van Veronica Inside? Hoeveel mensen zijn tegen alle goede raad en meningen hun droom achterna gegaan of hebben gezien dat verandering nodig is of gezien dat er andere wegen naar Rome leiden?

De sport is een plek, waar talenten worden ontdekt, prestaties worden verbeterd en trainers en analisten hun mening ongezouten kunnen geven. Neem bijvoorbeeld de voetballer Dirk Kuijt. Hij heeft door zijn inzet en veel training meerdere “deskundigen” versteld doen staan. Een overstap van Utrecht naar Feyenoord zou zeker geen succes worden. En de mannen van VI wisten het zeker; hij had niets bij Liverpool te zoeken en was zeker geen speler voor het Nederlands elftal. Toch vond Louis van Gaal dat hij Dirk op het WK 2010 in Brazilië op vijf verschillende posities nodig had. Een ander voorbeeld van een speler die deskundigen elke keer verrast is Wout Weghorst, die had in het familiebedrijf Avia Weghorst kunnen gaan werken, maar knokte zich omhoog tot een gewaardeerde spits in Duitsland bij VFL Wolfsburg en het zal mij niet verbazen als hij ook belangrijk wordt de komende jaren bij het Nederlands elftal.

Echter, ook als je veel talent hebt, ben je niet automatisch verzekerd van succes.
Lees bijvoorbeeld de biografie van Wesley Sneijder waarin hij eerlijk vertelt, dat hij als jonge jongen in Madrid maar moeilijk met de weelde, het succes en aandacht kon omgaan en dat hij weliswaar tevreden terugkijkt op zijn carrière, maar dat er echt wel veel meer had ingezeten. Heel anders is Ronaldo, ongeveer even oud, die op zijn “oude dag” nog naar Juventus ging met als uitdaging kampioen in Italië te worden en ook nog even in het 3de Europese topvoetballand topscorer te worden. Aan de top komen is één, maar aan de top blijven dat is nog veel moeilijker, zo weten ook vele succesvolle ondernemers dat.

Veranderen, meegaan met de tijd, kansen zien en benutten, gaan voor je droom, dat vraagt bijzondere eigenschappen en een goede motivatie. Churchill zei het al eens treffend: Succes komt voort uit het gaan van de ene mislukking naar de andere, zonder je enthousiasme te verliezen. Competenties die er vandaag de dag toe doen zijn o.a.: communicatieve en sociale vaardigheden, flexibiliteit, creativiteit (Pippi wist het 50 jaar geleden al).

Daarnaast zijn natuurlijk ook kennis van de markt, van je concurrenten en technische ontwikkelingen wezenlijke onderdelen om succesvol te worden of te blijven.

Hoewel de aarde lijkt op te warmen, blijft er behoefte aan verwarming in onze huizen.
En als je nog steeds kolen of petroleum verkoopt, zoals in de jaren 50/60 dan zul je niet veel klanten meer hebben, maar hoeveel cv’s op gas worden er over 10 jaar nog verkocht in Nederland? Wat betekent dit voor de installatiebranche. En wat zou Sven Kramer hebben bereikt als hij nog op houten schaatsen i.p.v. de klapschaats was gaan rijden? Veel bedrijven halen niet het 50 jarig jubileum en over 10 jaar zijn waarschijnlijk miljoenen banen verdwenen of inhoudelijk totaal veranderd en zijn er vele nieuwe banen en nieuwe bedrijven bijgekomen.

Wat doe jij in de tussentijd? Wat is jouw droom? Waar zie jij kansen? Aan welke vaardigheden ga jij werken? Winnaars hebben een doel en verliezers hebben altijd een excuus.

Ik daag ondernemers en bedrijven graag uit en ga met ze in gesprek over persoonlijke ontwikkeling, groei en/of maken van een bedrijfsscan voor het bedrijf, de onderneming of een specifieke afdeling. Daarna stippelen we de route uit en ben ik met genoegen de ervaren gids in dat proces.

Succes door doen

Ik ga doen wat ik nog nooit heb gedaan !

 

Bert Geerts, trainer KENNETH SMIT

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.