Is er voldoende leiderschap in jouw bedrijf?

Kenneth Smit redactie 06-08-2015

Wat is leiderschap precies? En wat voor type leider heeft een bedrijf nodig?Van een leider in de 21e eeuw, wordt iets heel anders verwacht dan in de voorgaande eeuwen.

Header Image

Wat is leiderschap precies? En wat voor type leider heeft een bedrijf nodig? Leiderschap is een breed begrip, maar een feit is dat bijna 60% van de bedrijven in onderzoeken heeft aangegeven dat er niet voldoende leiderschap aanwezig is binnen de organisatie. Dat is best een schokkend percentage! De Amerikaanse business coach Rosalinde Torres heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteiten die een leider in de 21e eeuw zou moeten hebben.

Drie belangrijke vragen om een leider te stellen

Van een leider in de 21e eeuw, wordt iets heel anders verwacht dan in de voorgaande eeuwen. De relatie tussen leider en volger is veel informeler en minder hiërarchisch geworden in de westerse maatschappij. Daarnaast heeft de komst van internet leiderschap ook fundamenteel veranderd. Volgens Torres zijn er drie belangrijke vragen om te stellen aan een leider, die bepalen of hij/zij geschikt is voor de 21e eeuw.

1. Waar kijk je naar, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied, om te anticiperen op verandering?

Verandering is overal om ons heen. Zeker in het digitale tijdperk wisselt de ene verandering de andere af. Wie had ooit gedacht dat Whatsapp zo snel de wereld zou veroveren en de telecom markt voor een enorme uitdaging zou zetten? Voor leiders van de 21e eeuw is het van groot belang om in de digitale wereld en de mobiele wereld om zich heen te kijken, en om te gaan met mensen die voor technologische vooruitgang staan. Te lezen over trends en ontwikkelingen. Zonder up-to-date kennis van de mobiele en digitale ontwikkelingen is een leider tegenwoordig kansloos!

2. Hoe divers is je netwerk?

De meeste leiders en huidige CEO’s zitten in het welbekende ‘ouwe-jongens-krentenbrood-netwerken’ en rotary clubs. De leeftijd in deze groepen is vaak relatief hoog, en de dynamiek totaal anders dan die van jonge leiders. Kun je relaties opbouwen met mensen die anders zijn? Die in de startup sector zitten terwijl jij in een meer traditionele sector actief bent? Die zich volledig focussen op de informatiemaatschappij van de 21e eeuw? De diversiteit van je netwerk is in deze tijden van cruciaal belang.

3. Kun jij succes laten gaan?

Voortborduren op succes is erg verleidelijk. De banken hebben het jaren gedaan. Er komt geld binnen, dus het gaat goed. Er was geen behoefte aan verandering. Maar in de huidige maatschappij kunnen business modellen die vandaag succesvol zijn, morgen al verouderd zijn. Kijk maar naar de muziekindustrie en de mediasector: deze zijn binnen enkele jaren volledig veranderd. En wat te denken van de retail sector, die het zo zwaar heeft. Ben je moedig genoeg om iets wat jou in het verleden successen heeft opgeleverd, te laten gaan? Grote leiders zijn op zoek naar verandering en verbetering. Ze zeggen niet alleen dat ze anders zijn, ze doen dat ook. Ze durven risico’s te nemen en raken niet vastgeroest in oude processen/werkwijzen. Daarbij is het ook belangrijk dat je tegen kritiek op je plannen kunt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Red Bull en Nike, die van pure productfabrikant aan het omvormen zijn tot mediabedrijven. Het zijn niet langer alleen de bedrijven van het blikje energydrank of de sportschoen, maar bedrijven die staan voor een stijl van leven.

Wat voor leider ben jij? Doe jij de dingen anders dan anderen? Laat het ons weten! Of weet jij dat je moet veranderen om klaar te zijn voor de toekomst? Volg dan onze training Inspirerend Leiderschap voor Directie en Hoger Management.

 

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.