Jong talent aansturen lastig? Deze 6 tips helpen je op weg

Kenneth Smit redactie 09-08-2019

Header Image

Zelfs ervaren managers kunnen het er best lastig mee hebben, jong personeel aansturen. Jongeren hebben vaak andere behoeftes dan ouder personeel. Welke behoeftes zijn dit en hoe kun jij ze toepassen als je aan de slag gaat als manager? Lees in dit artikel 6 tips voor het aansturen van jongeren. 

Veel jongeren krijgen te maken met een hoge mate aan onzekerheid op de werkvloer. Ze hebben vaak nog geen vaste contracten en hebben nog niet zoveel werkervaring. Als je gaat werken als manager met jong personeel dan is jouw manier van hen sturen een belangrijke factor in hun succes en plezier binnen het bedrijf. Jong personeel heeft zekerheid nodig, en ze kijken naar jou als manager om hen dit te bieden. 

Klinkt allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zorg je er als manager voor dat jongeren zich zekerder gaan voelen op de werkvloer? Het is geen makkelijke taak, maar met deze 6 tips kom je al een heel eind. 

1. Toon waardering

Jonge werknemers willen gehoord en gezien worden. Waardering tonen in de vorm van complimenten over het werk vinden ze natuurlijk fijn, probeer dit dan ook geregeld te doen wanneer ze goed werk hebben geleverd. 

Wat minstens even belangrijk is als het complimenteren van het werk, is de jonge werknemer respecteren. Luister naar de ideeën die zij hebben over het bedrijf of project. Betrek jongeren bij besluiten waar dit kan, dit heeft immers effect op hun werk. Kan dit niet? Leg dan uit waarom bepaalde beslissingen genomen zijn. Zorg dat de jonge werknemers zich betrokken voelen en jij ze genoeg respecteert om naar ze te luisteren en hun ideeën mee te nemen in besluiten en projecten. 

2. Maak afspraken en kom deze na

Zorg voor duidelijke afspraken met je jonge werknemer en kom deze na. Als dit een keer niet lukt communiceer dit dan duidelijk naar de werknemer. Indien je deze vaker niet nakomt dan loop je het risico dat het gevoel van zekerheid bij de werknemer afneemt en hij of zij dus minder gelukkig is op de werkvloer. 

3. Vertrouw je jonge werknemers 

Geef je jonge werknemers de vrijheid om hun eigen tijdsindeling te maken en projecten op hun eigen manier te realiseren. Als je ze deze ruimte geeft dan haal je het beste in ze naar boven omdat ze hun eigen creatieve en productieve manieren van werken kunnen toepassen. 

4. Wees eerlijk tegen je personeel 

Jongeren blijven graag op de hoogte van mogelijkheden en ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. Eerlijkheid duurt het langst, ook in een managementfunctie. Wees transparant over ontwikkelingen binnen het bedrijf en het team. Probeer daarnaast ook duidelijk te communiceren over mogelijkheden tot het doorgroeien in het bedrijf, salarisverhoging, trainingen etc. 

5. Wees toegankelijk 

Als manager is het belangrijk dat je toegankelijk overkomt voor het jonge personeel, zij moeten hun problemen immers bij jou kwijt kunnen. Zorg dat je goed naar ze luistert als ze naar jou toe komen met een suggestie of probleem. Denk met ze mee en laat zien dat je echt iets doet met hun suggesties en problemen. 

6. Goed feedback geven 

Schroom niet om feedback te geven op opdrachten maar doe dit wel op de juiste manier. Wat je wil voorkomen is dat jongeren het gevoel krijgen dat ze niet gewaardeerd worden binnen het bedrijf of het vertrouwen in hun werk verliezen. Probeer daarom altijd naast iets negatiefs ook iets positiefs te zeggen over het geleverde werk en geef opbouwende kritiek. Hier kunnen jongeren heel veel van leren,  zonder dat het hun zekerheid of zelfvertrouwen wegneemt. 

Deze tips zouden je zomaar naar het ‘topmanager’ niveau kunnen tillen. Maar één manier om daarachter te komen, door ze uit te proberen!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.