Kantoorbaantjes saai? Hoezo?!

Kenneth Smit redactie 05-11-2015

De cultuur van elk bedrijf is op bepaalde details uniek. Als manager is het krijgen van een sterke bedrijfscultuur misschien wel je belangrijkste taak. Wat kun je nou doen om deze cultuur goed mogelijk te houden?

Header Image

Je kent ze wel, die vrienden of familieleden die beweren dat een kantoorbaan niks voor ze is, omdat het saai is. Onzin natuurlijk! Elk bedrijf kent zijn eigen cultuur. Formeel, of juist informeel, de cultuur van elk bedrijf is op bepaalde details uniek. Jaloers op de bedrijfscultuur van je buren? Niet nodig, die past wellicht helemaal niet bij jouw organisatie! Het gras is bovendien altijd groener bij de buren. De ervaring zegt ons dat de cultuur in een MKB bedrijf vaak vrij informeel is, met een lage hiërarchie. Daar tegenover staat de cultuur van bijvoorbeeld een grote consultancyfirma. Als manager is het krijgen van een sterke bedrijfscultuur misschien wel je belangrijkste taak. Wat kun je nou doen om deze cultuur goed mogelijk te houden?

Stel kernwaarden op

Stabiele kernwaarden binnen je bedrijf zorgen voor evenwicht tussen houding, regels en gedrag. Investeer in betrokkenheid. Zorg voor overlap tussen persoonlijke- en organisatiewaarden in de vorm van shared values. Voorkom wel dat je als manager zelf de kernwaarden van de organisatie gaat bepalen. Doe dit in overleg met je team. Die weten als geen ander wat de cultuur is, hoe ze de cultuur zouden willen zien en welke regels daar bij moeten horen.

Zorg dat je werknemers met elkaar in contact komen

Zorg dat de communicatiedrempel laag is. Dit zorgt voor een goede werksfeer en het is ook nog eens efficiënt. Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt vaak erg moeilijk. Zelfs bij een MKB organisatie zijn verschillende afdelingen vaak erg los van elkaar aan het werk, waardoor de zogenaamde ‘kliekjes’ ontstaan. Wanneer de bureaus bijvoorbeeld als kleine eilandjes met meerdere mensen ingericht zijn, is de communicatiedrempel lager en kan men ook nog eens efficiënt overleggen zonder al te veel moeite hiervoor te hoeven doen. Gebruik waar mogelijk open ruimtes, zonder ondoorzichtige deuren of muren. Als mensen elkaar kunnen zien, dan zorgt dat voor veel minder communicatiedrempels en een betere onderlinge cultuur.

Blijf bewegen

Een kantoorbaan hoeft niet saai te zijn, in tegendeel! Echter, het grote nadeel is wel dat je erg veel zit en dus weinig beweegt. Bewegen maakt je hoofd even leeg, zodat je hierna weer dubbel zo efficiënt te werk kunt gaan. Bewegen is goed voor de gezondheid en een goede gezondheid levert meer productiviteit op. Met elkaar bewegen schept banden en vertrouwen. Dat kan zo simpel zijn als een wandeling tijdens de lunch, maar ook door bijvoorbeeld een tafeltennistafel en tafelvoetbal op kantoor te plaatsen. Ontspannend en bovendien een enorme boost voor de communicatie en het plezier. Meer en meer bedrijven ondernemen ook samen sportactiviteiten zoals de sportschool of hardlopen.

Rouleren is belangrijk

Rouleren zorgt voor afwisseling. Dit betekent niet dat je elke week een stoelendans op de werkvloer hoeft door te voeren waardoor iedereen wekelijks een andere functie op zich neemt. Probeer wederom de drempels wat lager te houden. Zorg dat de verschillende afdelingen in je bedrijf toegankelijk zijn, zorg er vooral voor dat de medewerkers zo nu en dan uit hun comfort zone stappen om andere werkzaamheden te proberen. Wie weet herken je ook nog eens verborgen talenten in je team. Een frisse blik van iemand anders lijdt vaak tot nieuwe creatieve ideeën.

Blijf werken aan de cultuur

Het continu verbeteren van de cultuur is belangrijk. Een bedrijfscultuur is nooit af. Net als in het dagelijks leven komen er in elk team conflicten voor en liggen bepaalde mensen elkaar beter dan anderen. Succesvolle bedrijven zijn herkenbaar aan de kracht van de cultuur. Mensen die elkaar niet liggen gaan binnen dergelijke bedrijven respectvol met elkaar om. Fouten maken kan en mag, maar zorg dat je er wel van leert. Als manager bepaal jij niet wat de cultuur van je organisatie is, maar je kunt er wel voor zorgen dat de ingrediënten voor een sterke cultuur aanwezig zijn.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.