Komkommertijd: valt alles stil of kom je in beweging?

Kenneth Smit redactie 26-07-2019

Header Image

Het is zomer in Nederland. De temperatuur zou deze week zomaar eens tot recordhoogtes kunnen stijgen en alle regio’s zijn begonnen aan de vakantieperiode. De weg stroomt vol met caravans, volgepakte auto’s en campers, op weg naar bestemmingen in Nederland of daarbuiten. Met andere woorden, de zogenaamde ‘komkommertijd’ breekt weer aan. Waar veel organisaties stilvallen zien wij deze periode juist als een grote kans om in beweging te komen. Waarom? Dat vertellen we je in dit blog.

Wat is komkommertijd?

Waar het woord precies vandaan komt, dat weet niemand. Een van de mogelijke oorsprongen is het Engelse woord ‘cucumber time’, dat werd gebruikt door kleermakers tijdens de zomer. Een andere optie is dat het afkomstig is van de ‘sauregurkenzeit’ uit 18e-eeuws Duitsland. In Nederland zien we de komkommertijd als de periode waarin het maatschappelijke leven min of meer tot stilstand komt voor vakanties, waardoor er vrijwel geen nieuws is. Echter, de laatste jaren zien we steeds vaker dat de zomerperiode niet langer een periode van stilstand is, maar een periode waarin er van alles kan gebeuren.

Perfecte periode voor het profileren van je organisatie

Tot een aantal jaar geleden was het ‘not done’ om campagne te voeren tijdens de zomerperiode. Niemand zit dan achter de TV of leest vakmedia, dus je marketing euro’s belanden in het spreekwoordelijke putje. Met de komst van internet en dan vooral mobiel internet, is dit uitgangspunt echter al lang achterhaald. Ook tijdens de vakantieperiode zijn onze doelgroepen gewoon online. Bovendien is er minder concurrentie tijdens de vakantieperiode en is het voeren van een campagne dus een stuk goedkoper. Dit schept de mogelijkheid om wat meer te experimenteren in de aanpak, wat mooie learnings kan opleveren. Met andere woorden, we zien de komkommertijd juist als een prima periode om je organisatie te profileren.

Ga met je team naar buiten!

In deze tijden van tweeverdieners is er geen sprake meer van een zomerperiode waarin beide ouders (vrijwel) niet werken en lange tijd achter elkaar vrij zijn. De zomerperiode is vaak net wat rustiger qua werkzaamheden. Wellicht een prima periode dus om eens lekker met je team naar buiten te gaan. Te genieten van het weer, gezellig met elkaar om te gaan en daarmee de cultuur te versterken. Nodig je medewerkers bijvoorbeeld eens uit voor een barbecue of dagje in het park.

Eindelijk tijd voor die stapel op je bureau

Je hebt ongetwijfeld een stapel projecten op je bureau liggen waar je onvoldoende aan toe bent gekomen of een achterstand in het bijwerken van je documentatie of administratie. Omdat de telefoon wat minder rinkelt en je wat minder e-mails ontvangt, is de komkommertijd perfect om achterstanden weg te werken en eindelijk eens te werken aan die structurele projecten waarmee je jouw team beter wilt laten presteren.

Aandacht voor je vaste klanten

Gedurende het jaar kan de waan van de dag je belemmeren in het bieden van de welverdiende aandacht die je vaste klanten verdienen. Ook files staan uiteraard in de weg, waardoor je vaak maar 1 of 2 adressen op een werkdag kunt bezoeken. Tijdens de zomer is het rustiger op de weg en heb je het minder druk met business development. Een ideale periode dus, om je vaste klanten extra aandacht te schenken. Ga eens langs bij je relaties, nodig ze uit voor een lunch en versterk de relatie. Ook jouw klant heeft het waarschijnlijk wat minder druk en zal dus meer open staan voor een informele ontmoeting.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.