Kun je millennials aan je organisatie binden?

Kenneth Smit redactie 27-05-2016

De behoefte aan jong talent is in het bedrijfsleven hoger dan ooit, maar organisaties hebben de grootste moeite met het werven en vooral binden van deze generatie-Y medewerkers, ook wel de millennials genoemd. Is deze bijzonder effectieve maar tegelijk ook ‘lastige’ doelgroep eigenlijk wel te binden?

Header Image

Het is een van de meest genoemde HR trends voor 2016; talentmanagement. De behoefte aan jong talent is in het bedrijfsleven hoger dan ooit, maar organisaties hebben de grootste moeite met het werven en vooral binden van deze generatie-Y medewerkers, ook wel de millennials genoemd. Is deze bijzonder effectieve maar tegelijk ook ‘lastige’ doelgroep eigenlijk wel te binden? Wij denken van wel, maar dat vereist een forse verandering in het talentmanagement bij veel organisaties.

Jong talent gewilder dan ooit

De onderzoeken over talent en talentmanagement volgen elkaar in recordtempo op. Onlangs lanceerde Mercer bijvoorbeeld haar ‘Global talent trends study’, en ook Berenschot, Reat en Monsterboard lanceerden onlangs nieuwe onderzoeken rondom het thema HR en talent. De behoefte aan jong talent in een vergrijzende arbeidsmarkt is dagelijks voelbaar. Organisaties hebben de grootste moeite om deze zogenaamde ‘millennials’ te vinden en te behouden. Er is voldoende aanbod, maar het cruciale personeel op functies zoals IT, UX, interaction design is lastig te vinden en te binden.

Volgens Monsterboard wordt inmiddels in 1/3e van de vacatures gezocht naar twintigers en jonge dertigers met minder dan 2 jaar ervaring. Waarom? Omdat organisaties vanwege de snelle implementatie van IT en internet geen tijd meer hebben om het bestaande personeel op te leiden. Ze hebben mensen nodig die opgegroeid zijn met internet, die IT als geen ander kennen en dus snel kunnen schakelen. Die gewend zijn te werken met diverse devices en die zijn opgegroeid met multitasken. De millennial is een zeer effectieve medewerker, maar kan ook lastig en wispelturig zijn. En toch is het een fabel dat jongeren graag vaak van baan wisselen. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer om het bedrijf waar men werkt, of de reputatie daarvan, maar om de persoonlijke ontwikkeling en uitdaging. Kortom, verval niet in het smoesje dat millennials niet te binden zijn. Ga aan de slag!J

Jouw talenten vasthouden?

Talent wil zich dus best laten binden, zolang de voorwaarden maar goed zijn. Jobhoppen is geen doel op zich, persoonlijke ontwikkeling wel. Wat kun jij doen om het juiste talent binnen te halen en te binden?

Blijf uitdagen

Uitdaging is key! 25 jaar hetzelfde werk doen is niet iets wat past bij de millennial. Zelfs de meest honkvaste jonge medewerker wil zich blijven ontwikkelen en nieuwe disciplines leren beheersen. Aangezien jongeren tegenwoordig gewend zijn aan een meer competentiegerichte scholing, weten ze beter waar hun interesse ligt.K

Keuzevrijheid

En die interesse, die kan best eens niet volledig in het straatje van zijn of haar functie liggen. Steeds vaker komen we medewerkers tegen die hun toekomst zoeken in andere richtingen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Een opgeleid marketeer die zijn roeping vindt in user experience design is geen unicum meer. Daarnaast wil talent zich vaak ook op meerdere vlaken ontwikkelen dan puur op 1 functieprofiel. Zorg bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan dan ook dat er keuzevrijheid is om te groeien op onderdelen die wellicht niet direct van toegevoegde waarde zijn van het huidige functieprofiel van je medewerker.

Persoonlijke aandacht en erkenning

Op de tiende verdieping weggestopt worden in een kantoortje, dat is niet iets waar jong talent vrolijk van wordt. Persoonlijke aandacht en erkenning is belangrijk. En die erkenning, die hoeft niet eens financieel te zijn. Millennials zijn niet gewend om te werken in traditionele organisatie met hiërarchische lijntjes, zeker niet in Nederland. Ze kennen hun talent en expertise en zien managers niet langer als personen die boven hen staan. Iedereen heeft zijn rol in het team en is gelijkwaardig. Kortom, wil jij jong talent vasthouden, zorg dan voor een relatief platte organisatie.

Vrijheid om te pionieren

De millennial is gepassioneerd op meerdere gebieden. Jouw financieel toptalent kan naast zijn job wellicht een website hebben voor bordspellen. Ga daar niet te krampachtig mee om. Sterker nog, juich het toe. Geeft je talent de ruimte om te pionieren, ook als het niks met je bedrijf te maken heeft. Steeds meer bedrijven dagen medewerkers zelfs uit om een project te maken van hun passie, hetgeen bewijsbaar bijdraagt aan de arbeidsethos en het verzuim beperkt.

Flexibele schil

Al deze zaken op orde en nog altijd moeite met het vinden of binden van de juiste millennials? Steeds meer toptalenten besluiten om niet meer voor 1 baas te willen werken en als ZZP’er of interimmedewerker aan de slag te gaan. Vergis je niet, alleen de echte toppers zijn daarin succesvol. Zorg dus dat je naast je vaste team ook een pool opbouwt met diverse soorten talenten, die je kunt inschakelen als flexibele schil.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.