Wat kunnen wij leren van Roger Federer?

Kenneth Smit redactie 02-02-2018

De levende legende Roger Federer schreef vorige maand historie door voor de 20e keer een grandslamtitel op zijn naam te schrijven. Wat is de sleutel van zijn succes en wat kunnen wij leren van topsporter Roger Federer?

Header Image

De levende legende Roger Federer schreef vorige maand historie door voor de 20e keer een grandslamtitel op zijn naam te schrijven. In alweer zijn 21ste jaar als proftennisser is hij momenteel misschien wel beter dan ooit. Dat te bedenken dat hij een jaar geleden 6 maanden aan de kant stond door een knieblessure, waarbij hij door al velen al werd afgeschreven. Maar Federer gaf niet op, herpakte zich en kwam met de grootste comeback die de tenniswereld tot nu toe heeft gekend. Wat is de sleutel van zijn succes en wat kunnen wij leren van topsporter Roger Federer?

Constant verbeteren

Federer zijn handtekening is altijd zijn verwoestend forehand geweest. Niet dat zijn backhand zo slecht is, maar zijn tegenstanders zagen dit wel als een ‘zwakte’. Hij won namelijk niet zijn wedstrijden op basis van zijn geweldige backhand returns. Totdat hij in 2017 op een toernooi, tot verbazing van velen, opeens beschikte over een verwoestende backhand. Het was zelfs moeilijk te bepalen wat nu beter was: zijn backhand of zijn forehand? Federer onthulde achteraf dat hij intensief had getraind om ook zijn backhand als wapen te gebruiken om wedstrijden te winnen. Wat we hiervan kunnen leren is dat het een kracht is om bloot te leggen waar je verbeterpunten liggen. Wij weten al te vaak wat onze tekortkomingen zijn, maar vervolgens doen we er niks mee. Vooral als manager is het vitaal om ruimte te bieden voor verbetering en aan te moedigen dit ook kenbaar te maken.

Werk-privé balans

De boog kan niet altijd gespannen staan, als manager zal je dan ook op zoek moeten gaan naar de juiste werk-privé balans. Bij topsporters ligt de druk nog net wat hoger, aangezien je constant moet vechten om je plek te veroveren in de top van de ranglijst. Met name in de tenniswereld van Roger Federer heb je hier niet het gehele jaar voor, er zijn slechts vier momentum waar je zal moeten presteren: de grandslams. Dit doet hij niet alleen, want bij elke belangrijkste wedstrijd is zijn familie wel aanwezig. Hij heeft al meermaals bij de prijsuitreiking aangegeven dat zijn familie zijn steun is en dat dit allemaal onmogelijk zou zijn geweest zonder hen. Het is dan ook niet gek dat Federer tijdens zijn langdurige knieblessure besloot om met zijn familie erop uit trekken in de natuur van Oostenrijk en Switzerland. De belangrijke les die wij hieruit kunnen trekken is om eenmaal de targets behaald, er ook een moment van ontspannen moet zijn. Twijfel niet en boek gewoon die citytrip of vakantie.

Blijf hongerig

Roger Federer: 20 grandslam titels, meer dan 1000 gewonnen wedstrijden, Olympiër, Davis Cup winnaar en de langst genoteerde nummer 1 op de ranglijst voor mannen. Een cv waar iedere tennisser van droomt. Inmiddels 35 jaar, een leeftijd waar de gemiddelde tennisser al met pensioen zou zijn, speelt hij nog steeds tennis op het hoogste niveau. Federer blijft hongerig, een honger om te winnen. Hij weet dat hij niet meer de jongste is, maar hij is klaar om de strijd aan te gaan met de fittere, jongere tennisser en hij is nog lang niet klaar om afgeschreven te worden. Deze honger naar resultaat zou elke manager of leider moeten hebben, want hij of zij is de afspiegeling van het team. Een leider of manager kan Federer als groot voorbeeld nemen, want in deze rol moet altijd het onderste uit de kan worden gehaald waarbij resultaat het enige is wat telt.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.