Leiderschapslessen van Mark Zuckerberg

Kenneth Smit redactie 20-10-2017

Mark Zuckerberg, de CEO en medeoprichter van social media gigant Facebook, is één van de machtigste leiders die op deze aardbol rondloopt. In dit blogartikel vertellen wij lessen uit zijn leiderschapsstijl.

Header Image

Mark Zuckerberg, de CEO en medeoprichter van social media gigant Facebook, is één van de machtigste leiders die op deze aardbol rondloopt. In 2004 richtte hij vanuit zijn studentenkamer Facebook op en vandaag de dag, 13 jaar later, wordt de waarde van Facebook geschat op een slordige 430 miljard dollar. Een ongelooflijke bedrijfsgroei waar elke CEO wel jaloers op kan zijn. Maar naast machtig en een ongelooflijke vernieuwer is Mark Zuckerberg ook een groot leider. Wij vertellen in dit blogartikel niet hoe jouw bedrijf kan groeien tot een miljardenbedrijf als Facebook, maar trekken lessen uit de leiderschapsstijl van Mark Zuckerberg.

Kritisch denken

Echte leiders moedigen debat en discussie aan. Op deze manier ontstaat er eerder een dialoog en kan er snel gereageerd worden op zaken die misgaan. Mark Zuckerberg zijn manier van leidinggeven is hier een typisch voorbeeld van. Hij heeft als leider altijd de behoefte om dieper in te gaan op problemen en ideeën, om zodanig écht een verschil te maken. Zo ontstaat er een effectiever werkproces en op lange termijn een beter resultaat. Zoals hij ooit citeerde: “ideeën ontstaan door met elkaar te sparren en kritisch te denken”.

Neem als leider de tijd om kritisch naar projecten te kijken om maximaal resultaat te behalen.

Probleem oplossen

Waar veel managers denken in problemen, is Mark Zuckerberg gericht op het oplossen van problemen. Zoals Mark Zuckerberg citeerde in een biografie over hem: “Ik vraag mezelf bijna elke dag af wat het belangrijkste is wat ik kan doen”. Natuurlijk heeft elk bedrijf problemen die opgelost moeten worden, maar Mark Zuckerberg overweegt elke dag welke probleem het meeste relevant is om op te lossen. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de consument.

Laat als leider problemen binnen de organisatie niet liggen en probeer overal een oplossing voor te bedenken.

Effectieve communicatie

Waar vele leiders hun werknemers proberen te bereiken via de afdelingsmanagers, neemt Mark Zuckerberg juist de tijd om zijn werknemers zelf te bereiken. Dit proces kost natuurlijk veel tijd maar het levert uiteindelijk wel effectieve communicatie op. Niets voor niets is Facebook gebouwd om de communicatie tussen mensen makkelijker te maken. Werknemers van Facebook kijken dan ook niet raar op als Mark Zuckerberg op maandagochtend over de afdeling rondloopt en met iedereen een praatje maakt. Ondanks zijn status is Mark Zuckerberg een leider die makkelijk aanspreekbaar is binnen het bedrijf. Door deze lage drempel is er meer transparantie en kennisdeling binnen de organisatie, waar werknemers meer een stem hebben en eerder hun ideeën laten horen.

Communicatie is de sleutel tot succes binnen een bedrijf en als leider moet jij hier het voortouw in nemen.

Geduld

Mark Zuckerberg is altijd geduldig en gedisciplineerd in het verwezenlijken van zijn doelen. Voor verschillende projecten heeft hij gewacht tot het ideale moment. Denk aan de lancering van Facebook Advertising, het brengen van Facebook naar de beurs of de overname van Instagram. Bij laatstgenoemde nam Facebook in 2012 het bedrijf Instagram over voor 1 miljard dollar, terwijl het bedrijf amper omzet draaide. Nu, 5 jaar later, heeft Instagram al een omzet behaald gelijk aan de aankoopwaarde: 1 miljard dollar.

Wees als leider geduldig, succes gaat niet over één nacht ijs. Heb je doel voor ogen en kies het juiste moment om je doelen te verwezenlijken.

Visie

Een laatste les op het gebied van leiderschap is Mark Zuckerberg zijn visie. Volgens zijn collega’s denken de meeste mensen van dag tot dag of van week tot week, waar Mark Zuckerberg denkt van eeuw tot eeuw. Een echte leider heeft een lange termijn visie en Mark Zuckerberg is hier het ultieme schoolvoorbeeld van. Kijk bijvoorbeeld hoe hij momenteel inspeelt op virtual reality, waar hij de samenwerking is aangegaan met Samsung.

Neem als leider de tijd om een visie over te brengen binnen de organisatie.

Het oprichten van de nieuwe social media gigant is wellicht niet voor jou weggelegd, maar dit hoeft niet te betekenen dat je niet een leider als Mark Zuckerberg kan zijn. Wil jij je leiderschapskwaliteiten verbeteren? Ontdek dan de Kenneth Smit training ‘Inspirerend leiderschap voor Directie en Hoger Management’.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.