Managementlessen uit het oude China

Kenneth Smit redactie 08-04-2019

Header Image

Wie zegt dat de beste managementlessen uit onze moderne geschiedenis moeten komen? De generaals en militaire strategen uit de tijd van het Chinese keizerrijk, zo’n 2.000-3.000 jaar geleden, waren één van de eersten die hun tactische denkwijzen en visie op leiderschap en management op papier hebben gezet. Nog altijd worden deze lessen veel gebruikt in moderne managementliteratuur. Leidend daarin zijn de lessen van generaal Sun Tzu, vertaald in onder andere het boek ‘de kunst van het oorlogvoeren’. In onze blog van deze week willen we je inspireren met 5 lessen uit de Chinese oorlogvoering, die te gebruiken zijn in onze dagelijkse managementpraktijk.

Les 1: aantallen zijn niet alles, zorg voor een team dat te managen is

Het leger met de grootste aantallen, is lang niet altijd de winnaar. Niet voor niks gebruikte de Romeinen in hun tijd al kleine selecte groepen soldaten die makkelijk te managen waren en wendbaar op het slagveld. Bouw dus niet aan een te groot team die lastig te managen zijn en daarmee ook nog eens onnodig log zal worden.

Les 2: zelfkennis is cruciaal voor succes

Het begint allemaal met zelfkennis. Ken jij jezelf en je teamleden? Zo niet, dan is het vrijwel onmogelijk om succesvol te zijn. Ieder individu is anders en brengt weer andere kwaliteiten en aandachtspunten met zich mee. ‘Ken de ander en uzelf’ zei Sun Tzu. Daarin geloven we bij Kenneth Smit heilig. Daarom bieden we bijvoorbeeld persoonlijkheidsprofielenmanagement assessments en sales assessments aan.

Les 3: onderzoek is de beste voorbereiding

Weten met wie en wat je te maken hebt is voor managers van groot belang. Een gedegen voorbereiding zorgt dat je voorbereid bent op alles wat op je pad komt en maakt het tevens vooraf al mogelijk om scenario’s tegen elkaar af te zetten. Voed je team met marktinformatie, analyses van performance en informatie over concurrenten, zodat ze zich optimaal kunnen bewapenen. 

Les 4: bewaak het hogere doel

Tal van organisaties gaan ten onder aan managers die blijven micromanagen. Vrijwel niks is irritanter voor je medewerkers en bovendien is het ook erg inefficiënt. Manager die micro managen zijn vaak stoorzenders, ook al is dat niet zo bedoeld. In oorlogvoering is het niet anders. De generaal moet de veldslag overzien, het hogere doel bewaken, maar zich niet bemoeien met de individuele taken van de soldaten.

Les 5: zorg voor wendbaarheid

Snelle licht bewapende soldaten zijn veel wendbaarder dan zwaarbepakte soldaten. Wendbaarheid en flexibiliteit is ook binnen organisaties belangrijk. Beperk dus de regeldruk en bureaucreatie binnen je team, alsmede het verplichte gebruik van uitgebreide tools waarvoor je praktisch een programmeur moet zijn om ze te begrijpen. Zorg dat je medewerkers zich vrij kunnen bewegen en snel kunnen inspelen op de veranderingen om je heen. Zorg dat de juiste tools tot hun beschikking hebben, maar vooral ook niet te veel.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.