Marketing zonder sales is als een voetbalteam zonder spits

Kenneth Smit redactie 01-06-2018

Zowel de marketingafdeling als de salesafdeling hebben één gezamenlijk doel: inkomsten genereren. Maar marketing en sales zijn niet hetzelfde. Als je het verschil niet ziet is de kans groot dat je ze verkeerd inzet en het resultaat uitblijft.

Header Image

Zowel de marketingafdeling als de salesafdeling hebben één gezamenlijk doel: inkomsten genereren. Maar marketing en sales zijn niet hetzelfde. Als je het verschil niet ziet is de kans groot dat je ze verkeerd inzet en het resultaat uitblijft. Een mooie vergelijking is de volgende zin:

“Als je niet weet waar de weg is (marketing) loop je als een kip zonder kop rond. Maar als je de weg wel weet te vinden maar je hebt geen voertuig (sales), kan het lang duren voordat je op het eind van je bestemming komt“.

Kortom een goede samenwerking tussen marketing is sales is noodzakelijk voor elk bedrijf.

Verschil tussen marketing en sales!

Mensen in de marketing houden zich bezig met de markt. Wat zijn de behoefte van de klant? Wie is je doelgroep? Waarom doe je wat je doet? Dit zijn cruciale vragen om in kaart te krijgen hoe je potentiele klanten kunt benaderen. Eigenlijk leggen marketeers de basis voor verkopers zodat zij de deal kunnen sluiten. Bij verkoop, oftewel sales, gaat het over het aan de man brengen van je product of dienst. Beide hebben één gezamenlijk doel: omzet genereren, maar er zit wel dergelijk verschil tussen de twee functies. Marketing is een strategisch onderwerp terwijl sales een tactisch onderwerp is, we gaan hier wat dieper op in.

Marketing is strategisch

Bij marketing wordt de visie, missie en het doel bepaald. Je bepaalt als bedrijf hoe je jezelf gaat positioneren in de markt. De volgende onderwerpen zijn van belang om inzicht te krijgen in de markt waar een bedrijf in opereert.

  • Merkstrategie & Branding
  • Doelgroep bepaling
  • “Omzet” doelen opstellen
  • Marketing plan opstellen
  • Social media strategie
  • Concurrentie analyse

Er zijn nog veel meer onderwerpen die een marketeer kan behandelen om nog meer inzicht te krijgen in de markt waar het bedrijf in opereert. Maar het komt er op neer dat marketing de basis en kapstok vormt voor alle verkoopactiviteiten, zonder al deze kennis wordt het voor de sales afdeling moeilijk om deals sluiten.

Sales is tactisch

Sales houdt zich bezig met de directe verkoop en het onderhouden van zakenrelaties. Sales heeft een directe  invloed op je winst en omzet, terwijl de marketing dit niet heeft. Bijna elk bedrijf heeft wel een marketing plan in de kast liggen, maar dit plan hoort niet in de kast te liggen maar op het netvlies van elke verkoopmedewerker. De meeste verkopers zullen alles op alles zetten om de deal te sluiten, het enige nadeel is dat verkopers soms gaan afwijken van de visie en missie van het bedrijf. Als het marketingplan in het onbewuste van de verkoper zit levert dit gegarandeerd resultaat op, want dan heb je alle neuzen de zelfde richting op staan.

Wil je meer weten over de verschillen tussen marketing en sales en hoe je de relatie tussen marketing en sales kunt verbeteren? Download dan onze whitepaper over Sales en Marketing.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.