Moeten we het beoordelingsgesprek afschaffen?

Kenneth Smit redactie 12-10-2018

Worden medewerkers door een beoordelingsgesprek gemotiveerd? Of heeft het juist een averechts effect? In deze blog gaan we in op het beoordelingsgesprek én komen we met een oplossing.

Header Image

De laatste jaren wordt er door steeds meer bedrijven een streep gezet door beoordelingsgesprekken. Zo  schaft Achmea per 1 januari 2019 de beoordelingsgesprekken af.  Ze gaan  een flexibele aanpak invoeren waarbij doorlopend prestaties, resultaten en ontwikkeling centraal staan. Steeds meer bedrijven zetten hun vraagtekens bij de beoordelingsgesprekken. Want hoe effectief is nu zo’n beoordelingsgesprek? En worden je medewerkers erdoor gemotiveerd? Of heeft het juist een averechts effect? Vraag jij jezelf  af of je het beoordelingsgesprek moet afschaffen? In deze blog  gaan we in op het beoordelingsgesprek én komen we  met een oplossing.

Verspilling van tijd en geld

Uit een zevenjarig onderzoek van Kilian Wawoe, docent aan de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat de processen rondom beoordelingsgesprekken minstens een miljard euro per jaar kosten. Managers en medewerkers zien deze  gesprekken als een verspilling van tijd en geld. Ook denken ze dat het beoordelingsgesprek niet leidt tot betere prestaties en tevredenheid van medewerkers.

Geen eerlijke  beoordeling

Ook de werknemers staan niet positief tegenover deze gesprekken. Uit het  onderzoek van Wawoe  blijkt dat de beoordelingsscore die werknemers krijgen, maar voor een klein deel gebaseerd is op de prestatie.  Andere factoren spelen een rol  die niets te maken hebben met prestatie. Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen. Dit is niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict.

De oplossing: doorlopende coaching

Er is daarom in het onderzoek gekeken naar bedrijven die het anders aanpakken. Wawoe concludeerde dat teams die op hoog niveau presteren, werken met doorlopende coaching. Medewerkers krijgen het hele jaar feedback over  hoe ze hebben gepresteerd en hoe ze zich kunnen verbeteren. Met coaching richt je je niet op het verleden, maar op de vraag  hoe een werknemer beter in zijn werk kan worden. Op deze manier verhogen de prestaties van werknemers. En dit verhoogt niet alleen de prestaties, ook de tevredenheid gaat omhoog. Bovendien heeft coaching nog twee voordelen: het verlaagt de kans op stress en een burn-out.

Conclusie

In deze blog hebben wij je verteld dat een beoordelingsgesprek veel tijd en geld kost. Het is veel effectiever om doorlopende coaching  toe te passen. Wil jij je medewerkers laten groeien en samen een hoger rendement behalen? Ga dan coaching toepassen binnen jouw bedrijf.  Wij hebben diverse coaching trajecten die jou en jouw team helpen om naar een hoger niveau te komen. #Change2success

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.