Nationale Sportweek: 5 tips om tijdens een werkdag meer te bewegen

Kenneth Smit redactie 28-09-2018

Het is vandaag de laatste dag van de Nationale Sportweek. Hoe zit het met jouw gewoontes op het gebied van sporten en bewegen? In deze blog geven wij je tips om meer te bewegen.

Header Image

Het is vandaag de laatste dag van de Nationale Sportweek. Het doel van deze week is om mensen te enthousiasmeren om te gaan sporten en bewegen. Om dit te stimuleren, zijn duizenden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties extra geopend om mensen kennis te laten maken met verschillende sporten. Dat sporten goed voor je is, hoeven we je vast niet te vertellen. Sporten heeft heel veel voordelen. Maar wist je dat 59% van de Europeanen zelden of nooit sport of beweegt? Hoe zit het met jouw gewoontes op het gebied van sporten en bewegen? Kom jij elke dag aan de 10.000 stappen? Of vind jij het al een hele prestatie als je de trap pakt in plaats van de lift? In deze blog geven wij je tips om meer te bewegen.

1. Plan vaste beweegmomenten

Zit je op een werkdag vaak langer dan een half uur? Dan is het belangrijk dat je één keer per half uur even beweegt. Onderbreek het zitten door minstens twee minuten te gaan staan. Of nog beter, ga bewegen. Wil je een collega een e-mail sturen? Loop er gewoon even heen in plaats van dat je een mailtje stuurt. Of ga even staan wanneer een collega aan je bureau komt voor kort overleg.

Een andere manier om meer te bewegen, is fietsen achter je bureau. Er zijn verschillende soorten bureaufietsen te koop. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een verslag uitwerken en tegelijkertijd lekker de trappers rond laten gaan.

2. Ga lopen tijdens de pauze

Als jij de gehele dag achter een bureau zit, dan is de pauze een must om te gaan lopen. Ga gezellig met een paar collega’s een rondje lopen of ga lekker alleen. Naast dat je in beweging bent, is het ook heerlijk om even je gedachten te verzetten. Het is belangrijk om je hersenen te laten ontspannen. Een rondje lopen tijdens je pauze zorgt voor een hogere productiviteit en creativiteit. Zo begin je weer vol frisse energie aan je werk. Hebben jullie op kantoor een pingpong tafel? Speel dan tijdens de pauze een potje pingpong waarbij je na elke slag naar de andere kant van de tafel rent.

3. Ga een rondje koffie halen

Je lichaam heeft elke dag voldoende water nodig. Waarom zou je het bewegen niet gewoon combineren met het halen van koffie? Ga een paar keer per dag van je bureaustoel af en haal voor je collega’s een bakje koffie, thee of water. Natuurlijk moet je naast koffie halen, nog meer bewegen. Maar het is een goed begin naar meer beweging op een werkdag. Het gezegde luidt niet voor niets: “alle beetjes helpen”.

4. Doe een challenge met je collega’s

Samen bewegen is leuker dan alleen. En waarom maak je er geen challenge van? Daag je collega’s uit en ga met elkaar challenges aan. Je kunt hierbij denken aan plank/squad/opdruk challenge. Een minuutje planken lijkt bijvoorbeeld heel makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Wie houdt de plank challenge het langste vol? Om elkaar nog meer te motiveren, kun je een scorebord bijhouden. Zo blijf je elkaar uitdagen. Maak elke werkdag een paar minuutjes vrij om samen de challenge aan te gaan. Je wordt er een stuk fitter van en je hebt meer energie.

5. Doe stretch oefeningen

Zit je al te lang stil? En begin je last van je rug te krijgen? Doe dan achter je bureau een paar stretch oefeningen. Een ideale manier om te stretchen is met een fitnessbal. Je kunt verschillende oefeningen doen. Bijvoorbeeld een roll out, bridge, sit-up of een back extension. Je kunt natuurlijk ook stretchen door te gaan staan en enkele oefeningen naast je bureau te doen.

Conclusie

In deze blog hebben wij je 5 tips gegeven om op een werkdag meer te bewegen. Door als team meer te bewegen, ben je fitter, energieker en productiever.  Wil jij een sterker en hechter team creëren? Neem dan eens een kijkje bij Team Development.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.