Proosten op het nieuwe jaar: tips voor een geslaagde nieuwjaarsborrel

Kenneth Smit redactie 04-01-2019

Tijdens één van deze vrijmibo’s moet er met z’n allen geproost worden op het nieuwe jaar. Het draait om goede voornemens, de beste wensen en je komt collega’s tegen waar je liever met een boog omheen loopt. Om de nieuwjaarsborrel leuker en gezelliger te maken, hebben wij enkele tips hoe jij zorgt voor een geslaagde nieuwjaarsborrel.

Header Image

Het is vandaag vrijdag en in veel bedrijven betekent dat: vrijdagmiddagborrel! Oud & nieuw is net voorbij en velen van ons moeten nog bijkomen van al dat gefeest. Tijdens één van deze vrijmibo’s moet er met z’n allen geproost worden op het nieuwe jaar. Om eerlijk te zijn, heb jij helemaal geen zin in deze nieuwjaarsborrel. Deze borrel staat bekend om zijn formele gedoe. Het draait om goede voornemens, de beste wensen en je komt collega’s tegen waar je liever met een boog omheen loopt. Om de nieuwjaarsborrel leuker en gezelliger te maken, hebben wij enkele tips hoe jij zorgt voor een geslaagde nieuwjaarsborrel.

1. Organiseer een quiz

Voorkom dat iedereen de hele avond aan dezelfde tafel blijft hangen. Deel de zaal daarom op in verschillende teams en organiseer een quiz. Houd een quiz over leuke weetjes over het bedrijf, de diverse afdelingen en je medewerkers. Je leert het bedrijf en elkaar zo op een hele andere manier kennen. Maak van tevoren een indeling van de teams en zorg voor een goede mix van verschillende afdelingen door elkaar. Zo voorkom je dat collega’s elkaar in de haren vliegen omdat ze allemaal bij die ene leuke collega in het team willen. En dan leren ze ook andere collega’s kennen dan hun vaste kliekje van Afdeling A.

2. Plaats een kletspot op tafel

Op een nieuwjaarsborrel kiezen de meeste mensen voor de veilige weg en praten ze met mensen die ze al kennen. Ze praten over koetjes en kalfjes zoals over hun geweldige vakantie, hoe hun kerstdiner was en hoe ontzettend trots ze zijn op hun kinderen. Allemaal leuk en aardig deze informatie, maar je leert elkaar nog niet echt kennen. Plaats daarom op elke tafel een kletspot. Een kletspot is een pot met daarin kaartjes met leuke en inspirerende vragen. Er zijn verschillende versies van kletspotten, je kunt zelf kiezen welke geschikt is voor jouw bedrijf. En wil je het helemaal goed doen: maak dan zelf de kaartjes voor in de kletspot. Dan kun je zelf kiezen wat je wilt weten van je collega’s en kun je een mooie mix maken van persoonlijke, zakelijke en grappige vragen.

3. Speel 30 seconds

30, 29, 28, 27. Die 30 seconden zijn sneller voorbij dan je denkt! Maak tijdens de nieuwjaarsborrel verschillende teams en speel 30 seconds. Bij 30 seconds moet je in 30 seconden zoveel mogelijk namen of woorden omschrijven zonder dat je het woord op het kaartje gebruikt. Elke ronde moet één persoon uit jouw team zoveel mogelijk woorden omschrijven en de anderen moeten raden wat diegene bedoelt. Door 30 seconds te spelen, leer je elkaar op een andere manier kennen en het is grappig om te doen. Je komt zo achter verborgen talenten van jouw collega’s. Wie had ooit gedacht dat Frans van de afdeling administratie het woord  “zuignap” fantastisch kan uitbeelden? Of dat de secretaresse Simone in één woord de term “parterretrap” omschrijft? Wil je dit spel helemaal tot een succes maken? Maak dan zelf kaartjes en verzin woorden die betrekking hebben op jouw branche of bedrijf.

Team Development

De nieuwsjaarborrel is een perfect moment om te socializen met je collega’s. Door het organiseren van activiteiten zoals borrels ontstaat er een hechter team. Een andere manier om te zorgen voor een hechter team is Team Development. Dit is een maatwerktraining met als doel om een hechter team te creëren. Een hecht team levert altijd een hoger rendement op.