Sales vs marketing: over welke vaardigheden moet je beschikken? 

Kenneth Smit redactie 06-07-2018

Sales versus marketing. Twee disciplines die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Over welke vaardigheden moet je beschikken als verkoper of marketeer? Wij hebben een aantal belangrijke vaardigheden voor beide disciplines op een rijtje gezet.

Header Image

Sales versus marketing. Twee disciplines die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Net zoals vuur tegenover water of de zon tegenover de maan. In beide vakgebieden werken veel mensen die hun werk (of passie) met veel plezier uitvoeren. Over elke beroepsgroep kun je wel stereotype verhalen vertellen. Iedereen kent wel de verhalen over de typische salesman of salesvrouw. De verkoper die je inpakt met zijn gladde praatjes en op iedere vraag direct een perfect antwoord heeft. Ook over marketing doen genoeg stereotype verhalen de ronde.  Zo is een marketing meneer of mevrouw iemand die altijd barst van de geniale ideeën, houdt van afwisselend werk en van alle markten thuis is.

Deze stereotypen over een sales- of marketingmedewerker komen niet overeen met de werkelijkheid. Een goede sales- of marketingmedewerker moet beschikken over speciale vaardigheden. Sommige mensen zijn geboren verkopers of marketeers en het lijkt hen allemaal gemakkelijk af te gaan. Andere mensen hebben deze vaardigheden zelf aangeleerd en zijn zo echte professionals in hun vak geworden. Over welke vaardigheden  moet je beschikken als verkoper of marketeer? Wij hebben een aantal belangrijke vaardigheden voor beide disciplines op een rijtje gezet.

Welke vaardigheden heb je nodig voor sales?

Ben jij werkzaam in de sales? Dan heb je veel bijzondere vaardigheden die niet zomaar iedereen heeft. Hieronder vind je vijf belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om het salesvak goed te kunnen uitoefenen.

1. Proactiviteit

Als salesmedewerker is het belangrijk dat je proactief handelt. Je onderneemt actie en anticipeert direct op de omgeving.

2. Inlevingsvermogen

Een goede verkoper heeft een sterk inlevingsvermogen. Hij of zij kan zich goed inleven in andere personen en begrijpt waar een prospect of klant behoefte aan heeft.

3. Resultaatgericht

Een goede salesmedewerker houdt van resultaten behalen. Hij of zij stelt duidelijke doelen en laat zich niet uit het veld slaan. Als verkoper word je ook beloond (of afgerekend) op basis van je resultaten.

4. Goed luisteren

Een uitstekende verkoper kan goed luisteren. Hij kan goed hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden. Hij toont hierbij interesse in de ander en hij luistert hierbij goed waar de andere persoon behoefte aan heeft.

5. Onderhandelen

Als je werkzaam bent in de sales, dan is het belangrijk dat je goed kunt onderhandelen. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent met een nieuwe klant dan is het belangrijk dat je je onderhandel vaardigheden inzet. Ook bij bestaande klanten  is onderhandelen van belang.

Welke vaardigheden heb je nodig voor marketing?

Ook als marketeer heb je veel bijzondere vaardigheden nodig. Wat is absoluut onmisbaar om een goede marketeer te zijn?

1. Nieuwsgierigheid

Een marketeer is erg nieuwsgierig. De huidige wereld verandert erg snel en een marketeer vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Door te blijven vernieuwen en te kijken naar nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken, blijf je bouwen aan het succes van jouw bedrijf.

2. Creativiteit

Een creatief denkvermogen is nodig om het bedrijf onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Denk buiten de gebaande paden en verzin creatieve ideeën voor o.a. content, advertenties en marketingacties.

3. Strategisch inzicht

Als marketeer heb je strategisch inzicht nodig. Je kijkt naar de KPI’s en stuurt bij om bepaalde KPI’s te verbeteren. Je denkt goed na over de effecten van het lanceren van campagnes en je verliest hierbij de hoofddoelstellingen niet uit het oog.

4. Analytisch inzicht

Online is er een grote hoeveelheid data die je kunt bekijken. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je de doelgroep kunt bereiken en wat hen bezighoudt. Via welke kanalen komt de doelgroep op je website? En welke campagnes zijn het meest succesvol? Het is als marketeer belangrijk dat je voortdurend je analytische vermogen om succesvol te zijn.

5. Snel kunnen schakelen

Als je werkzaam bent in de marketing wereld dan moet je snel kunnen schakelen. Is jouw bedrijf genoemd in de media? Wacht dan niet te lang en reageer direct. Ook moet je op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen.

Conclusie

We hebben in het kort enkele belangrijke vaardigheden in de sales en marketing uitgelicht. Welke vaardigheden zijn er nog meer nodig om in sales of marketing te werken? En over welke vaardigheden beschik jij? Laat het ons weten in een reactie.

Wil jij meer leren over sales en marketing? Download dan onze whitepaper en leer o.a. meer over de verschillen tussen beide disciplines.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.