Samenwerken doe je samen!

Kenneth Smit redactie 16-09-2016

De kwaliteit van het samenwerkingsproces binnen een team hangt af van de teamleden zelf en van de teammanager. Daar gaat dit blog dan ook over. Waar moet je als teammanager rekening mee houden als je optimale samenwerking probeert te stimuleren?

Ken je dat? Het werk stapelt zich op, je werkt je een slag in de rondte en jij bent de enige die zich hier druk om maakt. Helaas moet je constateren dat de samenwerking binnen jouw afdeling of team niet goed loopt. In bijna ieder sollicitatiegesprek wordt er wel naar gevraagd: ‘Ben jij een teamplayer?’ De kwaliteit van het samenwerkingsproces binnen een team hangt af van de teamleden zelf en van de teammanager. Daar gaat dit blog dan ook over. Waar moet je als teammanager rekening mee houden als je optimale samenwerking probeert te stimuleren?

Doelen van de groep staan voorop

Het belang van de groep staat voorop, dat is cruciaal. Het hele team moet samen verantwoordelijk zijn voor het doel en duidelijk voor ogen hebben wat dat doel dan is. Als iemand verzaakt moet dat direct zichtbaar zijn en ten koste gaan van het resultaat. Alleen dan kun je een groepsgevoel creëren waarbij elk teamlid zijn of haar steentje bijdraagt aan het eindresultaat. Beloon als teammanager dan ook het groepsresultaat, niet enkel het individuele resultaat.

Individu telt ook

Hoewel uiteraard het groepsresultaat doorslaggevend is, zou het een utopie zijn te denken dat teamleden niet aan hun individuele situatie denken. Kortom, ook binnen een team moet er wel degelijk ruimte zijn voor persoonlijke doelen. Zo lang deze maar in het teken staan van het gemeenschappelijke resultaat. Het belonen van individuele acties middels complimenten is ook in teamverband een prima manier om mensen te motiveren.

Ken jezelf en je team

Zelfkennis is een grote kwaliteit die niet iedereen beheerst. Wanneer je in teamverband werkt is het hebben van zelfkennis voor alle leden van de groep van groot belang. Een team moet namelijk bestaan uit mensen met aanvullende kwaliteiten, zodat iedereen zijn of haar plek en inbreng heeft. Het is dus zeker aan te raden om als manager nog voordat je team wordt samengesteld een persoonlijkheidstest te doen voor jezelf en je medewerkers.

Gun elkaar een succesje

Het groepsproces staat zoals benoemd voorop. Echter, mensen hebben nu eenmaal behoefte aan persoonlijke individuele erkenning. Daar moet dus plek voor zijn. In teamverband is het belangrijk dat je elkaar succes gunt. Geven en nemen zullen we maar zeggen. Scoort een collega punten bij het management vanwege een zeer goed uitgevoerde taak maar heb jij daar stiekem aan meegewerkt? Ga dan niet gelijk op je achterste poten staan. Je collega zal zeker onthouden hebben wie er meegeholpen heeft. Vanuit het perspectief van de manager is het belangrijk om binnen je team en richting je directie wel duidelijk te maken dat het een teameffort betreft en daarom ook iedereen te complimenteren/belonen.

Tooling helpt het proces vooruit

Samenwerken is best lastig, zeker als het ook met regelmaat op afstand gebeurt. Om misverstanden, irritaties en suboptimale oplossingen te voorkomen is het slim te werken met een centrale tool voor je team. Tegenwoordig komt bijvoorbeeld Slack heel erg op in het bedrijfsleven. Slack is een messaging app voor teams. Een soort van Whatsapp, maar dan voor bedrijven.

Deel lief en leed, maar vooral lief

In alle drukte staan we vaak te weinig stil bij het resultaat en de persoon. We gaan maar door en nemen niet de rust om aan teambuilding te doen. Denk ook aan het delen van lief en leed. Hebben jullie binnen het team een mijlpaal bereikt? Ga dan eens met z’n allen een drankje doen, of lekker barbecueën. Is er iets vervelends gebeurd met iemand in het team, ben er dan allemaal voor die persoon.

Open en eerlijk tegen elkaar

Een open cultuur is cruciaal voor het bouwen van een succesvol team. Heerst er geen open (op zelfs een angstige) cultuur, dan gaan mensen irritaties en angsten opkroppen. Het teamresultaat wordt dan ondermijnd. Ook vaste feedbackmomenten zijn belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld het zogenaamde ‘vier-ogen-principe’ hanteren, waarbij elke oplevering binnen het team door een van de andere teamleden bekeken wordt alvorens het naar buiten te brengen. Op die manier zijn teamleden minder angstig dat ze fouten maken. Het controleren van andermans werk is bovendien een fijne afwisseling en inspirerend.

Bij Kenneth Smit houden we ons zeer actief bezig met de uitdagingen van organisaties en teams. Tijdens onze business improvement trajecten leggen we dan ook altijd de nadruk op de balans tussen medewerkers, strategie, cultuur en proces. Alleen dan kan een team succesvol worden.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.