Profile

“Stop doubting yourself. Work hard and make it happen.”

Pieter Willemse 27-10-2020

Deze slogan is niet door de auteur van deze blog bedacht maar is een van de vele slogans die tevoorschijn komt als je op Google de term Mindset invult. “Keep going. You didn't come this far just to come this far”, is er nog zo een die allemaal tot doel hebben om medewerkers/medemedewerkers in een positieve mindset te krijgen. En laten we eerlijk zijn dat kan, in deze toch wel op zijn zachts gezegd bijzondere tijd, geen kwaad.

Header Image

Mindset, er is eigenlijk geen goed Nederlands woord voor, vertaald betekent het ‘overtuiging’, toch niet helemaal een vertaling die de lading dekt. In de psychologie staat het voor de manier waarop medewerkers denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Toch zie je in het dagelijkse leven dat de term op een andere manier wordt gebruikt. “De mindset van mijn team is veel te negatief” (be)klaagde nog niet zolang geleden een manager tegen me. Om te vervolgen met: “Als die positiever zou zijn dan haalden we ook nu nog  eenvoudig onze doelstellingen.” Kortom met MINDSET wordt veel meer de manier waarop men tegen het leven aankijkt bedoeld, en niet de manier waarop je over jezelf denkt.

Wat hebben de mindset zoals in de psychologie bedoeld en in het dagelijkse spraakgebruik nu met elkaar gemeen?

Misschien is het goed om eerst stil te staan bij de mindset theorie van Carol Dweck.  Zoals ik al eerder stelde is Mindset  het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop medewerkers denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Medewerkers die sterk denken vanuit een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

 

De vaste mindset

Omdat medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset het gevoel hebben dat hun kwaliteiten onveranderlijk zijn, vinden  het belangrijk dat ze vaak kunnen laten zien dat ze over een behoorlijke portie aangeboren talent beschikken. Dit verlangen om slim of goed over te komen heeft echter een keerzijde. Ze voelen zich slim wanneer ze iets snel en perfect doen. Ze doen daarom liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aangaat, is de kans dat je fouten maakt namelijk erg groot. En vanuit die vaste mindset gezien is fouten maken vreselijk: als je slim bent, wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom wanneer je fouten maakt!

Een tweede probleem is dat medewerkers die sterk denken vanuit een vaste mindset liever geen moeite voor iets doen. Voor deze medewerkers is het duidelijk: óf je kunt het, óf je moet er hard voor werken. Het feit dat je inspanning voor iets moet leveren, betekent voor hen dus dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. Oefenen en hard werken horen volgens hen bij medewerkers die niet zo slim of goed zijn. Dus wanneer je wilt overkomen als een natuurtalent, moet je  vooral niet hard werken!

 

De groeimindset

Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Medewerkers die sterk denken vanuit een groeimindset genieten van moeilijk werk, omdat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Fouten maken hoort er voor deze medewerkers gewoon bij: je kunt er iets van leren en je kunt jezelf verbeteren.

Medewerkers die denken vanuit de groeimindset zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze accepteren het leerproces dat hoort bij groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. Kortom, een groeimindset leidt tot een passie voor leren. Wil je een mens zijn talenten optimaal laten benutten, dan is het dus van belang dat hij een groeimindset ontwikkelt.

Het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen, en medewerkers kunnen medemedewerkers helpen een groei-mindset aan te leren of te behouden!

Wat gebeurt er nu als een land als Nederland in een crises terecht komt, bijvoorbeeld een Corona-crises en er bij veel medemedewerkers een negatieve MINDSET ontstaat.

Interessant is het dan om te weten dat wij medewerkers over drie breinen beschikken, namelijk het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein, de neo cortex. De opbouw van je brein kan dan ook vergeleken worden met een appartementencomplex. Het is een proces van de evolutie, waar eerst een basisbrein is ontstaan en na verloop van tijd het zoogdierenbrein en menselijk brein bovenop of vanuit zijn ontwikkeld. Dit is door de miljoenen jaren heen tot stand gekomen. Met als laatste resultaat ons huidige brein, wat het meest jonge onderdeel van de drie is.

Het zou te ver gaan om de werking van ons brein uitvoerig te beschrijven maar het meest belangrijke is, dat ons reptielenbrein het primitieve overlevingsbrein is waarop de mens zijn fundament rust. De bescherming van het lichaam. Daarnaast is het een brein wat constant alert is. Door het spotten van mogelijk gevaar, is het in staat om je als mens zo goed mogelijk te beschermen, om je uit een benarde positie te helpen. Het is van levensbelang. Helemaal als je terecht komt in een situatie van leven of dood. Het reactievermogen van dit brein is dan ook erg snel en direct.

De Neo-cortex is echter het onderdeel dat ons mens maakt, het onderscheidt ons. Het maakt ons tot wat we zijn. Toch kunnen wij als mens niet zonder de andere hersendelen. Deze hersendelen zijn belangrijk voor onze voorplanting, overleving en inleving van en in andere medewerkers (empathie). Het is dus van belang te doorzien dat de samenhang en nodige balans tussen de drie hersendelen zorgt voor een evenwichtig en sterk persoon. Elk deel heeft elkaar nodig. Het één kan niet zonder het ander. Een goede balans is dus nodig. Dit is alleen te verkrijgen via kennis, open-minded zijn, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid, wil en actie. De een heeft geluk dat dit via de opvoeding is meegegeven, de meesten hebben minder geluk en zijn bewust/onbewust afgezonderd van hun daadwerkelijke zijn en een modelkind worden. Met als gevolg dat ze bewust/onbewust zoekende zijn.

Dus het antwoord op de vraag; wat gebeurt er als een land als Nederland in een crises terechtkomt, is dat direct ons reptielenbrein in actie komt en we onszelf honderden vragen stellen; Wat betekent dit voor mij? Kan ik nog wel eten kopen? Kan ik mijn huis nog betalen? Houd ik mijn baan? Word ik ook niet ziek en kom ik op de IC terecht? Ga ik dit wel overleven? Allemaal vragen met een negatieve toonzetting en het gevolg; Nederland komt in een negatieve Mindset terecht. Niet vreemd maar wel heel vervelend, want het enige wat we nog willen doen is overleven. Met hele vreemde gevolgen; we gaan met zijn allen WC-papier kopen. En dit gedrag verandert pas als de eerste signalen van herstel komen.  Tot het moment dat we het idee krijgen dat we het overleven en we in staat zijn onze neo-cortex weer te gebruiken.

En dan komt de niet psychologische MINDSET om de hoek kijken; de bedrijven die het als eerste voor elkaar krijgen om een positieve MINDSET te creëren bij hun medewerkers, creëren niet alleen een positieve MINDSET maar vooral kansen. En dan helpt het enorm als je medewerkers in huis hebt die van zichzelf een groeimindset hebben, die de overtuiging hebben dat als iets een keer mislukt, ze ervan leren en het de volgende keer beter doen.

Eerder in deze blog had ik het over het goede nieuws; je kunt je mindset veranderen, en volwassenen kunnen kinderen helpen een groeimindset aan te leren of te behouden! Maar er is meer goed nieuws; volwassen kunnen niet alleen kinderen helpen hun mindset te veranderen; volwassenen kunnen ook volwassenen helpen hun mindset te veranderen. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren maar met een goede training/coaching en een portie vechtlust zijn er prachtige resultaten te behalen.

En nu? Ondernemers help je medewerkers een positieve mindset te creëren en stuur medewerkers de baan op, laat ze klanten bezoeken of in ieder geval met ze communiceren. Leer ze om aan klanten vragen te stellen met een positieve mindset en laat ze klanten vertellen dat elke crisis kansen biedt. Zo leg je nu de basis voor je succes van morgen.

“You were given this life because you are strong enough to live it”.

Heel veel succes!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.