Thuiswerken, hoe doe je dat eigenlijk?

Kenneth Smit redactie 26-03-2015

Thuiswerken biedt tal van voordelen. Hoe kun jij ervoor zorgen dat thuiswerken makkelijker een effectiever wordt? Wij geven enkele tips.

Header Image
Je ziet het overal om je heen tegenwoordig, medewerkers die een dag of zelfs meerdere dagen per week vanuit huis werken. Goed voor het ziekteverzuim, goed voor de files, klinkt ideaal toch? Inmiddels werken bijna 1 miljoen Nederlanders geregeld vanuit hun eigen vertrouwde huis. Zeker in de dienstensector is het percentage thuiswerkers erg hoog. Wordt er bij jou bedrijf al thuisgewerkt? Thuiswerken biedt tal van voordelen, maar is niet voor iedereen weggelegd. Discipline is nodig, om niet teveel afgeleid te worden door privézaken. En dat kan best lastig zijn! Hoe kun jij er voor zorgen dat thuiswerken makkelijker en effectiever wordt?

Werktijden

Even net wat langer in bed blijven liggen. Ik denk dat iedereen die regelmatig thuis werkzaam is het wel kent. Nog even omdraaien, want je hoeft niet te reizen naar je werk. De tijd die je normaal in de file staat, blijf je nu lekker in bed liggen. Heerlijk! Om goed thuis te kunnen werken is routine echter belangrijk. Je lichaam en geest moeten zich eigenlijk niet realiseren dat deze werkdag anders is dan normaal, want dan gaat het zich aanpassen aan de situatie.

Houd je dus ‘gewoon’ aan je normale werktijden en routine. Niet enkel de tijden, maar ook de werkzaamheden. Houd dezelfde to do lijst aan als normaal. Uiteraard kun je juist als je thuis werkt een aantal zaken zeer efficiënt oppakken, die op een druk kantoor wellicht niet zouden lukken. Ga thuis dus juist aan de slag met de uitdagende taken, in plaats van de eenvoudige to do’s.

Werkplek

Thuiswerken aan de keukentafel? Of lekker buiten? Of gewoon op de bank? Het kan allemaal! Maar of het ook goed is voor je efficiëntie….

Het hebben van een eigen werkplek, waarbij je niet kan worden afgeleid door anderen, is cruciaal om thuis goed te kunnen werken. Veel ouders combineren een thuiswerkdag met een papa of mama dag. Ze worden vervolgens een groot deel van de dag afgeleid door hun kind/kinderen. Op zich natuurlijk niet erg, maar daardoor is concentratie vaak een probleem. Met het hebben van een echte werkplek, bij voorkeur niet in de huiskamer, neemt de kans op succesvol thuiswerken enorm toe. De afleiding is minder, en bovendien heb je in een aparte kamer minder het gevoel dat je thuis in je vertrouwde omgeving bent. Let bij je thuiswerkplek uiteraard ook op je gezondheid. Een goede stoel is belangrijk, net als bewegen. Ga dus geregeld even achter die computer vandaan!

Kleding

Lekker achter de computer in je joggingbroek of in je ochtendjas. Zonder twijfel een van de voornaamste voordelen van thuiswerken. In je eigen vertrouwde huiskamer met je comfortabele ‘huispak’ aan, heerlijk! En toch is het niet slim. Door je niet aan te kleden zoals je dat op een normale werkdag zou doen, geef je een signaal aan jezelf. Een signaal dat dit geen gewone werkdag is. Je lichaam en geest zullen automatisch meer ontspannen en dat zal je concentratie niet ten goede te komen. Uiteraard zal dit niet voor iedereen gelden, dus ken jezelf als het op thuiswerken aankomt.

Pak je rust

Even snel een broodje smeren en opeten achter je laptop. Tussendoor wat drinken en snacken. Veel thuiswerkers pakken, hoe gek het ook klinkt, nauwelijks pauze als ze thuis actief zijn. Dit is echter geen aanrader. Het is goed om even een paar momenten op een dag te hebben waarbij je niet aan het werk bent. Houd je dus ook hier gewoon aan de routine die je normaal ook op kantoor hebt. Ook gebeurt het vaak dat thuiswerkers veel te lang werken, ook ’s avonds nog. Probeer dezelfde werktijden aan te houden als normaal. Wil je pauze houden? Wellicht is het dan een goed idee om even een wandeling te maken of om een koffietentje in de buurt op te zoeken.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.