Van talent tot topper!

Kenneth Smit redactie 07-11-2016

Talent. Het vermogen om een vaardigheid op hoog niveau uit te voeren. Je zult er hard voor moeten werken en je talent moeten ontwikkelen. Vandaag hebben we het dan ook over talent management.

Header Image

Talent. Het vermogen om een vaardigheid op hoog niveau uit te voeren. Sommige hebben het in overvloed, anderen wat minder. Maar een talent is nog geen topper. Wanneer we het over talenten hebben dan denken we doorgaans gelijk aan artiesten, muzikanten of topsporters op weg naar de top. Begaafde mensen die ogenschijnlijk vaak zonder veel moeite succesvol zijn. Dat gaat echter meestal niet op. Of je nu een topvoetballer of een geweldig verkooptalent bent, je zult er hard voor moeten werken en je talent moeten ontwikkelen. Vandaag hebben we het dan ook over talent management.

Wat is talent management?

Organisaties die erin slagen het aanwezige talent te ontwikkelen kunnen doorgaans rekenen op meer motivatie van hun mensen. Daarnaast leidt hoogwaardiger personeel ook tot betere bedrijfsresultaten. Talent management is erop gericht om de bijzondere kwaliteiten en ambities van je medewerkers te identificeren en te ontwikkelen, en een functie te zoeken waarin die talenten tot hun recht komen. Vervolgens dienen de omstandigheden gecreëerd te worden om de talenten tot bloei te laten komen. We hebben het vaak over de beperkte invloed van voetbaltrainers op het resultaat van een wedstrijd. Echter, we gaan dan voorbij aan het feit dat de trainer verantwoordelijk is voor het selecteren van de juiste talenten, het ontwikkelen daarvan, het motiveren van discipline, en het vormen van een succesvol team in plaats van 11 individuen. Kortom, talent management. Een onderwerp dat vaak onderschat wordt. In het voetbal, maar ook binnen bedrijven. We gaan er vanuit dat aangeboren talent voldoende is, maar is dat wel zo? Het antwoord is nee. Talent moet worden gemanaged!

Wat levert talent management op?

De beste voetbalclubs hebben allemaal hun eigen kweekvijver van getalenteerde jeugdspelers. Met de juiste begeleiding en omstandigheden groeien enkelen van hen uit tot de beste voetballers ter wereld. Die vergelijking kun je doortrekken naar het bedrijfsleven. Je weet dat je talent in huis hebt, maar benut je het wel voldoende? Talentmanagement functioneert ook nog eens als bindingsmiddel; mensen zullen niet snel bij je weggaan als je ze genoeg biedt en in ze investeert. Mochten ze je dan toch verlaten heb je een goed imago als werkgever en trek je makkelijker nieuw talent aan.

Ok, dus talent management is belangrijk? We hebben een aantal instrumenten voor je op een rij gezet om jouw talenten te ontwikkelen. Deze instrumenten vormen tezamen jouw talent management programma.

Training en opleiding

Uiteraard staat training en opleiding bovenaan. Een talent zonder training is als een voetballer die nooit geleerd heeft om een corner te nemen. Hoe talentvol ook, als je iets niet aangeleerd krijgt zul je er niet in uitblinken. Door je personeel te trainen krijgen ze de tools in handen om hun talent te ontwikkelen. Om die briljante corner of voorzet te geven dus.

1-op-1 coaching

Velen van ons hebben gedurende hun carrière een of meer managers gehad die ze voor eeuwig dankbaar zijn. Ervaren professionals die ons 1 op 1 gecoacht hebben. Dergelijke training ‘on the job’ is cruciaal voor de ontwikkeling van elk talent. Het is juist die coaching die van Gaal over de hele wereld een naam als ‘talentontwikkelaar’ heeft gebracht.

Soortgenoten

Talent komt vooral tot zijn recht in een omgeving met ‘peers’. Soortgenoten dus. Andere talenten die in dezelfde situatie zitten. Door talenten onder de juiste begeleiding bij elkaar te zetten, stimuleer je hun competitiedrang maar geef je ze ook de mogelijkheid om zich op te trekken aan elkaar. Ze zitten tenslotte in dezelfde situatie en strijden voor hetzelfde doel.

Discipline

Ook hier ligt een vergelijking met topvoetbal weer voor de hand. Tal van grote talenten hebben het in het verleden niet gered of niet het maximale uit hun talent weten te halen. Wie kent er Freddy Adu nog? Het Amerikaanse wonderkind dat vervolgens nergens succes heeft gehad? Te snel gebracht wellicht. Te veel geprezen. Of wellicht toch een gebrek aan discipline? Inzet maakt van een minder getalenteerd persoon een topper. Het schoolvoorbeeld moet toch wel Dirk Kuijt zijn. Maar ook Christiano Rolando en Messi werden de beste van de wereld door een combinatie van enorm veel talent en een onnavolgbare wilskracht.

In een maatschappij die snel vergrijst en waar jonge talenten sneller dan gewenst de rol van ervaren krachten over moeten nemen, is talent management steeds belangrijker. Niet voor niks hebben zowel Berenschot als Reat talent management tot een van de trends op het vlak van HR benoemt. En ook CEO’s erkennen het al.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.