Verandermanagement: Geluksvogel of pechvogel?

Kenneth Smit redactie 13-04-2018

Het is vandaag vrijdag de dertiende, deze dag staat ook wel bekend als ongeluksdag. Wat heeft verandermanagement nu met ongeluk te maken? Wij vertellen het in deze blog.

Header Image

Één de verklaringen voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Maar wat heeft vrijdag de dertiende met verandermanagement te maken? In deze blog gaan we een verband leggen tussen vrijdag de dertiende en verandermanagement.

Het is vandaag vrijdag de dertiende, deze dag staat ook wel bekend als ongeluksdag. Sommige vinden het maar onzin, terwijl anderen de hele dag veilig thuis blijven. Vrijdag de dertiende is een eeuwenoude mythe. Wanneer vrijdag de dertiende precies is ontstaan, daarover is geen eenduidig antwoord te vinden.

Gedachte en houding zijn bepalend voor jouw (on)geluk!

In hoeverre kunnen we geluk meten? Het antwoord is “niet”, want geluk is subjectief. De Engelse onderzoeker Richard Wiseman van de Hertfordshire University concludeerde na een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat geluk uiteindelijk draait om je eigen gedachte en houding. Uiteraard hebben we het lot niet in eigen handen, maar in het volgende voorbeeld is te zien dat geluk of ongeluk subjectief is.

We zijn allemaal wel eens te laat gekomen, maar te laat voor je vlucht komen wil je niet. Dus je staat extra vroeg op zodat je op tijd kunt vertrekken. De pech begint in de ochtend al, want tijdens de rit naar het vliegveld kom je in de file. Jij denkt: “Heb ik weer die pech… straks kom ik nog te laat”. Vervolgens kom je op het vliegveld en je mist net je vlucht, je denkt nogmaals “ wat een pech….” Een paar uur later moet ditzelfde vliegtuig een zeer gevaarlijke noodlanding maken die bijna fataal afliep. Alles wat jij eerst als pech hebt ervaren, ervaar je nu als geluk.

Geluk dwing je af

Wat heeft verandermanagement nou met geluk of ongeluk te maken? Misschien heb je de volgende zin wel eens gehoord:

“Geluk dwing je af”

Richard Wiseman onderzocht of je geluk kunt afdwingen. Hij selecteerde 2 groepen. 1: mensen die zichzelf als geluksvogel beschouwde en 2: mensen die zichzelf als pechvogel beschouwden. De mensen die zichzelf als geluksvogel beschouwde hadden overeenkomende eigenschappen zoals: optimistische, extravert en ze stonden open voor nieuwe ervaringen. En met die eigenschappen is geluk afdwingen makkelijker, omdat ze ook eerder in situaties komen die geluk kunnen brengen. Ook kunnen deze mensen van iets negatiefs gemakkelijker iets positiefs maken. Bijvoorbeeld: is het pech dat door een storm je auto wordt vernield, of is het geluk omdat je er niet in zat? Ook hier is houding en gedachten bepalend. Negatieve mensen zien het als pech terwijl positieve mensen het geluk ervan inzien.

Conclusie

Positief en optimistisch denken kan leiden tot meer geluk. Bij verandermanagement is het dan ook belangrijk dat je de positiviteit van de verandering naar voren haalt. Zoals in eerdere blogs over verandermanagement zijn je werknemers bepalend voor het succes van de verandering. Straal alleen positiviteit uit zodat zij ook positief over de verandering denken.

Business Improvement

Wil jij verandermanagement direct toepassen, maar weet je niet hoe? Of weet jij juist niet of verandermanagement wel geschikt is voor jou? Wij helpen je graag op weg met jouw Business Improvement.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.