Verandermanagement: In welke fase van verandering zit jij?

Kenneth Smit redactie 23-03-2018

Wist je dat 95% van ons gedrag wordt gestuurd door ons onbewuste? De meeste beslissingen nemen we onbewust en als we dat gedaan hebben dan rechtvaardigen we die beslissing met ons bewuste. Deze blog gaat in op verandermanagement. Er zijn verschillende fasen van verandering: in welke fase van verandering zit jij?

Header Image

Wist je dat 95% van ons gedrag wordt gestuurd door ons onbewuste? De meeste beslissingen nemen we onbewust en als we dat gedaan hebben dan rechtvaardigen we die beslissing met ons bewuste. Deze blog gaat in op verandermanagement. Er zijn verschillende fasen van verandering: in welke fase van verandering zit jij?

Wat is gedrag?

Gedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op wat er om ons heen gebeurt. Dit betekent dus dat gedrag bestaat uit alles wat we doen, maar ook bijvoorbeeld uit wat we denken. Feitelijk zijn er twee soorten gedrag namelijk bewust en onbewust gedrag. In ons leven hebben we een bepaald gedrag aangeleerd. Dit heeft voor een groot deel te maken met je referentiekader; opvoeding, het land waar je opgroeit, cultuur, ervaringen, etc. Daaruit ontstaan standaard patronen die je onbewust doet. Dit referentiekader kan in de loop van de tijd ook veranderen.

Verandering is moeilijk

Je verandert elke dag, ook al heb je dit niet altijd door. Bij het woord verandering denken veel mensen direct aan een grote verandering. Maar bijvoorbeeld je haar groeit ook elke dag, waarom telt dit niet als een verandering? Dit komt omdat deze verandering onbewust is, je hebt niet door dat je haar aan het groeien is, dus vind je het ook geen verandering. Na twee maand is je haar best lang geworden en je denkt: “Dit staat mij best goed, laat ik het zo houden”. Je bent simpelweg gewend geraakt aan je lange haren en deze verandering van uitstraling is dus onbewust ontstaan.

Als je het omdraait, is het vaak een stuk moeilijker. Hoe vaak zeggen/denken mensen wel niet om van look te wisselen. Mensen denken vaak lang na over deze beslissing en doen niet zomaar impulsief een andere look. Dit is een bewust keuze. Ga ik mijn haar echt een keer anders doen of toch niet?

Wat is hier nou de achterliggende gedachte van? Dat onbewuste verandering veel makkelijker is dan een bewuste verandering. De truc is dan ook om verandering dusdanig door te voeren dat je het eigenlijk niet door hebt.

Leerfasen van Maslow

In 1954 heeft Maslow vier fasen gedefinieerd in het zich eigen maken van nieuwe kennis, vaardigheden of competenties.

Leerfasen van Maslow
Leerfasen van Maslow
  • Als je niet weet dat je iets niet kan, ben je onbewust onbekwaam. Een gevaarlijke fase, omdat je fouten maakt, zonder dat je dat door hebt.
  • Als je erachter komt dat je een vaardigheid niet weet of kan, ben je bewust onbekwaam. En als je het wel wil weten of kunnen ontstaat er een leerbehoefte.
  • Je leert de vaardigheid, maar je moet het nog wel bewust toepassen, het kost je veel energie en concentratie. Je bent dan bewust bekwaam.
  • Naarmate je ervaring en routine stijgt, gaat de vaardigheid steeds makkelijker, totdat je er bijna niet meer over hoeft na te denken. Je bent dan onbewust bekwaam.

Business Improvement

Zijn jouw medewerkers op dit moment bewust bekwaam? Of zitten ze in de fase van onbewust onbekwaam? Samen met jou kijken we waar jouw bedrijf op dit moment staat en waar je naartoe wilt. Wij helpen je graag op weg met jouw Business Improvement #Change2Success!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.