Waarom luisteren mensen niet naar je?

Kenneth Smit redactie 06-10-2016

Een van de belangrijkste en meest doorslaggevende competenties van managers en leiders is presenteren. Ervaren sprekers die vol passie maar met enorme controle kunnen spreken boeien ons. Julian Treasure heeft er zijn vak van gemaakt. De tips en tricks die Julian regelmatig presenteert tijdens TedX evenementen, delen we vandaag graag met jullie.

Header Image

Een van de belangrijkste en meest doorslaggevende competenties van managers en leiders is presenteren. Het in staat zijn anderen te boeien met je woorden en manier van voordragen. Niet enkel voor een groot publiek, maar ook in 1-op-1 sessies, de welbekende ‘koffiezetapparaatgesprekken’ of de vrijdagmiddagborrel. Ervaren sprekers die vol passie maar met enorme controle kunnen spreken boeien ons. Wat maakt dat we wel of niet kunnen en willen luisteren naar een persoon? ‘Master of sound’ Julian Treasure heeft er zijn vak van gemaakt. Hij is een van de meest voorname geluids- en communicatie experts die onze wereld rijk is. Hij verklaart waarom zo weinig mensen het voor elkaar krijgen om echt te boeien tijdens het spreken, en wat je daar in de praktijk aan kunt doen. De tips en tricks die Julian regelmatig presenteert tijdens TedX evenementen, delen we vandaag graag met jullie. 

Heb jij het gevoel dat mensen niet luisteren naar wat je zegt? 

Dan ben je niet de enige. Er zijn maar weinig sprekers die echt weten te boeien. Het is ook niet eenvoudig natuurlijk. Treasure benoemt een aantal concrete slechte eigenschappen van mensen die ervoor zorgen dat anderen afhaken en niet meer echt luisteren naar wat je zegt.

Roddelen

Slecht spreken over iemand die er niet is. We doen het (bijna) allemaal weleens. Het ondermijnt echter in hoge mate het vertrouwen dat we in personen hebben en de autoriteit die we aan personen toewijzen. Verkopers maken zich er bijvoorbeeld regelmatig schuldig aan door slecht te praten over concurrenten. En ook in politieke spelletjes binnen bedrijven wordt er vaak geroddeld ten koste van anderen, in de veronderstelling dat daarmee de eigen positie sterker wordt.

Een oordeel vellen

We hebben vaak al een oordeel klaar voordat we iemand goed en wel kennen. Managers, verkopers en zelfs ervaren sprekers hebben er weleens een handje van om te oordelen over hun klant, publiek of medewerker. Het is erg moeilijk om goed te luisteren naar iemand waarvan je weet dat die op voorhand al een oordeel over je heeft. Een belerende toon wekt snel irritatie op, waardoor we onze aandacht verliezen.

Negativiteit en klagen

Niks ergers dan luisteren naar iemand die altijd negatief is toch? Denk maar eens aan dat vervelende mannetje dat achter je op de tribune altijd iets te klagen heeft over je favoriete team. Of aan de mensen waarvoor nooit iets goed genoeg is, die altijd iets te klagen hebben, Luister jij daar graag naar?

Smoesjes

We kennen ze allemaal. De collega’s of managers die altijd een excuus hebben om zichzelf vrij te pleiten. Die nooit de verantwoordelijkheid of schuld op zich nemen. En dat terwijl het juist enorm krachtig is om je als leider kwetsbaar op te stellen en de schuld op je te durven pakken. Dat maakt een manager menselijk en benaderbaar.

Overdrijving

Kleine problemen overdrijven, of gemaakt enthousiast zijn, het is een bekende valkuil. We doen het soms om een punt te maken. Maar het zorgt ervoor dat je nauwelijks meer serieus genomen wordt als je echt iets te melden hebt of zelf echt ergens enthousiast over bent.

Dogmatisme

Een eigenschap die helaas veel managers dagelijks in de praktijk brengen. Ze denken altijd gelijk te hebben. ‘My way is the best way’. Het verwarren van feiten en meningen is een van de voornaamste manieren om de aandacht van je opponent(en) te verliezen.

Wat moet je dan vooral wel doen?

Gelukkig zijn er volgens Treasure ook een aantal krachtige wapens om juist wel de aandacht vast te houden en je publiek te kunnen boeien. Ze zijn even eenvoudig als duidelijk en komen, niet geheel toevallig, in deze of een andere vorm ook vaak terug in andere managementliteratuur.

Eerlijkheid

We luisteren niet naar mensen waarvan we weten of vermoeden dat ze liegen. Eerlijkheid, ook al betekent dat kwetsbaarheid, is iets dat enorm gewaardeerd wordt. Zeker bij leiders. De ontwapenende eerlijkheid van Nelson Mandela blijft velen tot op de dag van vandaag bij. De bereidheid om eigen fouten toe te geven is een geweldige eigenschap die maar weinig mensen bezitten.

We zijn allergisch voor toneelspel. Mensen die zichzelf anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn wekken geen vertrouwen en dus luisteren we niet goed naar ze. Gelukkig kent de moderne politiek mooie voorbeelden van authentieke leiders die ons inspireren. Wat te denken van de verademende manier waarop Barack Obama met zijn medewerkers omgaat en de openhartige manier waarop hij zijn dagelijkse leven (onder andere op internet) toont. Of de open oprechte ontwapenende wijze waarop de jonge president van Canada, Justin Trudeau, zich presenteert aan de wereld.

Integriteit

Doen wat je zegt en geen valse beloftes maken. Het lijkt eenvoudig, maar blijkt keer op keer zeer moeilijk te zijn. Niet alleen voor managers, maar ook voor politici en ander type leiders. Integriteit wekt vertrouwen en vertrouwen brengt autoriteit.

Liefde

Last but not least, liefde. Liefde voor je vak en liefde voor je publiek. Niet het romantische soort wellicht, maar in de vorm van oprechte interesse en het beste voor hebben met je opponent.

Ook je stem maakt een verschil

Julian gaat echter nog veel verder. Als geluidsexpert kan hij ook omschrijven wat stemgeluid doet met je autoriteit en uitstraling. Hij weet bijvoorbeeld te vertellen dat we eerder geneigd zijn te luisteren naar mensen met een zware diepe stem, omdat een dergelijk stemgeluid autoriteit uitstraalt. Wil je het hele verhaal van Treasure nog eens beluisteren? Bekijk dan eens zijn Ted Talk uit 2014.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.