Waarom vinden millennials persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk? 4 verklaringen

Kenneth Smit redactie 27-03-2020

Op de arbeidsmarkt zie je duidelijk dat generaties van elkaar verschillen. Waar het voorheen gangbaar was je hele leven bij een en hetzelfde bedrijf te werken, komt dat nu nog nauwelijks voor. Werknemers wisselen vaak om de 3 tot 5 jaar van werkgever.

Header Image

Op de arbeidsmarkt zie je duidelijk dat generaties van elkaar verschillen. Waar het voorheen gangbaar was je hele leven bij een en hetzelfde bedrijf te werken, komt dat nu nog nauwelijks voor. Werknemers wisselen vaak om de 3 tot 5 jaar van werkgever. Ook de wens tot persoonlijke ontwikkeling is aan verandering onderhevig. Millennials (de generatie geboren tussen grofweg 1980 en 2000) gaan anders om met persoonlijke ontwikkeling dan hun ouders, en de generaties na 2000 gaan uiteraard ook weer op een eigen manier om met ontwikkeling.

Careerwise heeft een uitgebreid onderzoek gedaan onder 3.300 millennials. Daaruit blijkt dat met name deze zeer carrière gedreven generatie massaal kiest voor persoonlijke ontwikkeling. Ruim 64% geeft aan persoonlijke ontwikkeling veruit het belangrijkste onderdeel te vinden op het werk. Onder de vrouwelijke respondenten is dat zelfs 68%. ‘Mijn talenten ontdekken’ en ‘onderzoeken wat ik echt wil en kan’ zijn de meest genoemde motivaties.

Uit het onderzoek van Careerwise worden daarnaast een aantal redenen genoemd waarom deze generatie zo nadrukkelijk op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling.

De crisisjaren

Veel millennials kozen vanwege de crisisjaren voor ‘veilige’ studies waar altijd voldoende werkgelegenheid is, in plaats van de studies waar hun echte interesse ligt. Vandaar dat men nu vaak op zoek wil naar de echte passie en interesse.

Prestatiedruk

Deze generatie kent een hoge druk om te presteren, mede vanwege de zo waargenomen gevolgen van de economische crisis van 2008. Men is gewend om te moeten concurreren met tientallen, zo niet honderden andere sollicitanten. Jezelf ontwikkelen en iets extra’s doen is dan dus erg belangrijk.

Platte organisaties

Organisaties worden platter, en er is steeds meer aandacht en waardering voor specialisme dan voor generalisme. Maar, om een specialist te kunnen zijn, dien je jezelf te ontwikkelen.

Toegankelijkheid

Jezelf ontwikkelen is de afgelopen jaren veel toegankelijker geworden door allerlei online seminars, tutorials en korte opleidingen. E-learning speelt daarin een belangrijke rol. 

Heb je dus werknemers die onder de millennials generatie vallen, dan is een op maat gemaakt, persoonlijk ontwikkelplan écht cruciaal. Belangrijker nog dan salaris. Het is als organisatie zeer belangrijk hierop in te spelen, aangezien voor veel bedrijven de generatie van millennials de komende jaren het beeld van het bedrijf grotendeels zal bepalen. 

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.