Wat bepaalt het succes van een sterk team?

Kenneth Smit redactie 21-01-2015

Wat bepaalt eigenlijk het succes van een team? We hebben een aantal kenmerken en tips op een rij gezet.

Header Image
Een sterk team, dat willen we allemaal. Een team dat boven zichzelf kan uitstijgen, en waarin de toegevoegde waarde van elk teamlid voor iedereen duidelijk is. Zo’n team vormt de fundering van je bedrijf, en van je succes! En toch zijn er maar weinig stabiele teams die staan als een huis. Ken jij er een? Wat bepaalt eigenlijk het succes van een team? We hebben een aantal kenmerken en tips op een rij gezet.

Cohesie is koning!

Cohesie staat voor de samenhang tussen individuen. Kortom, precies hetgeen wat een team maakt of kraakt! Cohesie vinden we in een team dat gelukkig is en optimistisch over haar kansen. Dat gericht is op samenwerking en een volwassen en professionele houding aanneemt ten opzichte van teamleden, klanten en relaties. Dergelijke cohesie geeft juist jouw team, jouw klanten en jouw zakenrelaties een groot voordeel ten opzichte van het werken met teams die onderling verdeeld zijn en veel competitie met elkaar voeren.

Als teamleider is het jouw taak om cohesiebarrières weg te halen. Bijvoorbeeld door het beschermen van de teamcultuur en waarden waarop de samenwerking is gebouwd. Vermijd altijd negativiteit in je team. Een cynicus, criticus, luilak of opgebrande medewerker is funest voor de cohesie. En let er ook op dat er geen ‘haantjes’-cultuur of overmatige competitie ontstaat. Zelfs niet in sales teams. Cohesie is koning, de sleutel tot succes!

Verdeel rollen op basis van kwaliteit

Om tot een maximale performance te komen moet je de juiste mensen op de juiste plek hebben zitten. Voor jou als leider is dat een van de voornaamste taken, waarvoor je moet beschikken over een enorme dosis mensenkennis. Daarnaast vereist dit ook inzicht in hoe personen in elkaar zitten.

Een goede leider kent de kwaliteiten van zijn teamleden, en zet ze in op de plekken waar ze het beste tot hun recht komen! Daar gaat tijd in zitten. Het denkpatroon moet onderzocht worden, evenals wat nodig is om je mensen te motiveren om ze te laten excelleren! Let er op dat je niet meerdere mensen met gelijke rollen/persoonlijkheden in je team opneemt, tenzij je dit capaciteit-technisch echt nodig hebt.

Aannemen op potentie

Nieuwe medewerkers, of nieuwkomers in je team, worden vaak geworven op basis van hun cv en bewezen ervaring uit het verleden. Wil jij jouw team optimaal vormgeven en de perfecte cohesie behalen? Dan moet je wellicht minder op profiel en ervaring selecteren, en meer op de potentie van je kandidaten. Zoek personeel dat potentie heeft om boven verwachting te groeien! Gretig, leergierig en veeleisend. Jij kunt als teamleider vervolgens de middelen en begeleiding bieden om de nieuwkomers de skills te leren die nodig zijn!

Beloon het team, niet het individu

Zeker binnen salesorganisaties worden individuen vaak beloond. Voor het behalen van targets, bijvoorbeeld. Echter, probeer beloning eens toe te passen op het gehele team! Organisaties waar gewerkt wordt met teambeloning zien vaak een grote toename van cohesie, waarbij medewerkers die hun targets al behaald hebben de andere collega’s gaan helpen, zodat uiteindelijk het teamtarget behaald wordt. Is er een beter voorbeeld van cohesie en een betere manier van teambuilding denkbaar?

Vier successen

Tot slot, hetgeen vaak vergeten wordt, vier successen! In de haast van de dag stappen we vaak zonder blikken of blozen over onze teamprestaties heen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in de sport. ‘We hebben deze mooie prijs gewonnen, maar tijd voor een feestje is er niet, de blik gaat vooruit’. Jammer! We moeten veel vaker en uitgebreider stilstaan bij prestaties die de cohesie in het team verhogen. Daar doen we het tenslotte voor!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.