Wat hebben fouten maken en persoonlijkheidsprofielen met elkaar gemeen?

Kenneth Smit redactie 14-09-2018

Weet jij het nog die soms stomme fouten die je in je leven hebt gemaakt? In deze blog vertellen we jou wat het maken van fouten en persoonlijkheidsprofielen met elkaar in overeenstemming hebben.

Header Image

Weet jij het nog die soms stomme fouten die je in je leven hebt gemaakt? Dat je als kind keihard tegen een glazen schuifpui aanloopt omdat je niet zag dat deze dicht was. Of als tiener dat je weer eens niet zat op te letten in de klas en één of ander raar antwoord gaf op de vraag van de leraar. Of dat je als volwassene op je werk de zoveelste flater slaat….! In deze blog vertellen we jou wat het maken van fouten en persoonlijkheidsprofielen met elkaar in overeenstemming hebben.

Je leert van het maken van fouten

Eén ding is zeker, fouten maken we allemaal en dat is maar goed ook…..want van je fouten moet je leren. Zou je geen fouten maken in het leven dan zou je jezelf niet ontwikkelen en zou je ook niets nieuws leren.

Als kind ga je dingen uitproberen en gaan er dingen mis. Daar leer je van. Je ontwikkelt  jezelf tot de volwassene die je later wordt. De één is leergierig en wil graag van alles uitproberen, terwijl de ander heel terughoudend is en het liefst in een hoekje kruipt om maar niet op te hoeven vallen. Ieder mens is verschillend en ieder mens is op zijn of haar manier erg belangrijk en zeker in een team. Op elke afdeling binnen een bedrijf heb je verschillende (type) collega’s nodig om het perfecte team te kunnen samenstellen.

Zo heb je mensen die makkelijk kunnen beslissen, mensen die goed kunnen motiveren en inspireren, mensen die goed kunnen bemiddelen of mensen die observeren. Allemaal verschillende kenmerken die mensen in meerdere of mindere maten bezitten. Dat maakt mensen interessant  en nuttig, want als je de juiste mensen in één team weet te zetten kun je prachtige bedrijfsresultaten behalen.

Je persoonlijkheidsprofiel weergeeft hoe je omgaat met verschillende situaties

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Fouten maken is menselijk en iedereen gaat anders om met het maken van fouten. De ene persoon schiet helemaal in paniek en blokkeert helemaal. Terwijl de andere persoon er heel nonchalant mee omgaat en de fout snel herstelt. Hoe kan het dat iedereen anders omgaat met het maken van fouten? Dit heeft te maken met de verschillende persoonlijkheidstypen. Je persoonlijkheidstype bepaalt hoe je meestal reageert, denkt en handelt op basis van bepaalde voorkeuren.

Wil jij weten hoe jij omgaat met verschillende situaties? Een persoonlijkheidsprofiel geeft meer inzicht in jezelf en maakt jou o.a. bewust van sterke kanten en van jouw valkuilen.  Het Insights Discovery wiel is een kleurenmodel dat veel vertelt over iemands persoonlijkheid.

Insights discovery wiel -Andrew en Andi Lothian

Het model bestaat uit 4 hoofdkleuren:  blauw, groen, geel en rood. In totaal onderscheidt het model 8 typen en elk type heeft zo zijn eigen voorkeuren, sterkten en zwakten. Elk persoon heeft ieder van de 4 hoofdkleuren in zich en de combinatie van de kleuren weergeeft jouw unieke persoonlijkheid.

Een persoonlijkheidsprofiel geeft dus inzicht in jezelf en hoe je omgaat met verschillende situaties. Het geeft niet alleen inzicht in jezelf, het geeft ook meer inzicht in anderen. Het zorgt ook voor meer wederzijds begrip onder collega’s.

Insights Discovery

Wil jij meer leren over persoonlijkheidsprofielen? Bekijk hier meer informatie over Insights Discovery.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.