Wat kunnen wij leren van Jack Dorsey?

Kenneth Smit redactie 24-05-2017

Jack Dorsey is de medeoprichter van Twitter en zag de afgelopen 11 jaar hoe zijn idee uitgroeide tot een miljarden-business. In dit blogartikel zoomen wij verder in op de managementstijl van Dorsey, een schoolverlater die zich transformeerde tot één van de grote vernieuwers van deze eeuw.

Header Image
Wellicht ken jij Jack Dorsey niet bij naam, maar de woorden tweet, mention en hashtag klinken vast bekend in de oren. We hebben het over Twitter. Jack Dorsey is de medeoprichter van dit sociale netwerk en zag de afgelopen 11 jaar hoe zijn idee uitgroeide tot een miljarden-business. Maar Twitter is niet zijn enige succes. In 2012 richtte Dorsey het mobiele betaalsysteem Square op, welke momenteel gewaardeerd wordt op maar liefst 3,2 miljard dollar. Sleutel tot succes? Zijn onconventionele, maar unieke managementstijl. In dit blogartikel zoomen wij verder in op de managementstijl van Dorsey, een schoolverlater die zich transformeerde tot één van de grote vernieuwers van deze eeuw.

Wees een leider, geen besluitvormer

Dorsey zelf is geen voorstander van het nemen van grote managementbeslissingen. In plaats daarvan richt hij zich tot de groei van zijn werknemers. Volgens hem moet een leider zijn werknemers begeleiden, zodat zij uiteindelijk zelf de managementbeslissingen kunnen nemen. Dorsey: “Er is een organisatorisch falen als ik beslissingen moet gaan nemen. De vitaliteit van een organisatie zit namelijk niet in de kracht van de leider, maar in de kracht van het persoon”. Volgens Dorsey kan hij nooit beslissingen nemen in dezelfde context die zijn werknemers ervaren. Neem bijvoorbeeld een werknemer die elke dag bezig is met data of het helpen van de klant, deze werknemers hebben een veel beter beeld van de situatie en weten het beste hoe zij moeten handelen. In 2012 onderschreef Dorsey nogmaals zijn standpunt in een e-mail naar alle werknemers van Square. In de e-mail stond het vriendelijke verzoek om niet meer zijn naam te benoemen om bepaalde projecten goed te laten keuren. In plaats daarvan moesten werknemers uitgaan van de kracht van hun idee.

Ga voor routine

Dorsey staat elke ochtend op met hetzelfde ontbijt: twee hardgekookte eitjes met sojasaus en wat bessen voor de vitaminen. Niet alleen privé, maar ook voor zijn werk hanteert Dorsey een vaste routine. Per dag hanteert hij een bepaald werkthema. Op maandag management. Op dinsdag product, techniek en ontwerp. Op woensdag marketing, groei en communicatie. Donderdag samenwerkingen en ontwikkelaars. Vrijdag bedrijf en cultuur. Zaterdag vrij en zondag is er tijd voor strategie en interviews. Aangezien Dorsey niet bij één bedrijf werkt, is zijn schema opgedeeld in 24 uur blokken: in de ochtend gaat hij naar Twitter en in de middag gaat hij naar Square. Wat hij op de zaterdag doet? Waarschijnlijk vliegen, want dat is één van zijn hobby’s.

Het juiste idee op het juiste moment

Twitter werd in 2016 opgericht, maar het idee voor Twitter werd al in 2000 geboren. Dorsey kwam er alleen vrij snel achter dat de gemiddelde Amerikaan slechts 35 berichten per maand verstuurde en zette daarom zijn idee in de spreekwoordelijke ijskast. Tot in 2016 het kantelpunt kwam en de gemiddelde Amerikaan minder belde dan dat er berichten werden verstuurd. Dorsey ging in maart weer aan de slag met zijn idee en al vrij snel werd Twitter in juli gelanceerd. De timing was perfect, want Twitter explodeerde:

2007:  400.000 tweets per 90 dagen
2008:  100 miljoen tweets per 90 dagen
2010:  50 miljoen tweets per dag
2013:  400 miljoen tweets per dag

Een goed idee hoeft dus niet altijd meteen te worden uitgevoerd. Onderzoek eerst of jouw doelgroep of de markt wel behoefte heeft aan de innovatie die jij voor ogen hebt.

Transparantie geeft vertrouwen

Van notities van vergaderingen van de ontwikkelaars bij Twitter tot documenten van de vergaderingen van het raad van bestuur bij Square. Alle werknemers krijgen van Dorsey inzicht in de strategie van het bedrijf. En mochten de werknemers vragen of opmerkingen hebben, dan zijn deze meer dan welkom. Door dit soort maatregelen creëert Dorsey inclusiviteit en transparantie, wat bij werknemers zorgt voor een gevoel dat er gewerkt wordt naar een gezamenlijk doel.

Wat vind jij van de onconventionele managementstijl van Jack Dorsey? Bekijk dit interview van Techonomy met Jack Dorsey over zijn hierboven genoemde routine en de uitdaging van het full-time werken bij twee bedrijven

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.