Wat kunnen wij leren van Walt Disney?

Kenneth Smit redactie 09-06-2017

Walt Disney is één van de meest succesvolle en geliefde ondernemers die deze aardbol tot heden heeft gekend. et moge duidelijk zijn dat Walt Disney zijn leven letterlijk en figuurlijk een sprookje was en dat je als ondernemer veel van hem kan leren.

Header Image
Walt Disney is één van de meest succesvolle en geliefde ondernemers die deze aardbol tot heden heeft gekend. Met zijn magie veroverde hij niet alleen alle kinderharten, ook de wereld lag aan zijn voeten. Zijn bedrijf en erfenis, de mediaconglomeraat Walt Disney Company, had in 2015 een omzet van maar liefst $52,2 miljard. En niet alleen op zakelijk gebied, ook op persoonlijk vlak kende Walt Disney zijn successen. Zo werd hij 59 keer genomineerd voor een Academy Award en won hij een recordaantal van 22 Oscars. Het moge duidelijk zijn dat Walt Disney zijn leven letterlijk en figuurlijk een sprookje was en dat je als ondernemer veel van hem kan leren.

Verkopen

Volgens Walt Disney was het grootste probleem in zijn leven geld. Geld om zijn dromen uit te laten komen. Dus zat er maar één optie op: verkopen. En dat deed Walt Disney met zijn overtuigingskracht, omdat hij simpelweg in zichzelf geloofde.  Zo was er halverwege de productie van de film Sneeuwwitje plots het geld op, met als gevolg dat de film niet kon worden afgerond. Het project leek zo erg in de soep te lopen dat het zelfs de naam ‘Disney’s dwaasheid’ kreeg. Familie spoorde Walt Disney dan ook aan om het project te stoppen. Maar, vastbesloten dat hij was, ging Walt Disney hoogstpersoonlijk langs bij producenten om hen te overtuigen van Sneeuwwitje. Met slechts wat ruwe schetsen kreeg hij het voor elkaar om zijn film gefinancierd te krijgen. De film kwam af en Sneeuwwitje werd de kaskraker van dat jaar.

Een ander geniaal voorbeeld van verkopen door Walt Disney is de financiering van het attractiepark Disneyland. Om de opbouw van het park te bekostigen bood hij televisiestudio’s de originele Disney-programmering aan. Deze programmering was uiteindelijk één grote advertentie voor Disneyland. Tegen de tijd dat het park open moest gaan waren er al namelijk miljoenen kinderen die niet konden wachten om naar Disneyland te gaan. De deal bleek later één van de succesvolste mediacampagnes te zijn die Disney heeft gekend.

Geloof in jezelf

Samen met zijn broer Roy richtte Walt Disney het eerder genoemde Walt Disney Productions op. Tijdens deze samenwerking had Walt Disney een unieke relatie met zijn broer. Walt kwam met een idee en Roy zei vervolgens nee. Koppig dat hij was ging Walt vervolgens verder met het idee, waarna Roy toch instemde en vervolgens zorgde voor de financiering van het project. Walt kreeg tijdens zijn carrière wel vaker een nee toegeworpen. Zo werd hem verteld dat je animaties niet kan mixen met echte acteurs of dat een attractiepark zou falen. Iemand zou zelfs hebben geopperd dat Micky Mouse een slecht idee was, omdat het vrouwen zou beangstigen. Toch kreeg Walt Disney vaak zijn gelijk en bewees dat je groots moet dromen en vooral in jezelf moet geloven.

Toon veerkracht

Het duurde 16 jaar voordat Walt Disney de rechten kreeg voor Mary Poppins. Zijn voorstel voor de financiering van Disneyland werd maar liefst 302 keer afgewezen. En geloof het of niet, Walt Disney werd tijdens zijn eerste baantje bij een lokale krant ontslagen omdat hij niet creatief en innovatief genoeg was! Allemaal tegenslagen waarbij een gemiddeld persoon allang zou opgeven, maar Walt Disney niet. Hij zocht de grenzen op en elke tegenslag in zijn carrière maakte hem sterker. Het geloof in zichzelf en zijn kunnen zorgden ervoor dat hij ieders verwachtingen overtrof. En de lokale krant waar hij werd ontslagen? Ironisch genoeg werd hij later eigenaar van dit bedrijf.

Stop niet na je eerste succes

Kenmerkend voor Walt Disney was dat hij na het afronden van een project meteen aan een nieuw project begon. Na de oplevering van zijn filmklassieker Sneeuwwitje was hij bijvoorbeeld alweer druk bezig met de creatie van andere films zoals Bambi en Fantasia. Deze manier van werken paste hij ook toe bij de creatie van zijn animaties. Na het tekenen van Mickey Mouse waren andere karakters zoals Minnie Mouse, Donald Duck en Pluto al in de maak. Walt Disney was nooit helemaal tevreden, stond niet stil, wilde constant verbeteren en deed er alles aan om zijn droom te verwezenlijken.

Walt Disney genoot weinig educatie en kwam uit een arm gezin, maar toch wist hij vanuit vrijwel niets en met vele tegenslagen een sprookjesachtig koninkrijk op te bouwen. Een ondernemer pur sang. Meer leren van Walt Disney? Bekijk dan zijn top 10 regels tot succes.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.