Wat zijn de voordelen van teambuilding?

Kenneth Smit redactie 16-04-2014

Teambuilding begint een steeds belangrijker punt te worden op de agenda van managers. Wat zijn nu de voordelen van teambuilding?

Header Image
Het team met het meeste talent is lang niet altijd het team dat de beste prestaties neerzet. Het beste bewijs daarvan vinden we regelmatig terug in de sportwereld. Wie herinnert zich nog de prestaties van het Griekse voetbalelftal op het EK in 2004? Kampioen worden met misschien wel één van de minst talentvolle selecties, dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat kan alleen door een uitmuntende teamprestatie. En ook ons eigen Nederlands elftal heeft bewezen dat teambuilding in veel gevallen individueel talent kan verslaan. Op het WK 2010 hadden we zeker niet de beste individuele spelers, maar werd er wel een topprestatie geleverd door het team! Zou Oranje dit deze zomer in Brazilië kunnen herhalen, tegen alle verwachtingen in? Teambuilding levert in de sport dus resultaat op, maar biedt het ook voordelen voor jouw organisatie?

De voordelen van teambuilding

Teambuilding begint een steeds belangrijker punt te worden op de agenda van managers. Onder het mom van ‘er is geen ik, alleen wij’, worden steeds vaker teamprestaties onder de loep genomen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een goed ingespeeld team?


1. Het benutten van potentie:

Als een team samenwerkt en samen voor een doel gaat, kan elk afzonderlijk teamlid zijn of haar echte talenten vinden en benutten. Door in teamverband te werken komen de sterke en zwakke punten namelijk veel sneller boven drijven dan wanneer er vooral individualistisch wordt gewerkt binnen je organisatie.

2. Het ontwikkelen van leiderschap:

Teambuilding zorgt er, naast het tonen van potentie, ook voor dat het leiderschap in je team duidelijker zal worden. Wellicht blijkt één van je collega’s wel een onverwachte leider te zijn, hetgeen anders nooit naar voren zou zijn gekomen.

3. Oplossingen aandragen

Het is een cliché, maar wel één waar geen speld tussen te krijgen is, 2 weten meer dan 1! Door in een team te kijken naar problemen is de kans op een passende oplossing vele malen groter dan wanneer problemen door één enkel persoon getackeld moeten worden.  Echter, een valkuil voor teamwork is, dat er veel gepraat wordt, maar geen beslissingen worden genomen. Een factor om rekening mee te houden dus!

4. Productiviteit verhogen:

Een complex project vereist veel verschillende kwaliteiten en capaciteiten. Door als team samen te werken voeg je alle expertise in je organisatie samen en zal de productiviteit, maar vooral kwaliteit, van je werk enorm verbeteren.

Teambuilding is te trainen

Maar waar ga je beginnen om van jouw team een echte eenheid te smeden die grensverleggende prestaties levert? Het is en blijft een vrij breed begrip dat zeker niet eenvoudig is om te implementeren binnen je bedrijf. Gelukkig is teambuilding wel degelijk te trainen. Kenneth Smit biedt bijvoorbeeld de tweedaagse Professional Teambuilding aan, waar de focus vooral ligt op doelmatige groepsactiviteiten en interacties binnen het team. Het draait om samenwerken, grenzen verkennen en verleggen.  Een andere dienst is de training Team Development: dit zorgt voor een hecht team en draagt ook bij aan een hoger rendement.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.