We tillen veel te zwaar aan innovatie!

Kenneth Smit redactie 11-03-2016

Innovatie, het is de motor van onze economie.Maar wat is innoveren nu eigenlijk precies? En maken we het niet veel te groot samen?

Header Image

Innovatie, het is de motor van onze economie. Onlangs nog gaf minister Kamp aan dat Nederland ‘achter’ loopt op het vlak van digitale innovatie. De EU als geheel zou ook achter lopen bij het investeren in innovatie. En last but not least, we hebben in Nederland ook een matig ‘ecosysteem’ voor financiële innovaties volgens een aantal grootbanken. Ook de vele faillissementen in retail worden toegewezen aan te weinig innoverend management en een moeilijke economie. Maar wat is innoveren nu eigenlijk precies? En maken we het niet veel te groot samen?

Innoveren is uitvinden

Innoveren brengt verandering met zich mee. En onze natuurlijke reactie op verandering is over het algemeen verdedigend. We doen het liever niet, want verandering is eng. Innoveren hangt dan ook als een zwaard van Damocles boven onze economie. Alle politici, managers en ondernemers voelen de druk om te innoveren. We moeten nieuwe oplossingen bedenken, want innoveren is tenslotte ‘het uitvinden van nieuwe dingen’. Nee, dat is het niet. Precies die opvatting zorgt er voor dat tal van organisaties angstig zijn om te innoveren. De letterlijke definitie van innoveren is ‘vernieuwen’. Totaal iets anders dus dan uitvinden. Het vernieuwen van processen binnen je organisatie, dat valt al onder de noemer innoveren. Het verbeteren van je service, of je productaanbod. Allemaal innovatie!

Innovatie ontleden

Wat we mee zouden moeten doen, is het ontleden van de betekenis en toepassing van het woord innoveren. Omdat we de term gebruiken om vergezochte nieuwe baanbrekende veranderingen te omschrijven, maken we het onszelf enorm moeilijk. We gaan allemaal op zoek naar het gouden idee. Omdat we dit niet kunnen vinden, innoveren we dus niet. Zoek de voor jouw belangrijke innovaties bij het core proces van je organisatie. Daar heb je verstand van, daar kun je het verschil maken. Blijft dichtbij huis, want dat is de snelste weg naar innovatie. Er is ook sprake van een trapmodel. De eerste trede van de trap brengt je naar een nieuwe situatie. Dat brengt je weer op ideeën om naar de tweede trede van de trap te stappen. Enzovoorts. Het kan enorm helpen om innovatie dus zoals gezegd te ontleden en terug te brengen naar de kern. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verschillende soorten innovaties, en bepaal vervolgens welke het best bij jouw organisatie past.

Strategische innovatie

Strategische innovatie is gelijk een vrij heftige variant. Het betreft een innovatie binnen je bedrijfsmatige externe omgeving. Bijvoorbeeld structurele veranderingen in de keten. Bedrijven die in het verleden besloten om de tussenhandel uit te schakelen en direct aan de consument te gaan leveren zijn hier een perfect voorbeeld van.

Management innovatie

Deze vorm van innoveren spitst zich toe op de managementstructuur binnen je organisatie. Je kijkt daarbij naar je huidige managementmodel om te analyseren waar het anders/beter kan. Heb je al die middelmanagement lagen bijvoorbeeld wel echt nodig? In de creatieve industrie is management innovatie een veel geziene vorm van innoveren. Zo werken tal van bureaus tegenwoordig bijvoorbeeld met Agile projectmanagement. En ze werken in klant teams. Specialistische teams zonder managementhiërarchie, waar ieder teamlid een specialisme inbrengt.

Technologische innovatie

Technologische ontwikkelingen worden 9 van de 10 keer genoemd als voornaamste reden voor het falen van een bedrijf. Of het nu V&D of Perry Sport is, de ‘opkomst van internet’ wordt genoemd als argument. Maar technologische innovatie is veel meer dan dat. Wat te denken van de huidige Virtual Reality hype, of 3D printing. Allemaal ontwikkelingen die je op diverse manieren kunt toepassen binnen je organisatie.

Sociale innovatie

Sociale innovatie is een begrip dat steeds vaker om de hoek komt kijken in onze maatschappij. Het is tevens een vorm van welvaart. We kijken meer en meer naar een werkomgeving en bedrijfspositionering die niet enkel op efficiëntie gericht is, maar ook op maatschappelijke ontwikkeling. Het ontwikkelen van zelfmanagement is hier een voorbeeld van, maar ook de gehele trend rondom flexibel werken. Uiteindelijk zijn sociale innovaties met name bedoeld voor een betere verhouding tussen werk en privé voor medewerkers en werkgevers.

Stapsgewijze innovatie

Moet een innovatie altijd baanbrekend zijn? Nee, natuurlijk niet. De stapsgewijze innovaties zijn daar een geweldig voorbeeld van. Een MKB’er die een nieuwe machine aanschaft bijvoorbeeld, om zijn capaciteit te versnellen of verbeteren. Innovaties zonder groot risico, die door ons nauwelijks erkend worden, maar wel de kern vormen van het begrip innoveren.

Blue Ocean innovatie

De meeste radicale vorm van innoveren is het bedenken van een totaal ander model. Dit komt zeer dichtbij daadwerkelijk uitvinden. Grote ‘uitvinders’ van onze tijd zijn bijvoorbeeld Elon Musk en Steve Jobs. Maar dergelijke innovaties zijn uitzonderingen. Ze gaan vaak gepaard met veel weerstand en enorme investeringen. Een perfect voorbeeld van een dergelijke innovatie is bijvoorbeeld Uber. Of een aantal jaar geleden Napster. Innovaties die een totale markt ontwrichten.

Welk type innovatie ga jij als eerste toepassen binnen je organisatie?

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.